Gıda mühendisleri odası, gıda yetkilerin merkezde kalmasını istiyor

Haber Giriş : 18 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Tasarısı mevcut haliyle gıda güvenliğini ve halk sağlığını tehdit etmektedir.

Kamu Yönetimi Temel Yasası adıyla hazırlanmış olan tasarının gıda denetimini merkezi idarelerden alarak mahalli idarelere devretmeyi öngörüyor olması, insan sağlığı ile doğrudan ilgili olan gıda güvenliğini tehlikeye atmaktadır.

Bu tasarıyla kamu yararı ikinci plana atılarak, özel şirket zihniyeti yerleştirilmektedir. Merkezi idare, adalet, savunma, milli eğitim, sosyal güvenlik gibi çok kısıtlı görev ve yetkilerle donatılmıştır. Gıda denetimi, kamu hizmet alanlarının en önemlilerinden biri olduğu halde, bu yetki yerel idarelere bırakılmaktadır. Varolan biçimiyle dahi yetersiz kalan gıda denetimleri, yerel idarelere aktarıldığında yürütülemez hale gelecek, denetim sisteminin tek bir merkezden izlenmemesi gıda güvenliğinde zaafiyet yaratacaktır.

Yasa tasarısı, merkezi idarenin laboratuvarları ile üretme istasyonları bina, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere, mahalli idarelere devrini öngörmektedir. Buna göre, kamu hizmetlerinde fiilen kullanılmayan malların haczedilebilir hale getirilmesiyle kamu malları, haczedilemez niteliğini yitirecek ve iflas eden mahalli idarelerin bu malları kaybetmesi söz konusu olabilecektir. Bunun acı bir örneği Macaristan'da yaşanmış, Budapeşte Belediyesi dahil olmak üzere, on bir belediye iflas etmiş ve bunların bir kısmına merkezi idare müdahale etmek zorunda kalmıştır.

Resmen uyum sağlamaya çalıştığımız Avrupa Birliği, Gıda Güvenliği Otoritesini kurarak denetimi tek merkezde toplamayı hedeflerken, bu tasarı, merkezde olan yetkileri mahalli idarelere dağıtmayı amaçlamaktadır.

Hazırlanmış olan bu yasa tasarısı ve mevcut durum dikkate alındığında görüşlerimiz şöyledir:

· Halk sağlığının korunması ve gıda denetiminin etkili bir biçimde yapılabilmesi için, gıda ile ilgili yetkilerin merkezi idarede kalması gerekmektedir.

· Merkezi idarenin halen aksaklıklarla yürütülmekte olan gıda denetim sistemini, düzeltmeye yönelik çalışmayı bir an önce yapması, TBMM gündeminde olan 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Tasarısında da bu olgunun dikkate alınması gerekmektedir.

· Gıda denetiminin sağlıklı bir şekilde yapılması amacıyla, alt yapının sağlanması, bütçeden daha fazla pay ayrılması, konunun uzmanı olan kişilerin yeterli sayıda istihdam edilmesi acilen sağlanmalıdır.

AKSİ TAKDİRDE GIDA DENETİM HİZMETLERİ İFLAS EDECEK VE HALK SAĞLIĞININ TEHLİKEYE GİRMESİ KAÇINILMAZ OLACAKTIR.

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ

TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ

OZAN ZENGİN (KAMU YÖNETİMİ UZMANI)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber