Danıştay, akademik personelin diğer kurumlara atanmasına ilişkin DPB Tebliğini durdurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2007 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 8. Dairesi, lisansüstü eğitim amacıyla yurt dışına veya yurt içinde başka bir üniversiteye gönderilenlerden eğitimini tamamlayan veya tamamlayamayanların sınav şartı aranmaksızın, açıktan atanmalarını öngören Devlet Personel Başkanlığı tebliğinin yürütmesini durdurdu.

YÖK, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının 12 Ağustos 2006 tarihli ?5535 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanunun 2'nci Maddesiyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa Eklenen Geçici 53'üncü Madde Çerçevesinde Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılacak Atamalara İlişkin Tebliğ?in tümü ile 5535 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun ile ilgili açıklamaların bulunduğu genelgenin bazı bölümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

YÖK ayrıca, tebliğin dayanağı olan 5535 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun'un bazı hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmasını da istedi.

Danıştay 8. Dairesi, dava konusu tebliğin dayanağı olan 5535 sayılı Kanunun 1 ve 2. maddelerinin Anayasa'ya aykırılık iddialarını ciddi bularak, Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına karar verdi.

Daire, Anayasa Mahkemesi'nce karar verilene kadar tebliğin ve ilgili genelgenin bazı bölümlerinin yürütmesini durdurdu.

Tebliğ, ilgili kanuna göre, lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla yurt dışına gönderilenler ile yurt içinde başka bir üniversiteye lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla gönderilenlerden veya üniversitelerinde görev yapanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar; en az yüksek lisans (master) eğitimini başarıyla tamamlamış olanların, müracaat tarihinden itibaren altı ay içerisinde, yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlayamamış olanların ise, müracaat tarihinden itibaren üç ay içerisinde, personel ihtiyacı dikkate alınarak, sınav şartı aranmaksızın ve açıktan atamaya ilişkin sınırlamalara tabi tutulmaksızın atama tekliflerinin yapılmasını öngörüyor.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURU

Yüksek Mahkeme ayrıca, 5535 sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun'un 1 ve 2. maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istenen 1. maddesiyle 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun'a, 2. maddesiyle ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na geçici maddeler ekliyor.

Kanunun 1. maddesi, kanun uyarınca mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilenlerden, eğitiminini tamamlayamayanların devam eden borç takiplerine yeni düzenlemeler getiriyor. Bu kişilerden borçlarını mecburi hizmet yaparak ödemek isteyenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaat etmeleri halinde atamalarının yapılacağı ve borçlarının tahsilat işlemine son verilmesi öngörülüyor.

Danıştay, bu düzenlemeyi Anayasa'nın ?eşitlik? ilkesine aykırı gördü.

Kanunun iptali istenen diğer maddesinde ise mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilenlerden yüksek öğrenimlerinde başarısız olanların Devlet Personel Başkanlığına başvurmaları halinde, sınav şartı aranmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak atanabilecekleri, devlet memuru statüsünde çalışanların ise çalıştıkları kurumda mecburi hizmetlerini yapmalarına izin verileceği hükmü getiriliyor.

Danıştay, bu kişilerin durumlarının herhangi bir yükseköğretimi bitirerek devlet memurluğuna atanmaya bekleyen kişilerden farklı olmadığına işaret ederek, söz konusu kişilerin istemleri üzerine doğrudan, sınavsız ve hiçbir koşula bağlı olmaksızın devlet memurluğuna atanmalarına olanak sağlayan düzenlemenin, haklı bir nedene dayanmayan ayrıcalık sonucunu doğuracağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber