İHL'leri yeniden açan Tevfik İleri'ye Milli Eğitim vefası

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Mart 2007 07:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Adnan Menderes hükümetlerinde milli eğitim, bayındırlık, ulaştırma ve devlet bakanlığı ile başbakan yardımcılığı yapan ve kapatılan imam hatip okullarını 1950'de yeniden hayata geçiren bakan olarak bilinen Tevfik İleri'nin ismi Milli Eğitim Bakanlığı'nda bir salona verildi.

İleri, 27 Mayıs darbesi sonrasında Yassıada'da idama mahkum edilmiş; ancak sonra cezası müebbet hapse çevrilmişti. Hapiste hastalanan İleri, 49 yaşında vefat etmişti. Salonun açılışına Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Tevfik İleri'nin yeğeni SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, eşi ve çocukları ile 7 eski Milli Eğitim bakanı, milletvekilleri ve eğitimciler katıldı. Duygulu anların yaşandığı törende izleyenler zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı.

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu törenin 'bir kadirşinaslık ve vefa örneği' olduğunu söyledi. Tevfik İleri'nin Türk siyasetine damgasını vuran önemli bir değer olduğunu aktaran Gül, "İleri'nin vatanperverlik, halkı sevmek ve milliyetçilik gibi önemli vasıfları vardı." dedi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise 1947'ye kadar köy okullarını halkın yaptığını, İleri zamanında çıkarılan kanunla okulların devlet tarafından yapılmaya başlandığını hatırlattı. Bunun 'fırsat eşitliği' adına büyük bir adım olduğunu anlatan Çelik, İleri'nin öğretmen okullarının yaygınlaştırılması ile Atatürk, ODTÜ ve Karadeniz Teknik üniversitelerinin kurulmasına öncülük ettiğini dile getirdi. Törende, İleri'nin oğlu Cahit İleri de babasını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber