Gitti OKS geldi SBS
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, düzenlediği basın toplantısında, OKS yerine tam olarak 2008-2009 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulacak olan ?Ortaöğretim Geçiş Modeli? hakkında bilgi verdi.
Yeni müfredatın eğitim sürecini bütünüyle esas alan bir ölçme ve değerlendirme sistemi getirdiği için OKS'nin bu şekliyle devamının mümkün olmadığına işaret eden Çelik, bu yıl OKS'nin yapılacağını, ancak sınavda önceki uygulamalardan farklı olarak ilköğretim başarı puanının dikkate alınacağını bildirdi. Çelik, ayrıca bu yıl öğrencilerin OKS'nin ardından bir kereye mahsus 20 okul tercihinde bulunabileceklerini, öğrenci ve velilerin okulların ilgili servislerine başvuracaklarını söyledi.
2008'DE YENİ SİSTEM
Çelik'in verdiği bilgiye göre, 2007-2008 eğitim ve öğretim yılında da OKS uygulanacak. OKS puanlarına ilköğretim diploma notu yüzde 20 oranında etki edecek. 2007-2008 eğitim öğretim yılının sonunda 6. ve 7. sınıflar yeni modelde öngörülen ?Seviye Belirleme Sınavı?na (SBS) tabi tutulacaklar. 2008-2009 eğitim-öğretim yılı sonunda ise 6., 7. ve 8. sınıflarda SBS uygulanacak ve öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmeleri tamamen yeni modele göre gerçekleştirilecek. Çelik, orta öğretime girişte dershane ve sadece test çözme merkezli yöntemin değiştirileceğini belirterek, ?Biz OKS'yi kaldıracağız derken hiç bir ölçme ve değerlendirme yöntemi kullanmayacağımızı söylemedik? dedi.
OKS STRES YAPIYORDU
Öğrencilerin OKS'ye yalnızca bir kez girme hakkının olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti: ?OKS, öğrencilerin sadece ortaöğretime girişini tayin eden bir sınav olmaktan çıkmış, yükseköğretime geçişte de adeta bir ilk basamak olma niteliği taşımaktadır. Bu nedenle öğrencilerin üstünde çok büyük bir stres yaratmaktadır.? OKS'de hiperaktif öğrencilere ek süre uygulamasına yönelik bazı haberlere işaret eden Çelik, OKS'de ve getirilecek olan yeni sistemde hiperaktif öğrencilere farklı bir uygulama olmayacağını söyledi.
Yeni sistem nasıl işleyecek
6.,7. ve 8. sınıflarda ?Seviye Belirleme Sınavları' (SBS) yapılacak. Bu sınavlar yüzde 70 oranında etkileyecek ve 3 yılın ortalaması alınacak.
Daha sonra Yılsonu Başarı Puanı (YBS) devreye girecek. Bu da yüzde 25 etkileyecek.
Ayrıca yüzde 5 oranında etki edecek Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP) verilecek.
YDP, ders veren öğretmenlerin notlarının ortalamaları alınarak belirlenecek.
Bu puan belirlenirken, öğrencinin okuldaki sosyal, kültürel faaliyetlere katkısı, arkadaşları ile uyumu dikkate alınacak.
İstismarı ifşa ederiz
Çelik, yıl sonu başarı puanının ?istismar? edilmesini önlemeye yönelik genelgeyi 81 ilin valisine gönderdiklerini kaydetti. Çelik, bunu tespit ettiklerinde yapan okulları ifşa edeceklerini, öğretmen ve yöneticilerle ilgili yasal işlem başlatacaklarını bildirdi.
Adım adım yerleştirme
Çelik'in verdiği bilgiye göre, yeni sistemde okullara yerleştirme ise şöyle gerçekleştirilecek:
Her eğitim ve öğretim yılının sonunda her bir sınıf için elde edilen Genel Ortaöğretim Yerleştirme Puanlarının (G-OYP) toplanmasıyla bulunan G-OYP ilan edildikten sonra öğrenciler, kontenjanlara göre tercih yapacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca her yıl okulların kontenjanları tespit edilecek.
Bütün ortaöğretim kurumlarına, G-OYP sonuçlarına göre yerleştirme yapılacak. Ancak Fen, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler ve Öğretmen Liseleri; öğrencilerin SBS ve YBP toplamının, genel ve özel alan bağlamında Bakanlıkça belirlenen baraj düzeyini geçmiş olmaları şartıyla tercih edilebilecek.
Öğrenciler, almış oldukları
G-OYP ve yapmış oldukları tercihlere göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yerleştirilecek.
Özel yetenek gerektiren liselere (Spor ve Güzel Sanatlar Liseleri) öğrenci alımı mevcut sistemdeki şekliyle devam edecek.
Yeni sistemde yöneltme puanı kullanılmaktadır, özellikle mesleki teknik eğitime öğrenci yerleştirmede yöneltme puanı mesleki yöneltme puanı olarak, genel liselere yerleştirmede genel yöneltme puanı kullanılacak.
İNTERNET YOLUYLA GÖRÜŞLER ALINACAK
Yenİ sistemle ilgili ayrıntıların bakanlığın internet sitesinde 10 Nisana kadar yer alacağını, bütün görüş ve önerilerin elektronik posta, faks ya da posta aracılığı ile iletilebileceğini kaydeden Çelik, mantıklı, ayakları yere basan öneriler gelmesi durumunda bunu değerlendirerek nihai kararı vereceklerini kaydetti. Çelik, önerilerin ?oksgorus @meb.gov.tr.? e-posta adresine gönderilebileceğini bildirdi. Çelik ayrıca, SBS'de sorulacak sorular için de Türkiye'deki bütün öğretmenlerin potansiyelinden yararlanmak istediklerini ve soru bankaları oluşturulacağını kaydetti.
Eğilime göre puan verilecek
YerleŞtİrmede ne tür puanlara dikkat edileceği sorusuna Çelik, ?Fen Lisesi'ne girmek isteyen öğrencinin özellikle yıl sonu başarı puanına baktığımız zaman bu öğrencinin fen ve matematik derslerinde daha başarılı olması beklenir, bunu arayacağız. Sosyal bilimler lisesine girecek olan öğrencinin daha çok Sosyal ve Türkçe dersleri esas alınacak. Böylelikle öğrencilerimizi hakim zeka türlerine göre yönlendirmiş olacağız? dedi.