İstanbul için Meclis araştırması istemi
CHP'li milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının karar ve uygulamaları nedeniyle meydana gelen olumsuzlukların araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 15 yıldır yapılan altyapı ihalelerinin yandaş firmalara verildiği, belirli tarikat bağlarının ihalelerin dağıtımında etkili olduğu; ihalelerin sonuçlandırılmasında zaman zaman yasa ve mevzuatlara uyulmadığı ileri sürüldü.
İşlerin yapımı aşamasında belediye başkanlığınca gerekli fenni denetimin yapılmadığı, inşaat bölgelerinde kent sakinlerinin güvenliğini koruyacak önlemlerin yeterince alınmadığı ifade edilen önergede, 5 yaşındaki Dilara Dumrul'un rögardan kanalizasyona düşerek hayatını kaybetmesi olayında olduğu gibi birçok yaralanma ve ölümün meydana geldiği vurgulandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının karar ve uygulamaları nedeniyle meydana gelmiş her türlü olumsuzluğun ve sorumluluğun araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılması istendi.
Önergenin gerekçesinde, Belediye tarafından son yıllarda gerçekleştirilen altyapı ihalelerinin ''usulüne, kurallara ve mevzuata'' uygun olarak yapılıp yapılmadığı konusunun, meydana gelen olaylarla ilgisi bulunup bulunmadığının tespit edilmesi; ölüme yol açan altyapı işinin müteahhidi olarak görülen MVM şirketinin işi devrettiği taşeron firmanın işin ehli olup olmadığı, işin taşeronlara devrinin işin yapımı ve denetiminde bir eksiklik yaratıp yaratmadığının araştırılması gerektiği vurgulandı.
MVM firmasının sahibi gözüken Bilal Şahin'in, yıllar önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve bazı eski bakanların dahil olduğu Birlik Vakfı'nın kurucusu olmasının bir tesadüf olup olmadığının araştırılması gerektiği de belirtildi.
Gerekçede, şunlar kaydedildi:
''Birlik Vakfı son 15 yıldır yapılan büyükşehir altyapı ihalelerinde, müteahhit firma belirlenmesinde etkili oldu mu; bu ilişkiler özellikle son 15 yıldır ülke yönetimine ağırlığını koyduğu gözlemlenen 'tarikat-ticaret-siyaset' sarmalının bir uzantısı değil mi?
Belediyeden 12 trilyon lira ihale bedeli üzerinden alınan, akabinde 9.6 trilyon ve 6 trilyon liraya taşeronlara devredilen altyapı işleri hangileri; müteahhit ve taşeron firmaları kimdir? Bu, kamu kaynaklarının talan edilmesi değil mi?''