Sezer'in gerekçeisz vetosu, Dıişilerini 'vekalet'e mahkum etti
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Dışişleri Bakanlığı'nın beş yeni müsteşar yardımcısı atanmasına ilişkin kararnameyi veto etti. Çankaya Köşkü'nün itirazlarının, kararnamede yer alan isimlere değil kararnamenin gönderilme biçimine ilişkin olduğu bildirildi. Dışişleri Bakanlığı'nın, söz konusu görevler için yeni isim belirlenemeyeceği 'vekalet'le görevlendirmenin süreceği belirtiliyor.
Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Sezer, geçtiğimiz hafta kendisine gönderilen ve içinde beş yeni Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı'nın bulunduğu kararnameyi onaylamadı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Dışişleri Bakanlığı'na ilişkin bu düzeyde bir talebin geri çevrildiği belirtiliyor. Köşk'e yakın kaynaklar, vetonun isimlere değil biçime yönelik olduğu bilgisini veriyor. Gerekçe, "Büyükelçiler, yurtdışında Türkiye Cumhurbaşkanı'nı temsil eder. Onların atamalarında da Cumhurbaşkanlığı, hükümet ve bakanlık arasında bir istişare yapılır. Bu istişare neticesinde kararname çıkar. Büyükelçilerin amiri konumunda bulunan isimler için de istişare aranmalıydı. Cumhurbaşkanlığı, bu konuda yalnızca onay veren bir makam olarak görülmemeli" biçiminde özetleniyor.
Cumhurbaşkanı'nın onaylamadığı Müsteşar Yardımcıları, büyükelçiler Feridun Sinirlioğlu, Ünal Çeviköz, Uğur Doğan, Haydar Berk ve Selim Kuneralp. Dışişleri Bakanlığı'nda 7 müsteşar yardımcılığı bulunuyor. Söz konusu isimler, birkaç aydır "vekalet"le müsteşar yardımcılığı görevlerini yerine getiriyordu. Yeni Cumhurbaşkanı'nın belirlenmesine kadar hükümetin, Sezer'e yeni kararname göndermeyeceği belirtiliyor. Bu durumda, Dışişleri Bakanlığı'nın tepesindeki 5 makam, 6 ay kadar vekâletle yönetilecek.
Sezer'in vetosuna ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı resmi bir değerlendirmede bulunmaktan kaçınıyor. Bakanlık Sözcüsü Levent Bilman, konuya ilişkin sorulara, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bakanlığımızın üst yönetimi atamalarına ilişkin bir kararnameyi onaylamadığı doğrudur" cevabını verdi. Bilman, bunun ötesinde bir değerlendirmede bulunmadı.
Sezer'in isimlere itirazı yoktu
Onaylamayan kararnamede isimleri bulunan büyükelçiler, daha önceki görev yerlerine Cumhurbaşkanı Sezer'in onayı gitmişlerdi. Ünal Çeviköz Bağdat, Uğur Doğan Riyad ve Feridun Sinirlioğlu Tel Aviv büyükelçiliklerinden birkaç ay önce merkeze dönmüştü.
Haydar Berk, Kıbrıs ve Türk-Yunan İlişkileri Genel Müdürü; Selim Kuneralp, Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.
Londra da yeni Cumhurbaşkanı'nı bekliyor
Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği'ne de hükümet ile Çankaya arasındaki anlaşmazlık nedeniyle atama yapılamıyor. Yeni Milli Güvenlik Genel Sekreteri'nin kim olacağı konusunda hükümet ile Sezer'in uzlaşamaması Londra'yı da büyükelçisiz bırakacak. Hükümet, Büyükelçi Yiğit Alpogan'dan boşalacak MGK Genel Sekreterliği'ne Ecvet Tezcan'ı istiyor. Sezer ise, Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'ten yana. Alpogan'ın Londra'ya gitmesi öngörülüyor. Alpogan, yeni görevine başlayamadığı için Akın Alptuna'nın yaş haddi nedeniyle emekli olması ardından Türkiye, Londra'da birkaç ay "maslahatgüzar" seviyesinde temsil edilecek.