Banka, vermediği kredinin ilk taksitini aldı, masrafını istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Mart 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen gurbetçi Saim Arslan'ın başına gelenler, duyanları hayrete düşürüyor. Hollanda'dan memleketi Kayseri'ye kesin dönüş yapan Arslan'ın ev alma hayali, yaşadıkları yüzünden kâbusa dönüştü.

Banka, kredisi iptal edilen Saim Arslan'a, yatırdığı 258 Euro'luk ilk taksidi masraf olarak aldığına dair belge verdi.

Eniştesinin evini ipotek göstererek müracaat ettiği bankadan 'onay çıktı' denmesine rağmen parayı 3 aydır bir türlü çekemeyen gurbetçiden tarihi gelen ilk taksiti 'faize düşmemek' için ödemesi istendi. Yapılan telkine uyarak 258 Euro'yu şubeye yatıran Arslan'a banka kötü bir sürpriz yaptı: "Kredi çıkmadı. Masrafları ödeyin." Neye uğradığını şaşıran Arslan, 1 Mart'ta bankayı dava etti. Mahkeme, trajikomik davayı 25 Nisan'da görüşmeye başlayacak. Banka ise kendisini, ipotek gösterilen konutun müşterinin üzerine olması gerektiği konusunda defalarca uyardığını belirterek savunuyor. Arslan'a belgelerini iade edip, söz konusu ipotekli yeri tapuda üstüne almasının istendiğini vurgulayan banka, buna rağmen işlemin sonuca bağlanmadığını ifade ediyor. Yakalanan istikrar ortamı ve ekonomideki düzelme, ev sahibi olma talebini artırdı. Bankaların açtığı konut kredilerinin hacmi, getirisi yüksek olduğu için her fırsatta dağıtılan kredi kartlarını bile solladı. BDDK verilerine göre Şubat 2007 itibarıyla kredi kartlarının büyüklüğü 21,6 milyar yeni lirayı bulurken konut kredileri 22,5 milyar yeni liraya ulaştı. Rakamın ay başında yürürlüğe giren uzun vadeli konut finansmanı modeli mortgage ile daha da artması beklenirken, sisteme uyum için harekete geçen bankalardaki bazı aksaklıklar kafalarda soru işareti oluşturuyor. Bunun son örneklerinden biri Kayseri'de yaşandı. Yıllar sonra döndüğü memleketinde ev sahibi olmak isteyen Saim Arslan, bir bankanın şubesine 20 bin Euro kredi müracaatında bulundu. Satın aldığı evin tapusunu müteahhitten yıl sonunda alabileceğini iletti. Eniştesinin 70 bin Euro değerindeki evini 'ipotek' olarak gösterip gösteremeyeceğini danıştı. Kendisine yol gösteren memurun 'olabilir' cevabından sonra gerekli belgelere imza attı.

'Haklısınız ama yapılacak bir şey yok'

Bankadan 14 Aralık 2006 tarihinde gelen yazıda, 20 bin Euro'luk ev kredisine onay verildiği ve krediyi kullanabileceği yer alıyordu. Hemen banka memuruyla birlikte Kocasinan Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderek, belgelere birlikte imza attılar. 22 Aralık 2006'da ipotek işlemlerinden sonra parayı çekmek için şubeye gitti; ama eli boş döndü. Ocak sonuna kadar devam eden banka ziyaretlerinde ödemenin şubatta yapılacağı söylendi. Ancak bu süre zarfında onaylandığı söylenen kredinin ilk taksitinin ödeme zamanı geldi. Ocakta 258 Euro yatırması gerekiyordu. Konuştuğu memur, 'cezalı duruma düşmemesi için' parayı yatırmasını tavsiye etti. O da denileni yaptı. Ancak parayı çekeceği günü iple çekerken, büyük bir şok yaşadı. "Üçüncü bir şahsa ait gayrimenkul ipotek edilemeyeceğinden kredi iptal edildi." haberini aldı. Soluğu şube müdürünün yanında aldı. Yetkili, onun haklı olduğunu söylüyordu; ama 'yapılacak bir şey yok'tu. Daha şaşkınlığı üzerinden atamadan 800 Euro da kredi masrafı istediler. "Zaten yatırdığım 258 Euro'yu da kredi masrafı olarak göstermişler." diyen Arslan, avukatı aracılığıyla mağduriyetinin giderilmesi için banka hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukatı Kadir Coşkun, ipoteğin kaldırılması ve uğradıkları 5 bin YTL zararın ödenmesi için manevi tazminat davası açtı. Derdine çare ararken uğradığı Tüketiciler Birliği'nin Kayseri Şube Başkanı Mahmut Şahin de şube yetkilileriyle temasa geçti. Şahin'e de, "Görevli arkadaş sehven bir yanlış yapmış." cevabı verildi; ancak değişen bir şey olmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber