20 yıllık askeri araçlar ve yedek parça zorunluluğu

Mete Yarar: Geçmiş yıllarda hibe adı altında yapılan yardımların Türkiye'ye maliyetinin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Özelikle Türkiye'de üretilmeyen askeri taşıtların parçasını bulmak mümkün değildi. Bedavaya verilen yirmi yıllık araçları yürütmek için yıllık yüz milyonlarca dolarlık yedek parça almak zorunda kalırdık

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Temmuz 2017 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
20 yıllık askeri araçlar ve yedek parça zorunluluğu

Mete Yarar'ın Karar Gazetesindeki yazısı

Her gün yeni bir savunma sanayi ürününün Türkiye'de üretilmeye başlandığı ile ilgili bir haber okuyoruz. Halkımızın bir kısmı bu gelişmeyi oldukça memnuniyetle karşılarken bir kesim de savunma harcamaları konusunda sitemkar konuşmalar yapıyor.

Peki gerçekten savunma sanayisindeki gelişmeleri nasıl okumalıyız ve değerlendirmeliyiz. Bunu iki ekol farklı yorumlamış ve değerlendirmiştir.

Bazı ekoller savunma sanayisinin diğer sanayi gruplarını da tetiklediği ve teknolojik olarak bir sanayi devrimine dönüştürdüğünü savunmuş diğeri ise zaten sanayi olarak belli bir noktaya gelen gücün savunma sanayisini yarattığını belirtmiştir. Hangisi olursa olsun bir katma değer yarattığı kaçınılmaz bir gerçektir.

Savunma sanayi ürünleri birçok teknolojik parçanın bileşiminden oluştuğu için de yan üretici firmaları da yaratma potansiyelini barındırıyor.

Altay tankının seri üretime geçiş döneminde yaklaşık 200 adet firmadan destek alınacaktır. Bu sayede seri üretimde aksama olmayacaktır.

Buna milli uçak, İHA, gemi, helikopter gibi projeleride ekleyebilirsiniz.

Savunma sanayi müsteşarlığının portföyünde 35 milyar dolarlık 400 proje bulunmaktadır. Bunun Türkiye'ye sağladığı ivme kaçınılmaz bir gerçektir. Türkiye net alıcı pozisyonundan alıp satan pozisyonuna geçebilmiştir. Rakamlar ise bunu net olarak ortaya koymaktadır.

Geçmiş yıllarda hibe adı altında yapılan yardımların Türkiye'ye maliyetinin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Özelikle Türkiye'de üretilmeyen askeri taşıtların parçasını bulmak mümkün değildi. Bedavaya verilen yirmi yıllık araçları yürütmek için yıllık yüz milyonlarca dolarlık yedek parça almak zorunda kalırdık.

Yazının devamı için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber