Döner sermaye payının belirlenmesinde hangi aylık unsurları dikkate alınır?
SAYIŞTAY DERGİSİ . SAYI: 63 163
164 SAYIŞTAY DERGİSİ . SAYI: 63
TEMYİZ KURULU KARARI
Tarih : 14.11.2006
No : 28885
547 sayılı Kanunun 58'inci maddesine göre ödenen döner sermaye payının belirlenmesinde taban aylığı ve kıdem aylığının dikkate alınmasının mümkün olmadığı hk.
254 sayılı ilamın 1'inci maddesiyle, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli personele ödenen döner sermaye katkı payı hesabı üst sınırının tespitinde taban aylığı ve kıdem aylığının dikkate alınması sonucu ??????- liraya tazmin hükmü verilmiştir.
Dilekçi temyiz dilekçesinde; ilamda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 58'inci maddesinin dördüncü fıkrasındaki "bir yılda alacakları aylık (ek gösterge dahil)" ifadenin dar anlamda yorumlandığını, taban ve kıdem aylığının toplam aylık unsuru içinde değerlendirilmesinin gerekli olduğunu, Danıştay kararlarına göre ödenen paraların geri alınmasının mümkün olmadığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 58'inci maddesinin dördüncü fıkrasında: "(Değişik: 27.06.1989-KHK-375/16 Md.) Her eğitim-öğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bölümü ile ilgili öğretim elemanlarının katkısıyla toplanan döner sermaye gelirlerinin en az yüzde otuzu o kuruluş veya birimin araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına ayrılır, kalan kısmı ise üniversite yönetim kurulunun belirleyeceği oranlar çerçevesinde bağlı bulunduğu üniversitenin araştırma fonu ile döner sermayenin bağlı bulunduğu birimde görevli öğretim elemanları ve aynı birimde görevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasında paylaştırılır.
Öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurulca önerilerek Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde görevli öğretim elemanlarına döner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı bunların bir yılda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme, ödenek ve (değişik ibare: 26.06.2001-4689/2.md.) her türlü tazminat (makam ve temsil tazminatı hariç) toplamının iki katını, diğer öğretim elemanları için bir katını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel için ise(değişik ibare: 26.06.2001-4689/2.Md.) % 80'ini geçemez ..." denilmiştir.
2547 sayılı yasanın 58'inci maddesinin dördüncü bendinde, öğretim elemanlarının katkılarıyla toplanan döner sermaye gelirlerinden belli bir kısmının üniversite yönetim kurulunun belirleyeceği oranlar çerçevesinde döner sermayenin bağlı bulunduğu birimde görevli öğretim elemanları ile 657 sayılı Kanuna tabi personel arasında paylaştırılacağı döner sermayeden ayrılacak bu payın bir aylık toplamının, personele maaş olarak ödenen bir ayda alacakları aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme, ödenek ve her türlü tazminat (makam ve temsil tazminatı hariç) toplamının %80'ini geçemeyeceği hükme bağlanmıştır.
Rapor dosyası ve eki belgelerin incelenmesinden, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli personele katkılarından dolayı döner sermaye payı verilmesinde taban aylığı ve kıdem aylığının katkı payı ödeme hesabında matraha dahil edildiği anlaşılmıştır.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 58'inci maddesinde belirlenmiş bulunan ve üst sınırları gösteren öğretim üyeleri ve diğer personelin döner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamı bunların bir ayda alacakları "aylık (ek gösterge dahil)" ibaresi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 155'inci maddesi hükmü ve diğer personel kanunlarında maaş göstergesi ve ek gösterge unsurlarının memur maaş katsayısıyla çarpılması sonucu bulunan tutarını göstermekte olup 375 sayılı KHK ye göre ödenen taban ve kıdem aylıkları bu kapsamda bulunmamaktadır. Mevzuatımızda aylık (ek gösterge dahil veya hariç), vekalet aylığı, ikinci görev aylığı gibi çeşitli aylık türleri düzenlenmiş olup taban ve kıdem aylıkları da farklı bir aylık türü olarak düzenlenmiş bulunmaktadır. Kaldı ki, kanunun lafzında her türlü aylık ifadesi yer almamakta sadece ek gösterge ibaresi eklenmiş aylıktan söz edilmektedir.
Bu halde, katkı paylarının hesabının üst sınırının tespitinde Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görevli personele 375 sayılı KHK'nin 527 sayılı KHK'nin 28'inci maddesi ile yeniden düzenlenen 1'inci maddesine göre ödenen taban aylığı ve kıdem aylığının dikkate alınmaması gerekmektedir.
Öte yandan, taban aylığı ile kıdem aylığının düzenlendiği 375 sayılı KHK'nin 527 sayılı KHK'nin 28'inci maddesi ile yeniden düzenlenen 1'inci maddesinin (A) bendinin 5'inci fıkrasında, "Bu göstergeler 657 sayılı Kanun ve diğer personel kanunlarına ve kanun hükmünde kararnamelere göre her ne Temyiz Kurulu Kararı ad altında olursa olsun ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, ücret ve benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz." hükmü uyarınca 2547 sayılı Kanunun 58'inci maddelerine göre ödenen katkı payının belirlenmesinde personele ödenen taban aylığı ile kıdem aylığının dikkate alınması mümkün değildir. Nitekim, Maliye Bakanlığı'nın 05.12.2003 tarih ve 23460 sayılı genelgesinde de saymanlıklara uygulamanın bu şekilde yapılması yönünde talimat verilmiştir.
Dilekçi tarafından, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun Kararına atfen, hatalı ödemenin ilk yapıldığı tarihten itibaren 60 gün içinde geri alınmasının mümkün olduğu ileri sürülmekte ise de, gerek 1050 sayılı Kanunun 126'ncı maddesinde gerek 832 sayılı Kanunun 66'ncı maddesinde belirtildiği üzere Sayıştay, sayman hesaplarının Sayıştay'a noksansız verildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde yargılamakla mükellef olup, ilgili mevzuatta Sayıştay'ın yargılama süresine ilişkin başkaca bir sınırlama bulunmamaktadır.
Bu itibarla, dilekçi iddialarının reddi ile 254 sayılı ilamın 1'inci maddesiyle ????.-liraya ilişkin verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE; Karar verildi.