11 hukukçu dekandan ortak tavır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2007 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Çeşitli üniversitelerden 11 hukuk fakültesi dekanının, yüksek yargı organlarındaki boş üyeliklere ilişkin yaptıkları açıklamada, ''seçimin gerçekleşmemesi için direnç gösterildiği'' savunularak, ''Yargı bağımsızlığına müdahale teşkil eden bu duruma son verilmesini bekliyoruz'' denildi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Antalya tarafından, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'daki 11 üniversitenin hukuk fakültesi dekanları adına yapılan yazılı açıklamada, Sayıştay'da 2 yıl önce boşalan 7 üyelik için 2005 yılında Sayıştay Genel Kurulunca 28 aday belirlendiği hatırlatıldı.

Belirlenen isimlerin TBMM Başkanlığına bildirildiği ifade edilen açıklamada, ancak TBMM'nin, uzun zamandan beri Sayıştay için üye seçimini gerçekleştirmediği belirtildi. Yargıtay ile Danıştay'da da boş üyeliklere seçim yapılmasının geciktirildiği kaydedilen açıklamada, bu iki kurumun üyelerini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) belirlediği hatırlatılarak, şöyle denildi:

''Uzun zamandan beri boşalan üyeliklere seçim maddesi Adalet Bakanınca gündeme getirilmeyerek HSYK'nın çalışmaları engellenmektedir ve seçimin gerçekleşmemesi için direnç gösterilmektedir. Bu durum, yargı bağımsızlığına karşı bir duruş, Yüksek Kurulun faaliyetlerini engelleme ve yargıya müdahale niteliği arz etmektedir. Bizler, yetkilileri bir an önce göreve davet ediyor ve yargı bağımsızlığına müdahale teşkil eden bu duruma son verilmesini bekliyoruz.''

Söz konusu açıklamanın,

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan

Antalya, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Polat Soyer, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Öztoprak Sağır, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Güven,

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tan,

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu,

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Ulusan,

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Devrim Ulucan,

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Önen,

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Köksal Bayraktar ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu adına yapıldığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber