OKS Başvuru İşlemleri
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (DPY) ve Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na başvuru işlemleri, başlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan kılavuza göre başvuruların 26 Mart -15 Nisan 2007 tarihleri arasında internet üzerinden yapılması gerekmektedir. Banka ücretinin yatırılacağı hesap numaraları, gerekli internet adresleri ve kılavuzun internet sayfasına uyumlu hali için başlığa tıklayınız.
OKS'YA İNTERNET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
Kılavuzun pdf hali için buraya, word hali için şuraya tıklayınız.
Bu kılavuz, Bakanlık Makamı'nın 19.04.2006 tarih ve 5855 sayılı onayı ve eki ?Merkezi Sistem Sınav Yönergesi? hükümlerine göre hazırlanmış ve basılmıştır.
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME ve YERLEŞTİRME SINAVI (OKS)
BAŞVURACAK ADAYLAR İÇİN
SINAV TARİHİ ve SAATİ : 10 Haziran 2007 Pazar Saat: 10.00
BANKAYA ÜCRET YATIRMA TARİHİ : 26 Mart-13 Nisan 2007
SINAV ÜCRETİ : 20 (yirmi) YTL - T.C. Ziraat Bankası A.Ş. - Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O - Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerine ?Banka işlemleri Kurumsal Tahsilât Programı? aracılığıyla yatırılacaktır. *Yurt dışından sınava başvuracak adaylar, ücretlerini T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Beşevler Şubesi 5495221?5001 nolu hesaba yatıracaktır. *Sınav ücreti 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu kapsamına giren adaylardan alınmayacaktır. |
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Telefon: 0(312) 497 40 00 (santral) Ölçme Değerlendirme ve Açık Öğretim Kurumları Daire Başkanlığı
0(312) 497 40 07?08 Ölçme Değerlendirme ve Açık Öğretim Kurumları Daire Başkanlığı
0(312) 296 94 72 (9 hat) Halkla İlişkiler
0(312) 424 03 61/63/65 Bilişim Hizmetleri Daire Başkanlığı
Faks : 0(312) 499 42 04 Ölçme Değerlendirme ve Açık Öğretim Kurumları Daire Başkanlığı
İnt Adr: http://www.meb.gov.tr
http://oks2007.meb.gov.tr
DİKKAT: 2007 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına ilişkin olarak bu kılavuzda yer alan kurallar, kılavuzun yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile Talim ve Terbiye Kurulu Kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Böyle durumlarda izlenecek yol, Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenir ve kamuoyuna duyurulur.
1. GENEL AÇIKLAMALAR
Bu kılavuzda;
* Fen Liselerine,
* Sosyal Bilimler Liselerine,
* Anadolu Liselerine,
* Anadolu Teknik Liselerine,
* Anadolu Meslek Liselerine,
* Anadolu Öğretmen Liselerine,
* Anadolu İmam-Hatip Liselerine,
* Anadolu Sağlık Meslek Liselerine,
* Sağlık Meslek Liselerine,
* Adalet Meslek Liselerine,
* Anadolu Tarım ve Tarım Meslek Liselerine,
* Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesine
* Polis Kolejine
* Merkezî sistem sınavı ile öğrenci alan özel okullara
öğrenci seçme - yerleştirme ve devlet parasız yatılılık ve burslulukla (8'inci sınıf) ilgili usul ve esaslar yer almaktadır.
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı 10 Haziran 2007 Pazar günü Türkiye saati ile 10.00'da tüm il merkezleri ve bazı ilçe merkezleri ile yurt dışında Lefkoşa, Trablus, Riyad, Medine, Cidde, Bakü ve Aşgabat'ta merkezî sistemle yapılacaktır.
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı başvuru işlemleri Internet üzerinden 26 Mart -15 Nisan 2007 tarihleri arasında yapılacaktır.
Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na, 2006?2007 öğretim yılında ilköğretim okullarının 8'inci sınıflarında öğrenim gören öğrenciler başvurabilecektir.
Merkezi sistem sınavı ile öğrenci alan özel okullara girmek isteyen adayların, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na başvuru yapması zorunludur.
Açık İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören öğrenciler, e- Başvuru Kılavuzunda yer alan okul türlerine ?Başvuru ve kayıt-kabul şartlarını? taşımaları halinde bireysel başvuru yaparak müracaat edecektir.
Internet aracılığı ile elektronik ortamda verilerin hatasız, eksiksiz, e-Başvuru Kılavuzuna uygun doldurulması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili sorumluluk OKUL MÜDÜRLÜĞÜNE ve ADAYIN VELİSİNE ait olacaktır.
Adayın velisi, yaptığı başvuru ile e-Başvuru Kılavuzunda belirtilen bütün hükümleri kabul etmiş sayılacaktır.
2007 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınav sonuçları, sadece 2007?2008 öğretim yılı için geçerlidir.
Bu kılavuza konu olan bütün Ortaöğretim kurumlarına ait isim listesi ve tanıtıcı bilgiler 2007 Haziran ayının son haftasında yayımlanacak olan ?Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzunda? yer alacaktır.
2. BAŞVURU ŞARTLARI
2.1. Genel Başvuru Şartı
2006?2007 öğretim yılında ilköğretim okulu 8' inci sınıfında öğrenim görüyor olmak.
2.2. Özel Başvuru Şartları
2.2.1. Resmî Fen Liseleri
Öğrencinin; 6 ve 7'nci sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinden her birinin yıl sonu notu en az ?orta? ve bu derslerin yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalamasının en az ?4. 00? olması.
İlköğretim 6 ve 7'nci sınıf öğrenimlerini yurt dışında yaparak 2007 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın yapılacağı öğretim yılında ilköğretim okulu 8'inci sınıfta bulunanlara yukarıdaki başvuru şartı uygulanmaması. Bu sınıflardan birin de öğrenimini yurt içinde yapılması durumunda, yukarıdaki şartın sadece o sınıf için aranması.
Merkezi sistemle öğrenci alan Özel Fen Liselerinin başvuru şartları, Resmi Fen Liselerinin başvuru şartları ile aynıdır.
2.2.2. Sosyal Bilimler Liseleri
Öğrencinin; 6 ve 7'nci sınıflarda Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler derslerinden her birinin yıl sonu notu en az ?3.00? ve bu derslerin yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının en az ?4.00? olması.
İlköğretim 6 ve 7'nci sınıf öğrenimlerini yurt dışında yaparak 2007 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının yapılacağı öğretim yılında ilköğretim okulu 8'inci sınıfta bulunanlara yukarıdaki başvuru şartı uygulanmaması. Bu sınıflardan birinin öğreniminin yurt içinde yapılması durumunda, yukarıdaki şartın sadece o sınıf için aranması.
2.2.3. Anadolu Liseleri,
Bu okulların genel başvuru şartları dışında özel başvuru şartları bulunmamaktadır.
Anadolu lisesi programı uygulayan ve sınavla öğrenci alan özel öğretim kurumları ile ilgili bilgiler http://www.meb.gov.tr ve http://oks2007.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan ?Özel Okullar Başvuru Kılavuzu'nda? açıklanmaktadır.
2.2.4. Anadolu Teknik Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Adalet Meslek Liseleri, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi, Anadolu Tarım Meslek ve Tarım Meslek Liseleri
a. Adayın sağlığının girmek istediği okulun ve mesleğin öğrenimine elverişli olması.
b. Anadolu meslek liselerinin Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi Alanı, Ayakkabı Modelistliği dalı, Saraciye Modelistliği dalı, Grafik ve Fotoğraf Alanı, İnşaat Teknolojisi Alanı Restorasyon dalı, Kuyumculuk Teknolojisi Alanı, Seramik ve Cam Teknolojisi Alanı, Sanat ve Tasarım Alanı ile Radyo Televizyon Alanı Grafik Animasyon dalında okumak isteyen öğrencilerin ayrıca; ilköğretim okulu 6 ve 7'nci sınıflarda resim dersinin yıl sonu notunun her sınıf için en az ?iyi? derece olması.
2.2.5. Anadolu Meslek Liselerinin Denizcilikle İlgili Meslek Alanları
a. Anadolu meslek liselerinin denizcilikle ilgili meslek alanlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin, ?Gemi Adamları Sağlık Yönergesi? ile belirlenen denizde çalışmaya engel olan hastalığının bulunmaması.
b. Adayların sağlık durumlarının denizcilik öğrenimine elverişli olup olmadığı, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş resmî ve özel sağlık kurum/kuruluşlarından alınacak ?Gemi Adamları Sağlık Raporu? ile belgelendirilmesi.
c. Erkek adayların 1.55 metre, kız adayların 1.50 metreden kısa olmaması.
d. Mülâkat ve beden yeterliliği sınavına girmesi ve başarılı olması.
2.2.6. Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Anadolu İletişim Meslek Liseleri İle Anadolu Meslek/Anadolu Kız Meslek Liselerinin Büro Yönetimi ve Sekreterlik Alanı, Eğlence Hizmetleri Alanı, Gıda Teknolojisi Alanı, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri Alanı, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı İle Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı
a. Anadolu meslekî ve teknik Ortaöğretim programlarına genel başvuru şartlarının yanında; sağlığı ve fizikî durumunun iletişime, turizm eğitimine, eğlence hizmetlerinde, seyahat acentelerinde ve turistik tesislerde, toplu beslenme yapılan kurum mutfaklarında, büro hizmetlerinde, gıda kontrol ve analizleri laboratuvarlarında görev yapmaya uygun olması.
b. Mülakat sınavına girmesi ve başarılı olması.
2.2.7. Anadolu Öğretmen Liseleri
a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması.
b. 6, 7 ve 8'inci sınıfta sınıf tekrar etmemiş olması.
c. Evli olmaması.
d. Öğrenim gördüğü ilköğretim okulunun 8'inci sınıf şube öğretmenler kurulunca Ek?1 sayılı Anadolu Öğretmen Liseleri Aday Öğrenci Formuna göre aday gösterilmiş olması.
Öğretmenler kurulu toplantısı ile ilgili ayrıntılı bilgi için 8/n maddesine bakınız.
2.2.8. Anadolu İmam-Hatip Liseleri
Bu okulların genel başvuru şartları dışında özel başvuru şartları bulunmamaktadır.
2.2.9. Anadolu Sağlık Meslek Liseleri ve Sağlık Meslek Liseleri
a. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması.
b. Sağlığının, girmek istediği mesleğin öğretimine ve yürütülmesine elverişli olması (kekemelik, şaşılık, görme yetersizliği, ortopedik yetersizlik, bulaşıcı hastalıklar ve ruhsal bozukluklar okullara alınmaya engel teşkil eder).
Öğrencilerin özür durumları, okula kayıtlarında kayıt ? kabul komisyonunca tespit edildiği takdirde sağlık raporu almış olsalar bile kayıtları yapılamaz.
c. Evli veya boşanmış olmaması.
d. Sınavın yapıldığı tarih itibarıyla, 16 (onaltı) yaşını bitirmemiş olması veya yaş düzeltilmesi için mahkemeye başvurduğuna ilişkin belge getirmesi.
3. OKUL TANITIM BİLGİLERİ
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı kapsamındaki okullarla ilgili ?okul tanıtım bilgileri? dokümanından ulaşılabilecektir.
4. BAŞVURU ÜCRETİ ve BANKA İŞLEMLERİ
a. ?Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na,
?Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'na (8'inci sınıf),
?Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'na, başvuracak adaylar 20 (yirmi)YTL sınav ücretini 26 Mart?13 Nisan 2007 tarihleri arasında T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O veya Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden ?Kurumsal Tahsilât Programı? aracılığıyla yatıracaktır. Adaylar, belirtilen üç sınav için tek ücret yatıracaktır.
b. Yurt dışından sınava başvuracak adaylar ücretini T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Beşevler Şubesi 5495221?5001 nolu hesaba yatıracaktır.
c. Banka dekontunda adayın T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve katıldığı sınavın açık adı bulunacaktır.
d. Adaylar ayrıca başvuru döneminde okul müdürlüğüne, kırtasiye, internet, fotokopi giderleri için okul aile birliği makbuzu karşılığında 2 (iki) YTL ödeyecektir.
e. Sınav ücreti kesinlikle bankaya yatırılacak; mektup, elden ?internet bankacılığı? veya ?EFT? yoluyla sınav ücreti tahsil edilmeyecektir.
f. Banka dekontu okul müdürlüğüne teslim edilecektir.
Sınav ücreti 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu kapsamına giren adaylardan alınmayacaktır.
5. BAŞVURU İŞLEMLERİ
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ?başvuru işlemleri? bu yıl http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinden bireysel ya da okuldan olmak üzere iki şekilde yapılabilecektir.
Sınav başvurularının yapılabilmesi için öncelikle adayın e-okul sistemine kayıtlı olması gerekmektedir.
Başvuru işlemleri bankaya sınav ücreti yatırıldıktan 1(bir) gün sonra bireysel ya da okuldan yapılacaktır.
T.C. vatandaşı olmayıp ikamet tezkerelerini ibraz etmeleri şartıyla bu sınava başvuru yapmak isteyen adaylar, öncelikle öğrenim gördükleri okul müdürlükleri tarafından e-okul sistemine kaydedilecektir. Sınava başvurularında ise sistemin ürettiği ?geçici numara" ile bankaya sınav ücretini yatıracak ve başvurusunu bireysel başvuru olarak yapacaktır.
Bireysel veya okuldan başvuru yapıldıktan sonra başvuruların geçerli sayılabilmesi için okul müdürlüğü tarafından sistemden elektronik onaylama yapılacaktır.
5.1. Bireysel Başvuru İşlemleri
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı bireysel başvuru işlemleri http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinden yayımlanan ?e-başvuru kılavuzu? ve ?başvuru işlem basamakları? dokümanları dikkatlice incelendikten sonra, burada belirtilen esaslara göre yapılacaktır.
e-Başvuru kılavuzunda yayımlanan ?başvuru talep formu? doldurulduktan sonra ?başvuru işlemleri? linkinden adayın T.C. kimlik numarası girilerek başvuru yapılacaktır. Aday DPY-B (8'inci sınıf) başvuracak ise tercihlerini de girecektir.
Başvurunun resmiyet kazanması ve geçerli olması için aday velisi okul müdürlüğünün kendilerine verilen randevu günü ve saatinde okula adayın T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğrafı, sınav ücretini yatırdığı banka dekontu, başvuru talep formu ile gelerek başvuru ve onaylama işlemlerini yaptıracaktır.
Açık İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören adaylarda başvurularını bireysel başvuru olarak yapacaktır ve başvurularıyla ilgili tüm sorumluluk adayın kendisine ait olacaktır.
5.2. Okuldan Başvuru İşlemleri
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı okuldan yapılacak başvuru işlemleri http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanan ?e-başvuru kılavuzu? ve ?başvuru işlem basamakları? dokümanlarında belirtilen esaslara göre yapılacaktır.
Veli, okul müdürlüğü tarafından kendisine verilen randevu günü ve saatinde adayın T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğrafı, sınav ücretini yatırdığı banka dekontu, başvuru talep formu ile başvuru işlemi için okula gidecektir.
Okul yetkilisi, başvuru sayfasına adayın T.C. kimlik numarasını girerek veli adına bireysel başvuru yapacaktır. Velinin, daha önceden doldurduğu başvuru talep formuna göre DPY-B (8'inci sınıf) başvuracak adayın tercihlerini girerek kontrollerini yaptıktan sonra elektronik onaylama yapacaktır.
5.3. Yurt Dışından Başvuru İşlemleri
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na yurt dışından başvurular http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adresleri üzerinden bireysel başvuru olarak yapılacaktır.
Tablo-1'de belirtilen yurt dışındaki okullardan başvuracak adayların aday bilgileri öncelikle e-okul sisteminden okul müdürlükleri tarafından girilecektir.
e- Okul sisteminde aday T.C. vatandaşı ise T.C. kimlik numarasıyla, KKTC vatandaşı ise sistemin ürettiği geçici numara ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Beşevler Şubesi 5495221?5001 nolu hesaba 20 (yirmi)YTL sınav ücretini yatıracaktır.
Bankaya sınav ücreti yatırıldıktan 1(bir) gün sonra başvuru işlemi http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adresleri üzerinden bireysel başvuru olarak yapılacaktır.
Tablo ? 1
Yurt Dışından Başvurunun Alınacağı Okullar | |
Ülke Adı | Okul Adı |
AZERBAYCAN | Bakü Türk İlköğretim Okulu |
KIRGIZİSTAN | Bişkek Türk İlköğretim Okulu |
ÖZBEKİSTAN | Taşkent Türk İlköğretim Okulu |
TÜRKMENİSTAN | Aşgabat Türk İlköğretim Okulu |
SUUDİ ARABİSTAN | § Medine Uluslararası Türk Okulu § Cidde Uluslararası Türk Okulu § Riyad Uluslararası Türk Okulu § Tebük Uluslararası Türk Okulu |
LİBYA | § Libya Türk İlköğretim Okulu (Trablusgarp) |
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ | § Şht Hüseyin Ruso Ortaokulu § Anafartalar Lisesi § Çanakkale Ortaokulu § Şht Turgut Ortaokulu § Bekirpaşa Lisesi |
Libya'daki Bingazi Türk İlköğretim Okulu'ndan sınava başvurmak isteyen adaylar başvuru işlemlerini Trablusgarp'taki Türk İlköğretim Okulu'ndan yaptıracaktır.
Başvurunun geçerli olabilmesi için okul müdürlükleri tarafından elektronik onaylama yapılacaktır.
6. BAŞVURUNUN GEÇERSİZ SAYILDIĞI DURUMLAR
Başvuru işlemleri belirtilen sürede gerçekleşmemiş ve/veya elektronik ortamda okul müdürü tarafından onaylanmamışsa,
Aday bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişki varsa,
Aday sınav ücretini belirtilen sürede bankalardan birine yatırmamışsa (başvuru ücretinden muaf olan adaylar hariç) adayın başvurusu geçersiz sayılacaktır.
7. ÖZÜRLÜ ADAYLAR
Özürlü adayların merkezî sistemle yapılan sınavlarda mağdur olmamaları, sınav hizmetlerinin daha etkin ve sağlıklı yürütülebilmesi, eğitimde fırsat eşitliği sağlanabilmesi için Özürlü Sağlık Kurulu Raporunda tanımlanan özür guruplarına göre sınav uygulaması sırasında düzenlemeler yapılacaktır.
Özürlü adayların sınav uygulaması sırasında hizmet alabilmeleri için e- okul sistemine kayıt olurken özür durumlarıyla ilgili bilgilerin işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, ?Özürlü Sağlık Kurulu Raporu?, ?Özürlü İçin Kimlik Kartı? veya ?Özürlülük Bilgisinin İşlendiği Nüfus Cüzdanı?ndan birini okul müdürlüklerine beyan etmeleri zorunludur. Üzerinde tahribat silinti ve kazıntı olan raporlar geçersiz sayılacaktır. Bu belgelerin dışında herhangi bir rapor veya belge kabul edilmeyecektir.
e- Okul sistemine kayıtlı olan özürlü adaylar için sınav başvurusu sırasında (Tablo-2'de gösterilen) özür durumlarına yönelik alabilecekleri hizmetlerle ilgili bölümün işaretlenmesi gerekmektedir.
Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun bir nüshası okul müdürlüğünde saklanacak, bir nüshası da Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Açık Öğretim Kurumları Daire Başkanlığı- 06500 Teknikokullar ANKARA adresine başvuru bilgilerinin yer aldığı bilgisayar çıktısının fotokopisiyle birlikte APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile gönderilecektir. Raporun gönderilmesinden aday, özürlüler ilköğretim okullarında öğrenim görüyor ise okul müdürlükleri, diğer ilköğretim okullarında öğrenim görüyor ise veli sorumlu olacaktır. Aksi durumda adaylara hizmet verilmesi mümkün olamayacaktır.
Başvuru işlemleri bittikten ve beyan ettiği belgeler uzmanlar tarafından incelendikten sonra, adaylar özür durumlarına göre düzenlenmiş salonlarda sınava alınacaktır.
Özürlü adaylar sürekli kullandıkları araç?gereç ve cihazları sınavda kullanabilecektir. Özürlü adaylar mümkün olduğunca sınav binalarının giriş katlarındaki salonlara yerleştirilecek, görevli öğretmenler önceden bilgilendirilecektir.
Aday görmüyor ise; okutman ve yazman eşliğinde tek kişilik salonda sınava alınacaktır. Bu adaylar ayrıca şekilli sorulardan muaf olacak ve değerlendirme işlemi buna göre yapılacaktır. Görmeyen adaylar için sınav süresine 30 dakika ek süre verilecektir.
Az gören adaylar için soru kitapçığı ve cevap kâğıtları büyük punto olarak hazırlanacaktır. Daha küçük guruplu salonlarda yerleştirmeleri yapılacaktır. Az gören adayların soru muafiyeti olmayacaktır. Başarı puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.
Üst bedenlerini kullanamayan ya da kullanmakta zorluk çeken adayların başvuru sırasında Tablo-2'de belirttiği tercihine göre cevap kâğıtlarını işaretlemede salon görevlilerinden 1(bir) öğretmen yazman olarak yardımcı olacaktır ya da sınav süresine 30 dakika ek süre verilecektir.
Alt bedenini kullanamayan adaylara salonlara yerleştirilmelerinde yardımcı olması için personel görevlendirilecektir. Başvuru sırasında belirtilmesi durumunda adayın ihtiyacına göre ek oturma düzeni ya da salon düzeni yapılacaktır.
Üst bedenini ve alt bedeninin her ikisini birden kullanamayan ortopedik özürlü adayların tercihine göre cevap kâğıtlarını işaretlemede salon görevlilerinden 1(bir) öğretmen yazman olarak yardımcı olacaktır ya da sınav süresine 30 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca özür durumuna göre ek oturma düzeni ya da salon düzeni yapılacaktır.
İşitme özürlü adaylara salonda yardımcı olması için ilin şartlarına uygun ?işaret dili öğretmeni,? ?işaret dili bilen öğretmen? veya ?işaret dili tercümanı? görevlendirilecektir. İşitme özürlü adaylar ilin salon durumuna göre 1 kişilik, 3 kişilik veya 5 kişilik guruplar halinde yerleştirilecektir. İşitme özürlü adaylar için başvuruda belirtmeleri durumunda sınav süresine 30 dakika ek süre verilecektir.
Ruhsal ve duygusal özrü olan adaylar(dikkat eksikliği ve özel öğrenme güçlüğü); tek kişilik salonda sınava alınacaktır. Okuma yitimi (disleksi) veya yazma yitimi (disgrafi) olan adaylara salon görevlilerinden 2(iki) öğretmen yazman/okutman olarak yardımcı olacaktır.
Süreğen hastalığı olan adaylar tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Yatağa bağımlılığı olan ya da sağlık kurumunu terk etmeleri sakıncalı olan adaylar durumunu Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirdikleri takdirde tedavi gördükleri merkezde sınava alınacaktır. Sürekli ilaç kullanan adayların salonlarında görevli öğretmenler önceden bilgilendirilecektir.
Ayrıca sonradan ya da geçici özür durumu olan adayların özürleri ve derecesi, Sağlık Kurulu Raporunda belirtildiği takdirde, her türlü tedbir Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Açık Öğretim Kurumları Daire Başkanlığı tarafından alınacaktır.
Özürlü adayın velisi ve okul yetkilileri e-okul sisteminden adayın özür durumuyla ilgili bölümü işaretlemeleri gerekmektedir.
Veliye yardımcı olması için başvuru sisteminde sorgulanan bilgiler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Tablo?2
OKS Başvuru Programında Özür Durumuyla İlgili Kriterler | ||
ÖZÜRLÜ ADAY | ? Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ? Özürlü İçin Kimlik Kartı ? Özürlülük Bilgisinin İşlendiği Nüfus Cüzdanı (Özürlü aday bu belgelerden birini beyan etmek zorundadır.) |
|
GÖRME | ? Görmeyen | ? Okutman ? yazman istiyorum |
? Az gören | ? Büyük punto soru kitapçığı ve cevap kâğıdı istiyorum. | |
ORTOPEDİK | ? Üst bedenini kullanamıyor | ? Yazman istiyorum. ? 30 dakika ek süre istiyorum. ( Yalnızca birini tercih edebilirsiniz ) |
? Alt bedenini kullanamıyor | ? Alt kat salonda yerleştirilmek istiyorum. | |
? Üst ve Alt bedenini kullanamıyor | ? Yazman istiyorum. ? 30 dakika ek süre istiyorum. ( Yalnızca birini tercih edebilirsiniz ) |
|
İŞİTME | ? İşitme özürlüyüm | ? 30 dakika ek süre istiyorum. |
RUHSAL ve DUYGUSAL | ? Hiperaktivite ? Özel öğrenme güçlüğüm var | ? Yazman istiyorum. ? Okutman istiyorum. |
SÜREĞEN | ? Süreğen hastalığım var | ? Tek kişilik salonda yerleştirilmek istiyorum |
8. OKUL MÜDÜRLÜKLERİNİN YAPACAĞI İŞLEMLER
a. http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinde yayımlanan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının?e- Başvuru Kılavuzu? ve ?Başvuru İşlem Basamakları Dokümanın? da belirtilen esaslara göre yapmak.
b. Başvuru işlemleri öncesi e-okul sisteminden öğrencilerin kaydının olup olmadığını kontrol etmek.
c. Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına başvurmak isteyen öğrenciler ile velilere başvuru ve tercih işlemleriyle ilgili rehberlik etmek.
d. Başvuruların düzen içinde yürütülmesi amacıyla öğrenci velilerinin de durumlarını dikkate alarak randevu planlaması yapmak.
e. Okuldan başvuru yapmak isteyenler için, veliyle birlikte başvuru işlemini yapmak.
f. Başvuru işlemleri ister adayın velisi tarafından bireysel olarak, ister okuldan yapılsın; adayın sistemden gelen kimlik bilgileri ile nüfus cüzdanındaki bilgilerini kontrol etmek. (Özellikle doğum tarihi (gün/ay/yıl), cinsiyet ve özür durumu bilgilerinin doğruluğu kontrol edilecektir. Nüfus bilgilerinde hata varsa önce nüfus müdürlüğünden sonra da okul müdürlüğü ?e-okul? sisteminden düzeltme yapılarak yeniden başvuru işlemlerinin yapılması gerekmektedir).
g. Adayın girmek istediği sınavları veli ve öğrenci ile birlikte kontrol etmek.
h. Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'na (8'inci sınıf) başvuracak adayların, başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarını, özellikle de kontenjan türüyle ilgili belgeye sahip olup olmadıklarını okulda kurulan komisyon tarafından kontrol etmek.
i. Başvuruyu elektronik ortamda onaylamak. Başvuru talep formu çıktısını alarak veliye imzalatmak ve okul müdürlüğü tarafından imzalayıp onaylamak.
j. Başvuru belgesinin aslını okulda saklamak bir örneğini adayın velisine imza karşılığı vermek (istendiği zaman Bakanlığa sunmak).
k. Okulun İnternet bağlantısı olmaması veya herhangi bir aksaklık nedeniyle başvuru onayının yapılamaması durumunda gerekli tedbirleri alarak başka bir okul veya il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün İnternet erişim imkânlarını kullanarak aday başvurularının onaylanmasını sağlamak.
l. Sınav giriş belgesini İnternet üzerinden alarak onaylayıp adaya teslim etmek. (Sınav giriş belgesi sistemden fotoğraflı olarak gelecek ancak, fotoğrafın renkli çıktısı bozuk ise belgeye adayın fotoğrafı yapıştırılıp onaylanacak).
m. Bursluluk sınavını kazanan(8'inci sınıf) ve kabul edilen öğrencilerin bursluluğa kayıt işlemlerini ?e-Burs? modülü üzerinden yapmak.
n. 2.2..7/d maddesi gereğince, Anadolu öğretmen liselerine aday seçimi yapmak üzere, 8 inci sınıf şube öğretmenler kurulu toplantısı yapmak.
Şube öğretmenler kurulunca aday seçimi yapılırken öğrencinin;
a) Çalışkanlığı,
b) Öğretmenlik mesleğine karşı ilgisi ve yatkınlığı,
c) Konuşma, kavrama ve ifade yeteneği,
d) Kendine olan güven duygusu,
e) Ahlâkî durumu,
f) Fizikî görünüşü itibarıyla, bilinen bir bedenî ve ruhî bozukluğunun bulunup bulunmadığı (kekemelik, körlük, şaşılık, sağırlık, yürümeye engel derecede topallık, cücelik, bulaşıcı kellik ve benzeri özrü olup olmadığı),
gibi hususlar göz önünde bulundurulur.
(a), (b), (c), (d) bentlerinde yer alan hususların tespitinde ilgi envanteri, tutum ölçeği ve kişilik tasarımı gibi objektif ölçme araçları kullanılır.
Şube öğretmenler kurulu toplantısı, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na başvuru süresi içinde okul müdürünün uygun göreceği bir tarihte yapılacaktır. Şube öğretmenler kurulunda, Anadolu öğretmen liselerine başvuru şartlarını taşıyan tüm öğrencilerin durumu görüşülerek, alınan karar öğrenci ve velilerine duyurulacaktır.
Şartları taşımadığı anlaşılan öğrencilerin kendilerine ve velilerine tercih döneminde Anadolu öğretmen liselerini tercih etmemeleri konusunda gerekli uyarı yapılacaktır.
İlköğretim okulu müdürlükleri, şube öğretmenler kurulu tarafından aday gösterilen öğrenciler için EK?1 sayılı Anadolu Öğretmen Liseleri Aday Öğrenci Formunu doldurarak, bu okullara kesin kayıt hakkı kazananlara verilmek üzere birer örneğini okulda muhafaza edecektir.
o. Sınav giriş belgesini kaybeden adaylara belgenin yenisini çıkarıp onaylayarak vermek.
9. DEVLET PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAVI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı pansiyonlu okulları kazanarak kayıtlarını yaptıran ve parasız yatılı olarak öğrenim görmek isteyen öğrencilerden, parasız yatılı okuma şartlarını taşıyanlara, cinsiyetine uygun pansiyon bulunması halinde, yatılılık kontenjanı çerçevesinde ilgili yönetmelik hükümleri gereğince bu sınavda aldıkları puana göre yapılacak seçme ve sıralama ile parasız yatılı öğrenim görme hakkı sağlanır.
Kazandığı okulun cinsiyetine uygun pansiyonunun bulunmaması halinde; Bakanlığın ilgili dairelerinden onay alınması ve öğrencinin kendi okulunda devam etmesi şartıyla varsa cinsiyetine uygun diğer pansiyonların yatılılık kontenjanı çerçevesinde yerleştirilmeleri sağlanabilecektir. Bu öğrencilerde ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavını kazanmış olmak şartı aranmaz.
Burslu öğrenim görmek isteyen öğrencilerin ise ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına girip bursluluğu kazanmaları gerekir.
Özel fen liselerinde devlet parasız yatılılık ve bursluluk hakkı yoktur.
10. SINAV GİRİŞ BELGESİ
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sınav giriş belgesi 28 Mayıs 2007 tarihinden sonra http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinden okul müdürleri tarafından alınacaktır.
Sistemden fotoğraflı alınacak olan sınav giriş belgesinin renkli çıktısı okul müdürlükleri tarafından mühürlenerek onaylandıktan sonra adaya teslim edilecektir. Ancak; fotoğrafın renkli ve düzgün çıktısının alınamaması durumunda belgeye adayın 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş vesikalık fotoğrafı yapıştırılıp mühürlenerek adaya teslim edilecektir.
Adaylara sınav giriş belgesi posta yoluyla ayrıca gönderilmeyecektir.
Sınav giriş belgesinde adayın kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav bölgesi (il), bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Aday, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde (ilinde), binada, salonda ve sırada sınava girecektir. Ancak, olağanüstü durumlarda (doğal afet, yangın, vb.) Bölge Sınav Yürütme Komisyonunun teklifi, Merkezin uygun görüşü ile adayın sınav yeri değiştirilebilecektir.
Sınav giriş belgesini kaybeden adaylar belgenin yenisini başvuru yaptığı okul müdürlüklerinden alabilecektir.
Adayın sınavdan en az bir gün önce sınava gireceği binaya giderek, sınav salonunu görmesi önerilir.
Aday sınav giriş bilgilerini, İnternetten T.C. kimlik numarasını girerek bilgi amaçlı öğrenebilecektir.
11. SINAV UYGULAMASI
a. Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına girecek olan adayların sınavı 10 Haziran 2007 Pazar günü saat 10.00'da başlayıp, tek oturum olarak 120 dakika sürecektir.
b. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar en geç saat 09.30'da sınav giriş belgelerinde belirtilen salonda hazır bulunacaktır. Adaylar sınava gelirken yanlarında fotoğraflı sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (veya pasaport) en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır.
c. Kimlik belgeleri yanında olmayan adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır.
d. Adaylar sınav salonlarına alınırken; yanlarında hiçbir yazılı/basılı materyalle hesaplama ve iletişim fonksiyonu olan aygıtın (cep telefonu dâhil) bulunup bulunmadığı kontrol edilecek ve varsa bunlar sınavdan sonra iade edilmek üzere toplanacaktır. (Aday bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında bulunması tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği için sınavı geçersiz sayılacaktır).
e. Adaylar başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle sınava girecektir.
f. Adaylar sınav giriş belgesinde belirtilen kendi sıra numarasında oturacak, gereğinde adayın yerini değiştirme yetkisi salon başkanına ait olacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını adayların önünde açarak cevap kâğıtlarını dağıtacaktır.
g. Aday cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa salon görevlilerine söyleyerek tutanak tutulmasını isteyecektir. Adayın adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya cevap kâğıdı kullanılamayacak durumdaysa yeni bir cevap kâğıdına aday kimlik bilgileri salon başkanının açıklamalarına göre yazılacaktır.
h. Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika içinde gelen adaylar sınava alınacak, ilk 60 dakika içinde ise sınav salonu terk edilmeyecektir. Sınav bitimine 15 dakika kala hiçbir aday dışarıya çıkarılmayacak, sınav süresince en az iki aday sınıfta kalacaktır.
i. Salon görevlileri adaylara soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını kontrol ederek dağıtacaktır. Aday da kontrol ederek; eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini isteyecektir.
j. Aday, cevap kâğıdı üzerinde işaretlemeleri kurşun kalemle yapacaktır.
k. Cevap kâğıdındaki imza bölümü aday tarafından mutlaka imzalanacaktır.
l. Cevap kâğıdında bulunan ?Bu Bölüme Dokunmayınız? kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecektir.
m. Soru kitapçığının A ve B olmak üzere iki ayrı türü olup, aday, A kitapçığını kullanıyorsa cevap kâğıdındaki kitapçık türü bölümünün A yuvarlağını, B kitapçığını kullanıyorsa B yuvarlağını işaretleyecektir.
n. Adaylar cevaplarını soru kitapçığının kapağında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.
o. Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.
p. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır.
r. Sınavda cevap kâğıdının başkaları tarafından görülmesi halinde kopya işlemi yapılacaktır. (Bilgisayar ortamında kopya analizi yapılacağından ikili ve toplu kopya çektiği anlaşılan adayların sınavı geçersiz sayılacaktır).
s. Adaylar sorulara verdiği cevapları almayacaktır. (Bu kurala uymayanların sınavı geçersiz sayılacaktır).
t. Sınav bitiminden sonra;
*Adaylar, soru kitapçığı ile cevap kâğıdını salon görevlilerine teslim edecek ve salon yoklama tutanağını imzalayacaktır.
*Salon görevlileri, salona ait sınav evrakını adayların önünde kontrol ederek toplayacak, sınav güvenlik torbasına koyup kapattıktan sonra bina sınav komisyonuna teslim edecektir.
*Bina sınav komisyonu, salonlardan gelen sınav güvenlik torbalarını ait oldukları sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir.
Bu kurallara uymadığı herhangi bir yolla saptanan adayların sınavı iptal edilecek ve devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak, salon görevlileri diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürse kural dışı davranışlarda bulunanlara sınav sırasında uyarıda bulunmayabilecektir. Bu adayların kimlikleri ve kusurları içeren bir tutanakla tespit edilerek sınav evrakına eklenecektir. Bu durumdaki adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.
12. SINAV DEĞERLENDİRMESİ
12.1. OKS-TM ve OKS-MF Puanının Hesaplanması
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'na katılacak olan adayların puanları aşağıdaki işlem basamaklarına göre tüm adaylar için OKS-TM ve OKS-MF puanı olarak hesaplanacaktır.
Her adayın cevap kâğıdı 2 (iki) adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacaktır.
Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler testlerinin her biri için doğru cevap ve yanlış cevap sayıları belirlenecektir.
Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşı gelen ham puanlar bulunacaktır. (Şekilli sorulardan muaf olarak değerlendirmeye alınacak görme özürlü adayların ham puanları hesaplanırken önce her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşı gelen geçici ham puanlar bulunur. Bulunan geçici ham puanlar, testlerdeki toplam soru sayılarına ötelenerek değerlendirmeye esas ham puanlar hesaplanır.)Böylece her aday için dört ayrı ham puan hesaplanmış olacaktır.
Her bir test için tüm adayların ham puanları toplanarak sınava giren öğrenci sayısına bölünüp her bir testin ortalaması bulunacaktır.
Ham puanlar, ortalamalar ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanacaktır.
Adayın Türkçe testine ait standart puanı (SP); Türkçe testine ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir. Diğer testlere ait standart puanların hesaplanmasında aynı yöntem uygulanacaktır.
Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları (ASP Türkçe, ASP Mat, ASP Fen, ASP Sosyal) bulunacaktır.
Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Türkçe Matematik Ağırlıklı Standart Puan (TM-ASP) ve Matematik Fen Ağırlıklı Standart Puan (MF-ASP) olmak üzere iki ayrı puan türü bulunacaktır.
MF-ASP ve TM-ASP hesaplanırken kullanılacak ağırlık katsayıları aşağıda verilmiştir.
Test No | Test Adı | TM-ASP Katsayıları | MF-ASP Katsayıları |
1 | Türkçe | 3.5 | 3 |
2 | Matematik | 3.5 | 4 |
3 | Fen Bilgisi | 2.5 | 4 |
4 | Sosyal Bilgiler | 2.5 | 1 |
TOPLAM | 12 | 12 |
Standart puan ve toplam ağırlıklı standart puan hesaplama formülü kılavuzun pdf haline bakınız.
12.2. İlköğretim Başarı Puanının (İBP) hesaplanması
Her iki puan türü(TM ve MF) için ağırlıklı standart puanlar hesaplandıktan sonra her aday için İlköğretim Başarı Puanı (İBP) hesaplanacaktır.
İlköğretim Başarı Puanının hesaplanması aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır.
Kopya taraması sonucu hiçbir testi ikili ya da toplu kopya nedeniyle iptal edilmeyen adaylar içindeki en küçük TM_TASP kullanılarak İBP katkı puanı (sınav puanına %15 etki edecek şekilde) hesaplanacaktır.
Daha sonra her adayın diploma notu doğrusal bir öteleme ile okuldaki en yüksek diploma notunun katkı puanına ötelenmesi ile hesaplanacaktır.
TM_KP = ( MinTASP / 0,85 ) ? MinTASP
MinTASP : Hiçbir testi ikili ya da toplu kopya nedeniyle iptal edilmeyen adaylar içindeki en küçük
TM_TASP
TM_İBP = ( Dip.Notu / MaxDipNotu ) x TM_KP
TM_İBP : Türkçe Matematik Puan Türü İçin İlköğretim Başarı Puanı
Dip. Notu : Adayın Diploma Notu
MaxDip. Notu : Okuldaki En Büyük Diploma Notu
TM_KP : Türkçe Matematik Puan Türü İçin Katkı Puanı
12.3. Yerleştirmeye Esas Puanların Hesaplanması
Her iki puan türü için daha önce hesaplanan Toplam Ağırlıklı Standart Puana, İlköğretim Başarı Puanı eklenerek TM_Puan ve MF_Puanı bulunacaktır.
Elde edilen bu puanlar, kendi içinde en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olan bir puan dağılımına dönüştürülecektir.
Dönüştürme sonunda elde edilen OKS-MF fen liselerine ve sağlık meslek liselerine öğrenci yerleştirmede, OKS-TM ise fen liseleri ve sağlık meslek liseleri dışındaki okullara öğrenci yerleştirmede, Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nda (8. sınıflar) ve Polis Koleji Aday Tespit Sınavı'nda kullanılacaktır.
Bu puanların bulunmasında uygulanacak formül için kılavuza bakınız.
Formülde kullanılan En Küçük TM_Puan, kopya taraması sonucu hiçbir testi ikili ya da toplu kopya nedeniyle iptal edilmeyen adaylar içindeki En Küçük TM_Puan'dır.
Kopya taraması sonucu bazı testleri iptal edilen ve TM_Puan'ları, En Küçük TM_Puan'ın altında olan adayların, OKS_TM puanları 100 puan olarak kabul edilecektir.
Adayların OKS_MF puanı da aynı yolla hesaplanacaktır
13. SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ
Sınav sonuçları, 10 Temmuz 2007 tarihinden itibaren Bakanlığın http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinden ilan edilecektir.
Sınav sonucunda; adayın her alt testine ait doğru, yanlış ve boş sayıları ile 100?500 puan aralığına dönüştürülmüş standart puanları yer alacaktır. Adayın alt testlerdeki ham puanlarının ortalaması 0,5'in altında ise bu aday için standart puan hesaplanmayacağından sınav sonuç belgesinde; testlerin sadece doğru, yanlış ve boş sayıları yer alacak, başka herhangi bir puan yer almayacaktır.
Okul müdürlükleri İnternet üzerinden adayın sınav sonuç belgesinin çıktısını alacak, onaylayıp, mühürleyerek imza karşılığı adaylara verecektir.
Aday tercihlerini sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra İnternet üzerinden yapacaktır. Ayrıca, adaylara sınav sonuç belgesi posta yoluyla ayrıca gönderilmeyecektir.
Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'na (8'inci sınıf) başvuran adaylar için ayrı sınav sonuç belgesi verilecektir.
Polis Koleji Aday Tespit Sınavı sonuçlarının duyurulması ile ilgili esaslar ?Polis Koleji Aday Tespit Sınavı Kılavuzu?nda yer almaktadır.
Merkezî sistem sınavıyla öğrenci alacak özel okullar sınavına başvuran adayların sonuçlarının duyurulması ile ilgili esaslar ?Özel Okullar Sınav Kılavuzu? nda yer almaktadır.
Kılavuzlar Bakanlığın http://www.meb.gov.tr ile http://oks2007.meb.gov.tr adreslerinden ve ilgili kurumların web sayfalarında da yayımlanacaktır.
14. SINAVIN GEÇERSİZ SAYILDIĞI DURUMLAR
Sınav evrak torbaları açılarak, içinden çıkan belgeler tek tek sayılır ve eksikler tutanakla tespit edilir. Bu tutanaklara bağlı olarak;
§ Cevap kâğıdı ve/veya soru kitapçığının eksik çıkması,
§ Kopya alma veya verme girişiminde bulunulması,
§ İkili veya toplu kopya çekildiğinin tespit edilmesi,
§ Kendine ait olmayan cevap kâğıdının kullanılması,
§ Cevapların soru kitapçığına işaretlenip cevap kâğıdının boş bırakılması,
§ Sınav kurallarına uyulmadığı tespit edilmesi,
§ Soru kitapçığının veya cevap kâğıdının teslim edilmemesi durumunda adayların sınavı geçersiz sayılır.
Eksik belgeleri olduğu hâlde salon görevlilerince yanlışlıkla sınava alınan adaylar ile salon yoklama listelerinde ismi olmadığı hâlde sınava alınan adayların durumu incelenerek belirlenir.
Zorunlu olarak ikamet değiştiren ve bölge sınav yürütme komisyonun teklifi Merkezin onayıyla yedek salonda sınava girmesi uygun olan adaylar haricindeki adayların sınavı geçersiz sayılır.
15. SINAV İTİRAZLARI
Sınav sorularına itirazlar; soruların İnternetten yayımlanmasından sonra, sonuçlara itirazlara ise sonuçların İnternetten yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçe yazarak ya da BİMER' den elektronik olarak yapılabilecektir.
İtirazların incelemeye alınması için T.C. Ziraat Bankası Beşevler Ankara Şubesindeki Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi'nin 5495218/5001 numaralı hesabına 10 (on) YTL inceleme ücretinin yatırılması ve banka dekontunun eklendiği dilekçe ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.
Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile adayın T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
?Sınav Merkezinde bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya fotokopisi yargı organları dışında, aday dâhil hiçbir kişiye ya da kuruma verilemez ve gösterilemez. Bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacak adaya cevap yazısı gönderilmeyecektir.
? Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen/giremeyen, sınava alınmayan ya da çıkarılan, başarılı olamayan, birden fazla ücret yatıran veya başvuru şartlarını taşımadığı halde sınav ücreti yatırmış olan adayların ödedikleri ücretler kesinlikle iade edilmeyecektir. Bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacak adaya cevap yazısı gönderilmeyecektir.
Anadolu öğretmen liseleri aday öğrenci formu ve 2007 ortaöğretim kurumları
öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı Başvuru talep formu için kılavuzun pdf haline
bakınız.