İller Bankası Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Mart 2007 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1 ? 9/3/1990 tarihli ve 20456 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İller Bankası Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d) Yatırım Programı; Devlet Planlama Teşkilatı tarafından her yıl hazırlanan ve Bakanlar Kurulu kararı eki olarak yayımlanan yatırım programını,"

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde yer alan "Banka" ibaresi maddeden çıkarılmıştır.

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 12 ? Uzun vadeli krediler;

a) Yatırım programında yer alan her türlü yapım işleri için,

b) Yatırım programında yer almayıp, ortak idarelerin ihale yoluyla yapılacak yapım işleri için,

c)Yatırım programında yer alıp almadığına bakılmaksızın, ortak idarelerin kendilerince yapılacak ya da ihale yoluyla yaptıracakları işlerle ilgili veya ihtiyaç duydukları her türlü gayri menkul, malzeme, ekipman, araç ve gereç veya hizmet alımları için,

verilir.

Uzun vadeli kredi verilebilmesi için; kapsam ve şekli Banka Yönetim Kurulunca tespit edilen, belediyeler için belediye meclis kararı, il özel idareleri için ise borçlanmaya yetkili meclisin, diğer idareler için de yetkili organlarınca alınan borçlanmaya yetkili kararı gerekir."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 13 ? Uzun vadeli kredi vermeye yönetim kurulu yetkilidir. Yönetim kurulu Yukarıda belirtilen azami limit ve vade içerisinde kredi kullandırılmasına dair şartları belirler.

a) Uzun vadeli kredilerin vadesi; 12 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kredilerde azami 10 yıl, (b) bendinde belirtilen kredilerde azami 5 yıl, (c) bendinde belirtilen kredilerde azami 3 yıldır.

b) Ortak idarelere açılacak uzun vadeli kredinin limiti, ortak idarenin yasal payı, diğer gelirleri ve kredinin geri dönüş kabiliyeti dikkate alınarak proje bazında Banka Yönetim Kurulunca belirlenir. Ortak idarelerin Bankaya olan yıllık borç toplamları (vadesi gelmemiş kefalet borçları hariç) kredi limitine esas olacak yıllık yasal paydan düşülür.

Kredilerin teminatı olarak yasal payı ve diğer gelirlerine ilave olarak, ortak idarelerin kamu hizmetine tahsis edilmemiş bulunan gayrimenkullerinin Bankaya ipotek olarak verilmesi durumunda gayrimenkulün satış kabiliyetinin bulunması şartıyla, yukarıda belirtilen kredi limitine söz konusu gayrimenkulün Bankaca belirlenecek değerinin % 30'u oranında Yönetim Kurulunun kararı ile ek limit ilave edilebilir.

Kredi açıldıktan sonra ortak idarelere paylarında meydana gelecek artışlar karşılığında da yukarıda belirtilen şartlar dahilinde ilave kredi verilebilir.

Ortak idarelere Devletçe fon, hibe gibi sürekli bir şekilde ilave bir kaynak transferi halinde de bu tutar yıllık yasal paya eklenerek, ilave kredi tahsisi mümkündür.

c) Kredinin kullandırılması; 12 nci maddede belirtilen uzun vadeli kredi türleri için, kredi talebine ilişkin yapılacak değerlendirme sonucunda krediye konu yatırımın kısmen veya tamamen finansmanına karar verilir.

Krediye konu yatırımların finansmanında kullanılmak üzere tahsis edilen uzun vadeli krediler defaten kullandırılabileceği gibi, krediye konu yatırım gerçekleştikçe dilimler halinde de kullandırılır.

Krediye konu işin Ortak İdare tarafından ihale edilerek gerçekleştirilmesi halinde, Ortak İdare ihale dokümanlarını incelemek üzere Bankaya sunar ve Bankanın ihale yapılmasında sakınca bulunmadığı yönündeki görüşünü aldıktan sonra ihale aşamasına geçer. Bankanın ihale yapılmasında sakınca bulunmadığı yönündeki görüşü alınmadan ihalesi yapılacak işler için kredi kullandırmama hakkına sahiptir.

Banka krediye konu işin denetiminde yer alır. Denetim hizmetlerinin ne şekilde yapılacağı ve bu hizmetler karşılığında alınacak ücret Banka Yönetim Kurulunca çıkarılacak bir yönerge ile belirlenir."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 14 ? Yıllık yatırım programına alınan işlerin finansmanı, 13 üncü maddede belirtilen esaslar doğrultusunda Banka kaynaklarından kısmen veya tamamen karşılanabileceği gibi, genel bütçe, fon, hibe yada Bankaca temin edilecek diğer kredi kaynaklarından eş finansman yoluyla da karşılanabilir."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 15 ve 17 nci maddelerinde geçen "ve mülki idare amirince tasdik edilmiş" ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci ve üçüncü paragrafındaki "eşit" ibareleri "Bankaca belirlenecek" şeklinde değiştirilmiş, son paragrafındaki "(üç, altı ay veya yıllık faiz dönemleri)" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

"Bankaca 12 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında tahsis edilen uzun vadeli krediler için kredi onay tarihinden itibaren başlamak ve süresi üç yılı geçmemek üzere faiz ödemeli, anapara geri ödemesiz dönem öngörülebilir. Bankaca belirlenen anapara geri ödemesiz sürenin bitimini müteakip anapara ve faizden oluşan kredi taksitleri aylık olarak tahsil edilir."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 28 ve 29 uncu maddelerinde yer alan "ve Gümrük" ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 9 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Bayındırlık ve İskan Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber