Özel İletişim Vergisi yüzde 7,5 olarak sabitlendi

"Cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15, data ve internet hizmetlerinden yüzde 5 oranında alınan ÖİV, yüzde 7,5 olarak tek oranda yeniden düzenlendi"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2017 19:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Özel İletişim Vergisi yüzde 7,5 olarak sabitlendi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Meclise sevk edilen torba yasa tasarısıyla vergi dairelerince mükellefle yapılan her türlü işlemin elektronik ortamda gerçekleştirilmesine imkan veren yetki düzenlemesine gidildiğini belirterek, "Mükellefler vergi dairesine uğramadan bütün işlemlerini elektronik ortamda yürütebilecek." ifadesini kullandı.

Bakan Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Meclise sevkedilen ve "torba yasa" olarak bilinen "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın" içeriğine ilişkin bilgiler verdi.

Telekom sektörünün kamuya yükümlülükleriyle ilgili köklü değişikliklere gidildiğine dikkati çeken Ağbal, yüzde 25, yüzde 15 ve yüzde 5 şeklinde farklı oranlarda uygulanan Özel İletişim Vergisi'nin (ÖİV) yüzde 7,5 olarak tek oranda birleştirildiğini belirtti.

Ağbal, cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15, data ve internet hizmetlerinden yüzde 5 oranında alınan ÖİV'nin yüzde 7,5 olarak tek oranda yeniden düzenlendiğini ifade ederek, "Böylece vatandaşlarımız telekom hizmetlerinin vergilendirilmesindeki karmaşık yapıdan kurtuluyor ve vergi oranları aşağı indiriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Halihazırda telekom operatörlerinin, kurdukları TrX cihazların adedine bağlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna telsiz ücreti ödediğine işaret eden Ağbal, yapılan değişiklikle bunun yerine operatörlerden aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 oranında telsiz ücreti alınacağını kaydetti.

Ağbal, ön ödemeli hatlardan alınacak ÖİV'nin sağlanan hizmete göre farklılaştırılacağını belirterek, yurt dışında gerçekleşen telefon konuşmaları ile data hizmetleri için yurt dışındaki operatöre ödenen bedeller üzerinden KDV ve ÖİV alınmayacağını vurguladı.

Tasarıyla telefon operatörlerinden alınan Hazine payının takip ve tahsil yetkisinin, Hazine Müsteşarlığından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna verildiğini ifade eden Ağbal, eksik ödenen Hazine payı tutarı üzerinden hesaplanan 3 kat cezanın 1 kata indirildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber