Fiş al ama toplama dönemı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir Vergisi Yasası'ndaki değişiklik yürürlüğe girdi. Vergi iadesi yerine 2008'den itibaren asgari geçim indirimine geçilecek. Fiş alınmaya devam edilecek ancak artık biriktirmeye gerek yok.

VERGİ iadesine son verilirken 2007 için hak doğup doğmadığı tartışması da sürüyor. Yeni yürürlüğe giren yasa vergi iadesini 1 Ocak 2007'den geçerli olmak üzere kaldırıyor. Ancak nisan ayı geldiği için geriye dönük olarak bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu savunuluyor. Bu durumda dava için bireysel başvuru ancak 2008 sonrası yapılabilecek. Yani ilk üç ay için topladığı fişleri işverenine veren çalışan vergi iadesi ödenmeyeceği cevabını aldıktan sonra vergi mahkemesine başvuru yapabilecek. Ancak CHP Milletvekili Mustafa Özyürek'in bekleme zorunluluğu olmadığı için itiraz sürecini başlatmaya hazırlandığı biliniyor. Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne ancak vergi mahkemesi götürebilecek. Söz konusu başvuru da 2007'nin tamamı için hak kaybının doğduğu görüşüne dayandırılacak.

UZUN zamandır vergi iadesinin kaldırılması ve ev işçiliğine vergi muafiyeti gibi düzenlemeler getirmesi nedeniyle gündemde olan Gelir Vergisi Yasası'nda değişiklik yapan yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın kamuoyunda en çok yankı uyandıran maddesi emeklilerden sonra çalışanlar için de vergi iadesi uygulamasına son verilerek 1 Ocak 2008'den itibaren asgari geçim indirimine geçilmesi oldu. Buna göre 2008'den itibaren sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan yıllık brüt asgari ücretin çalışan için yüzde 50'si kadar tutar vergiden muaf tutulacak. Bu muafiyet çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk iki çocuk için yüzde 7.5, diğer çocuklar için ise yüzde 5 olarak belirlendi. Ancak işçisiyle net rakam üzerinden anlaşan işverenin daha az ödediği vergiyi işçisine yansıtıp yansıtmayacağı uygulamada görülecek. İşte yasa ile gelen diğer düzenlemeler:

YASADA NELER VAR

Tığa vergi muafiyeti: Dışarıdan işçi almayarak evlerde imal ettikleri kırpıntı deri ürünleri, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, tarhana, erişte ve mantı gibi ürünleri, işyeri açmadan satanlar Gelir Vergisi'nden muaf olacak.

Ödünç para ticari olacak: İmalat ve inşaat, kiralama ve kiraya verme, ödünç para alınması veya verilmesi, ücret, ikramiye ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler, her hal ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilecek.

Değer artışında süre 5 yıl: Taşınmaz ve bu mahiyetteki bazı mal ve hakların elden çıkarılmasında elde edilen kazancın değer artış kazancı olarak vergilendirilmesi için halen iktisap tarihinden itibaren 4 yıl olarak uygulanan süre 5 yıla çıkarılacak.

İkinci elde indirim: İkinci el araç satışında alınan Damga Vergisi, binde 7.5'ten binde 1.5'e düşürülecek. Sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olan ve motor silindir hacmi 3200 cc'yi geçmeyen araçlarda, ÖTV yüzde 10 olacak.

10 işçi çalıştırana teşvik: Yatırım teşviki sağlanan 49 ilde yapılacak yeni yatırımlara sağlanan enerji, SSK primi ve vergi teşviklerinden yararlanma koşulları, 30 işçiden 10 işçiye indirilecek.

Bedelsiz arsa tahsisi: Yatırım yeri tahsisinde mülkiyet devri yerine, bedelsiz olarak 49 yıl süreyle irtifak veya kullanım hakkı tesisine gidilecek.

4 ilde satışa devam: Zonguldak, Kırıkkale, Samsun ve Karabük'de ise Hazine arazilerinin yatırımcılara tahsisi, satış yoluyla olmaya devam edecek.

Kaçağa ceza: İzin alınmadan tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içkiler üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran veya işletenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber