Avukatlara 'sanal meslektaş' geliyor
Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi tarafından geliştirilen "Yapay Zeka Temelli Sesle Belge Üretimi Projesi" ile avukatların klavye ile ilişkisinin yüzde 70-80 oranında azaltılması hedefleniyor
- Türk hukukunda ilk kez kullanılacak bu teknoloji için hem yapay zeka hem de ses teknolojisi alanında faaliyet gösteren bir Türk şirketiyle bir buçuk yıldır demo üzerinde çalışma yürütülüyor
- Samsun Barosu Yapay Zeka ve Hukuk Çalışma Grubu Koordinatörü Avukat Uyan:
- "Amacımız avukatların, bu yazılımı yüklediği her dizüstü ya da masaüstü bilgisayarı çok iyi hukuk bilgisine sahip bir meslektaşı gibi görmesini sağlamak"
İSTANBUL (AA) - GÜÇ GÖNEL SAĞIROĞLU - Samsun Barosu Yapay Zeka ve Hukuk Çalışma Grubu Koordinatörü Avukat Burhan Uyan, avukatların dilekçelerini sesle yazdırabilecekleri, mevzuat ve yüksek mahkeme kararlarını milisaniyeler içinde dilekçelerine ekleyebilecekleri "Yapay Zeka Temelli Sesle Belge Üretimi Projesi" üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bu program sayesinde bir avukatın, klavye ile ilişkisini yüzde 70-80 oranında azaltmayı hedefliyoruz." dedi.
Uyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avukat Hakları Merkezi olarak "Yapay Zeka Temelli Sesle Belge Üretimi Projesi" üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Taslak aşamasındaki bu çalışmanın TBB Yönetim Kurulu'na sunulması için hazırlıkların sürdüğüne işaret eden Uyan, proje için son bir buçuk yıldır mühendislerle çalıştıklarını anlattı.
Bugünün teknolojisiyle yapay zeka ve bilinç yazılımı yüklenmiş robotik sistemlerde arayüzün "insan sesi" olacağına değinen Uyan, geliştirecekleri projenin de avukatların sesiyle çalışacağını vurguladı.
Bu projede avukatların dilekçelerini sesle yazdırabilmelerini sağlayacaklarını anlatan Uyan, ayrıca avukatların konuşarak dilekçelerine mevzuat ve yüksek mahkeme kararlarını da ekleyebileceklerinin altını çizdi.
Geliştirilecek programın yazılan dilekçeyi avukata sesli olarak okuyacağını ve bu şekilde hataların daha iyi görülebileceğini belirten Uyan, "Hukuki hataları minimuma indirilmiş, günler sürecek çalışmaları birkaç dakika içinde hazırlayabilecekleri bir sistem üzerinde çalışıyoruz." dedi.
- "Sistem öğrenebilir olacak"
Avukat Burhan Uyan, her ülkenin hukukunda günlük hayatta kullanılmayan bilimsel hukuki literatür olduğunu, geliştirdikleri programa, bu kelimeleri tanıyabilmesi için "öğrenebilme" özelliği ekleneceğini ifade etti.
Avukatın kullanacağı programa kendi sesini tanıttığı gibi hukuki terimleri de öğretebileceğinin altını çizen Uyan, şunları söyledi:
"Yani her kullanışınızda sistem size daha fazla adapte olacak. Muhtemelen bir süre sonra bilgisayarınızı sizinle çok iyi çalışan bir avukat olarak mutlulukla kullanacaksınız. Bu program sayesinde bir avukatın, klavye ile ilişkisini yüzde 70-80 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Yani elinizi cebinize koyup, konuşarak dilekçenizi tasarlayacaksınız, hangi dava hakkında dilekçe hazırlayacaksanız tüm mevzuat, yüksek mahkeme kararları siz istedikçe milisaniyeler içinde önünüze gelecek. 'Ekle' dediğinizde dilekçenize eklenecek. Böylece hatasız, maksimum veriyle donanmış, yasal doğrulukla oluşturabileceğiniz bir dilekçe yazma yöntemi üzerinde çalışıyoruz."
- "Demo üzerinde çalışılıyor"
Türk hukukunda ilk kez kullanılacak bu teknoloji için hem yapay zeka hem de ses teknolojisi alanında faaliyet gösteren bir Türk şirketiyle bir buçuk yıldır demo üzerinde çalıştıklarını anlatan Uyan, TBB yönetiminin onay vermesi halinde projenin hayata geçebileceğini ifade etti.
Uyan, "Amacımız avukatların bu yazılımı yüklediği her dizüstü ya da masaüstü bilgisayarı çok iyi hukuk bilgisine sahip bir meslektaşı gibi görmesini sağlamak." ifadelerini kullandı.