Bankalar ?manevi kredi' yarışında

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Nisan 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bireysel bankacılıkta yoğunlaşan rekabet, müşteri odaklı hizmet anlayışının da önemini artırdı. Müşteri ile iletişimi güçlendirmenin en etkili yolu ise toplumsal sorumluluk projelerinden geçiyor. Bu nedenle bankaların eğitim, sağlık, kültür ve sanata yönelik yaptığı projelerin sayısı giderek artıyor. Bu tip projelere verilen destekler toplumda itibarlı kuruluş olmanın da göstergesi olarak kabul ediliyor. Toplumun geleceğine yapılan yatırımlara sağlanan finansal destekler bankaların ?manevi kredi' hanesine yazılırken, iletim bütçesinin yaklaşık yüzde 10'u bu projelere ayrılıyor. Öncelikle kurum kimliği ve marka algısı oluşturmada en etkin yöntemlerden biri. Eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanata verilen desteklerle bankalara bir anlamda farkındalık da yaratıyor.

TBB'DEN 1 MİLYON YTL

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 2003'te başlattığı tıbbi destek ve sosyal yardım programı olan ?Çok Yaşa Bebek? kampanyası hâlâ sürüyor. Uzman hekimlerden oluşan bir Danışma Kurulu işbirliğinde sürdürülen program çerçevesinde Kocaeli'nden Diyarbakır'a, Trabzon'dan Mardin'e pek çok ilde hastanelere tıbbi cihaz bağışında bulunuldu. TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, bu kampanyaya yönelik olarak 2006-2007 yılı için 1 milyon YTL'Lik bütçe ayrıldığını belirterek, ?Ülkemizde maalesef bebek ölümleri oldukça yüksek. Bu oranın aşağı çekilmesi için gerekli donanımları sağlamayı hedefliyoruz? dedi.

Hangi banka ne yapıyor?

YAPI KREDİ: Yapı Kredi Bankası, Yapı Kredi Yayınları ve Yapı Kredi Sanat Galerisi ile kültür ve sanata destek veriyor. Banka, eğitim alanında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile birlikte ilköğretim çağındaki çocukların kişisel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla ?Okuyorum Oynuyorum? eğitim projesini hayata geçirdi.

Yine ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencileri, doğal varlıkları korumak konusunda bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla DenizTemiz Turmepa ile gerçekleştirilen bir proje var. ?Sınırsız Mavi? projesiyle 5 yıl sonunda 300.000 öğretmen ile 16.588 okuldaki 6.592.000 öğrenciye ulaşmayı planlıyoruz. Arkeoloji alanında yürütülen sponsorluklar var.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen ?Ateş Böceği Gezici Öğrenim Birimi? projesi kapsamında, gezici ?Eğitim TIr'ı?; eğitim ve öğretim yurdun çeşitli yörelerindeki çocukların ayağına götürüyor. İstanbul Valiliği ve hayırseverlerin desteğiyle kurulan İstanbul Çocukları Vakfı ile çeşitli projeler yapılıyor. ÇDD'ye 137 bin kitap bağışladı. Sakarya Üniversitesi'ne 100 öğrencilik yurt binası ve Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın ?Hayat Mahalleleri? projesi kapsamında Yalova'ya bir Sosyal Yaşam Birimi yaptırdı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası ise bu yıl hizmete girdi. Kocaeli Üniversitesi ile imzalanan protokol uyarınca, binanın inşaatı için 7 milyon dolar bağış yaptı. Çeşitli öğrenim düzeylerinden 100 depremzede öğrenciye burs sağladı.

HSBC: Çevre, mikrofinansman ve eğitim konularında sosyal sorumluluk projelerini destekliyor. TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı) ile yerel projeler geliştirmekte, ayrıca ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği), Boğaziçi Üniversitesi Vakfı ile toplam 1100'ün üzerinde öğrenciye sürekli eğitim bağışı yapıyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile Ankara Mamak,TOG ile Samsun bölgesinde faaliyetlere başlamış ve 5 yıl içinde bu toplumsal sorumluluk alanına 5 milyon dolar yatırmayı kararlaştırdı. Ayrıca 2003 yılında kurulan HSBC Gönüllüleri o tarihten itibaren 51 proje tamamladı. Şu an da ?Kardeş Okullar Projesi' , ?Bilgisayarlı Sınıf Bağış Kampanyası? ve ?Tekerlekli Sandalye Projesi'ne destek veriyor.

GARANTİ: Kültür- sanat alanında, Garanti Galeri, Osmanlı Bankası Müzesi ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi'ndeki sergi ve konferansların yanı sıra sanat etkinliklerine de sponsorluk yapıyor. Doğanın korunmasına dönük projelere destek veriyor. 2001'den bu yana, A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın resmi sponsoru. Eğitime destek projelerinde ise 1998'den beri devam eden ve gönüllülük esasına dayanan ?Denizyıldızları Projesi? kapsamında; 1999'da Darıca'da, Denizyıldızları 1 İlköğretim Okulu, 2006'da ise Denizyıldızları 2 Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Endüstri Meslek Liseleri eğitime başladı. 22 bin m2 alana yayılan ve 1.500 öğrenci kapasiteli Teknik Lise ise bu yıl açıldı.

CItIbank Türkiye, işbirliği yaptığı sivil toplum kuruluşlarına finansal desteğin yanı sıra, çalışanları aracılığı ile gönüllü desteği de sağlıyor. Geçtiğimiz 5 yılda gerçekleştirilen sosyal sorumluluk çalışmalarına yarım milyon dolardan kaynak ayırdı. Sosyal sorumluluk alanında ÖSGD, TEGV , AÇEV, Genç Başarı, KEDV, KAGIDER gibi dernek ve vakıflar ile çalışıyor. Gönüllüler, Özel Sektör Gönüllüler Derneği aracılığıyla hafta içi öğle yemeği saatlerini ayırarak, çocuklarla buluşuyor. Citigroup, dünyadaki 300.000 çalışanının gönüllülük yapmasını teşvik etmek için çalışanlarına yıllık izinleri haricinde senede 1 gün gönüllülük izni veriyor. Ayrıca, Citigroup Vakfı 50 saatten fazla gönüllülük yapan her Citigroup gönüllüsü adına hizmet verdikleri vakıf veya derneğe 500 dolar bağışlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber