Hizmet içi eğitim kurs ve seminerlere katılan öğretmenin ek ders ücret kayıpları karşılanır mı?
MEB, valiliğin yurt içinde düzenlediği her türlü eğitsel gezi, konferans ve seminerde görevlendirilen öğretmenlere, ders dışı eğitim çalışmaları ve nöbet görevleri hariç diğer ek ders ücreti kayıplarını karşılamaktadır.
MEB, valiliğin yurt içinde düzenlediği her türlü eğitsel gezi, konferans ve seminerde görevlendirilen öğretmenlere, ders dışı eğitim çalışmaları ve nöbet görevleri hariç diğer ek ders ücreti kayıplarını karşılamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararına göre; bir görevin "filen yapılması" halinde ek ders ücreti ödenmekte, fakat; "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesi 1 .fıkrası (a)bendindeki hükümlerde istisnai haller belirtilerek bu istisnai hallerde ek ders görevi yapılmış sayılarak ek ders ücreti ödenmesi öngörülmektedir.
İstisnai madde şu şekildedir:
"Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller
MADDE 16- (1)Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden;
a) Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir."
Milli Eğitim Bakanlığının 2007/19 nolu genelgesinin Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararının "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesini açıklayan 11. maddesinde ise konu şu şekilde açıklanmıştır:
"Kısacası, söz konusu etkinliklere katılanlar bu sürelerde kadrolarının bulunduğu kurumda olsalardı ne kadar ek ders ücreti almaları gerekiyorsa aynı miktardaki ek ders ücretlerini almaya devam edecekler, bu sürelerde kadrolarının bulunduğu kurumda ek ders ücreti alamayacak durumda olanlar ise bu sürelerde de ek ders ücreti alamayacaklardır."
Bu istisnai hallere göre; öğretmenin devletin bir işi için görevlendirilmesi nedeniyle o gün alamadığı; yetiştirme kursu, egzersiz, belleticilik, yüz yüze eğitim, nöbet, ders dışı hazırlık vb görevlerine ödenen tüm ek ders kayıpları ödenecektir.
Ancak, Milli Eğitim Bakanlığının 2007/19 nolu genelgesindeki bu açıklamaya aykırı, Milli Eğitim Bakanlığının görüş yazıları ve il milli eğitim müdürlüklerinin uygulamaları bulunmaktadır.
İşte o yazılardan bir tanesini daha haber konusu yapmış bulunuyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenlerden hizmet içi eğitim kurs ve seminerlere kursiyer olarak katılanlara, bu sürelerde hangi hallerde ek ders ücreti ödenebileceğine dair Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 20.0.2017 tarihli ve 22010846 sayılı yazısı ile; hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerde kursiyer olarak görevlendirilenlerin, ders dışı eğitim çalışmaları ile nöbet görevleri hariç olmak üzere, görevlendirildikleri tarihte kadrolarının bulunduğu kurumda kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılarak yalnızca buna ilişkin ek ders ücretinden yararlandırılmaları hakkında görüş bildirmiştir.
İşte o görüş yazısı;
Görüş yazısında;
"Milli Eğitim Bakanlığının 19.08.2010 tarihli ve 2010/49 sayılı Genelgesinin "...Ders dışı eğitim çalışmalarına ilişkin ek ders ücreti bu kapsamda fiilen yapılan çalışmaya bağlı olarak ödeneceğinden, fiilen çalışma yapılmayan dönemler için öğretmenlere bu kapsamda ek ders ücreti ödenmeyecektir. Dolayısıyla, öğretmenlere bu yönde ek ders ücreti ödemesi yapılırken, haftada 6 saati geçmemek üzere fiilen çalışma yapılan saat sayısı esas alınacaktır..." denilmiştir. Dolayısıyla hizmet içi kurs ve seminerlere kursiyer olarak görevlendirilen öğretmenlerin, fiilen yerine getiremedikleri ders dışı eğitim çalışmalarını yapmış sayılmaları mümkün bulunmamaktadır.
Yine Milli Eğitim Bakanlığının 23.02.2016 tarihli ve 2082079 sayılı yazısı ekine yer alan Maliye Bakanlığının 16.02.2016 tarihli ve 1327 sayılı yazısında; fiilen yerine getirilemeyen nöbet görevlerinin yapılmış sayılamayacağı belirtilmektedir.
Bu hükümler çerçevesinde, hizmet içi eğitim kurs ve seminerlerde kursiyer olarak görevlendirilenlerin, ders dışı eğitim çalışmaları ile nöbet görevleri hariç olmak üzere, görevlendirildikleri tarihte kadrolarının bulunduğu kurumda kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılarak yalnızca buna ilişkin ek ders ücretinden (Belleticilik, Destekleme ve Yetiştirme Kursları, Yöneticilere, yönetim görevi karşılığında ödenecek ücretler, Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri, Hazırlık ve planlama görevi, koordinatörlük görevleri vb görevler yararlandırılmalarının mümkün bulunduğu değerlendirilmektedir."
açıklamalarında bulunulmuştur.
Bakanlığın takıldığı noktanın "fiilen çalışma yapılmayan" olduğu anlaşılmaktadır. Şimdi soruyoruz fiilen yapılmayan görevin yapılmasına engel olan husus nedir?
Öğretmenin fiilen görevini yapmasına engel olan husus Öğretmenin Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilmesidir.
Dolasıyla 1982 Anayasanın 125. maddesi son fıkrasındaki "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür." hükmü uyarınca Bakanlığın emir ve talimatları nedeniyle öğretmenin katılmak durumunda kaldığı hizmet içi eğitim kurs ve seminerler nedeniyle alamadığı ders dışı eğitim çalışmaları ile nöbet görevi ek ders ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir.
Bakanlık yetkililerinin personeline sahip çıkarak 1982 Anayasanın 125. maddesi son fıkrasındaki "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür." hükmü uyarınca çözüm bulmak yerine "fiilen" yapmıyorsun cevabını kullanması kabul edilemez.
Bu konudaki geniş araştırma dosyamız aşağıdadır. Fiilen yapılmayan göreve, ek ders ödenir mi?
Kısacası, Bakanlık öğretmene ek ders ödemesi yapılmayan hizmet içi eğitim kurs ve seminerlere katılmayın, mevcut görevinizi yerine getirin ve ek dersinizi alın demektedir.
Dolayısıyla derhal mevzuatta düzenleme yapılarak, öğretmenin devletin bir işi için görevlendirilmesi nedeniyle o gün alamadığı tüm ek ders kayıpları ödenmelidir.
Ahmet KANDEMİR