MEB'den şehir dışı okul gezisine sınırlama

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Nisan 2007 06:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir Zafer İlköğretim Okulu öğrenci ve velilerini taşıyan otobüsün Aksaray'da kaza yapması sonucu 33 kişinin ölmesi Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, okul gezilerini düzenleyen yönetmeliği baştan sona değiştiriyor. Bundan sonra ilköğretim okullarının birinci kademesi kabul edilen 5. sınıfa kadar öğrenciler toplu olarak şehir dışı gezilere götürülmeyecek.

İlköğretim, lise ve dengi okulların tamamında ise şehir dışı seyahatlerde gece yolculuğuna izin verilmeyecek. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'ndeki yeni düzenlemeyle izin alma şartlarının zorlaştırılması yanında ilçe milli eğitim müdürlerine ve kaymakamlara da sorumluluk yüklenecek. Gezilerin tamamen yasaklanması söz konusu değil; ancak okulların düzenleyecekleri organizasyonlarla ilgili belirlenen tedbirlere yenileri eklenecek.

Gezilerde yakın iller tercih edilerek uzun yolculuğa çıkılmamasına gayret edilecek. Böyle bir gezi olsa bile geceleri yolculuk yapılmayacak. Okullar buna göre tedbirlerini alacak. Otobüslerde çift şoför bulundurulması, sigorta, otobüslerin yaşı gibi konularda daha hassas olunması gerekiyor.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nde yapılacak yeni düzenlemeyle izin alma şartlarının zorlaştırılması yanında ilçe milli eğitim müdürlerine ve kaymakamlara da sorumluluk yüklenecek. Bakanlık ayrıca organize edilen gezilerin tamamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB'dan onaylı işletme belgesi olan seyahat acentelerinin kullanılmasını yükümlülük haline getiriyor.

Gezilerde işletme belgeli seyahat acenteleri kullanılmaması halinde tur düzenleyen kişiler hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Yönetmeliğe göre geziye katılacak her öğrencinin velisinden yazılı izin istenecek. Gezilerde 40 öğrenciye kadar bir yönetici ve en az bir gözetici öğretmen ile gerektiğinde gönüllü veliler de görevlendirilecek.

MEB Müşteşarı Prof. Dr. Necat Birinci, bakanlık olarak çocukların vatan topraklarını tanımaları için okul gezilerini teşvik ettiklerini; ancak mevcut tedbirlere ilaveler yapılacağını ifade etti. Birinci, yönetmelik ve genelgelerdeki kurallar dışında okul gezilerinde uzun yolculuklara sınırlamalar getirileceğini kaydetti.

MEB İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Yüksel Özden ise okul gezilerinde özellikle çocukların yaş gruplarına dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. Özden, "Birinci sınıflara şehir dışı gezilere onay vermeyeceğiz. 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri şehirlerarası geziye götürülebilecek. Ayrıca yolculuklar gece değil, gündüz yapılacak." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber