Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı Ayrıntıları (2. Bölüm)

Sitemizde daha önce Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısında yer alan cetvelleri yayınlamıştık. Bu cetveller ile taşra teşkilatı olan bakanlıklar ile taşra teşkilatı olmayan bakanlıklar liste şeklinde gösterilmiştir. Bu kez tasarı ile getirilen yeni düzenlemeler kapsamında daha ayrıntılı bilgiler vermeye çalışacağız. Ancak, sözkonusu açıklamalarımızın henüz taslak aşamasında olan bir çalışmaya dayandığını ve bu çerçevede bu çalışmanın nihai bir son değil bir başlangıç olduğunu belirtme gereği duyuyoruz.

Haber Giriş : 21 Nisan 2003 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı Ayrıntıları (2. Bölüm)

Sitemizde daha önce Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısında yer alan cetvelleri yayınlamıştık. Bu cetveller ile taşra teşkilatı olan bakanlıklar ile taşra teşkilatı olmayan bakanlıklar liste eklinde gösterilmiştir. Bu kez tasarı ile getirilen yeni düzenlemeler kapsamında daha ayrıntıl bilgiler vermeye çalışacağız. Ancak, sözkonusu açıklamalarımızın henüz taslak aşamasında olan bir çalışmaya dayandığını ve bu çerçevede bu çalışmanın nihai bir son değil bir başlangıç olduğunu belirtme gereği duyuyoruz.

Tasarının Birinci bölümü için tıklayınız.

Merkezi Yönetimin yetki, görev ve sorumlulukları
Madde 4-
Merkezi yönetimin kamu hizmetlerinin yürütülmesinde temel yetkileri şunlardır:
a) Hizmetlere ilişkin ulusal politikaları ve standartları belirlemek,
b) Ulusal ve bölgesel ekonomik, spsyal ve fiziki planlar hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak,
c)Ulusal düzeydeki kamu hizmetlerini merkez, taşra ve yurtdışında örgütlenerek doğrudan yerine getirmek,
d)Hizmetlerin merkezi yönetimi oluşturan kuruluşlar ve bunlarla yerel yönetimler arasında etkili, verimli ve koordinasyon içerisinde yerine getirilmesini sağlamak,
e) Özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile iletişim ve işbirliğini sağlayıcı mekanizmalar oluşturmak,
f) Hizmetlerin hukuka, belirlenen poltika ve standartlara uygun yürütülüp yürütülmediğini izlemek, değerlendirmek ve denetlemek,
g) Hizmetlerle ilgili verileri toplamak, istatistik ve bilgi üretmek

Birinci fıkrada sayılan yetkilere dayanark merkezi yönetim tarafından yerine getirilecek veya düzenlenecek görev ve yetkiler şunlardır:
a) Adalet, savunma, güvenlik, istihbarat, dış ilişkiler ve dış politika hizmetleri
b) Maliye, hazine, dış ticaret, gümrük hizmetleri ile piyasalara ilişkin düzenleme ve denetleme hizmetleri,
c)Milli eğitimde eğitim ve öğretimin birliğini sağlama, müfredatı belirleme ve geliştirme hizmetleri ile yüksek öğretim, ulusal düzeyde bilim ve teknolojinin geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası düzeydeki gençlik ve spor organizasyonu hizmetleri,
d)Ulusal düzeyde koruyucu sağlık, üreme sağlığı ve ana çocuk sağlığı hizmetleri,
e) Ulusal ve bölgesel düzeyde çevrenin, ekolojik dengenin ve gıda güvenliğinin korunması ve geliştirilmesi hizmetleri,
g) Din hizmetleri,
h)Sosyal güvenlik hizmetleri,
ı)Tapu ve kadastro, nüfus ve vatandaşlık hizmetleri,
i) Acil durum yönetimi ve sivil savunma ile ilgili ulusal düzeyde yapılması gereken hizmetler,
j) Ulusal ve bölgesel düzeyde olmak üzere ormanların korunması, geliştirilmesi ve yönetimi hizmetleri,
k) Ulusal ve bölgesel düzeyde yürütlmesi gereken enerji ve madenlerle ilgili hizmetler,
l) Ulusal ve bölgesel kalkınma planlarının hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin hizmetler ile bçlgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını gidermeye yönelik kalkınma program ve projelerinin uygulanmasına dair hizmetler,
m) Ulusal ve bölgesel düzeyde bilgi toplama, araştırma yapma, istatistik ve standardizasyon hizmetleri
n) Vakıflarla ilgili olarak ulusal düzeyde yapılması gereken yönetim ve denetime ilişkin hizmetler,
o) Yerel yönetimlere teknik ve mali yardımda bulunma, rehberlik yapma ve eğitim desteği sağlama hizmetleri

Yerel Yönetimlerin yetki, görev ve sorumlulukları
Madde 5- 4. maddede sayılan ve merkezi yönetim tarafından yürütülmesi öngörülenlerin dışındaki görev ve hizmetler ile kanunlarda öngörülen ve açıkça başka bir kuruluşa verilmeyen her türlü mahalli ve müşterek mahiyetteki görev ve hizmetler yerel yönetimler tarafından yerine getirilir.

Yerel yönetimlerin görev, yetki ve sorumluluk alanlarına giren hizmetleri, idarenin bütünlüğüne, mevzuata, kalkınma planlarının ve yıllık programların ilke ve hedeflerine ve merkezi yönetim tarafından belirlenen esas ve usuller ile standartlara uygun olarak yürütülür.

Merkezi yönetimin yerel yönetimlerin görev alanına giren konulardaki yetki, görev ve sorumlulukları
Madde 6-
Merkezi yönetim, yerel yönetimlerin görevli ve yetkili olduğu hizmetlerle ilgili olarak politika ve standartlar oluşturmaya, ilke ve hedefleri belirlemeye, esas ve usulleri tespit etmeye ve bunları denetlemeye yetkilidir.

Merkezi yönetim birimleri, yerel yönetimlerin sorumluluk alanlarına giren görev ve hizmetler için yerel düzeyde ayrıca teşkilat kuramaz ve doğrudan harcama yapamaz. Ancak, görev ve hizmetlerin ilgili yerel yönetimlerce tekin bir biçimde yapılabilmesi için gerekn yardım ve desteği sağlar.

Merkezi yönetim birimleri tarafından yerel yönetimlerin görev, yetki ve sorumluluk alanlarına giren konularda çıkarılacak tüzük, yönetmelik ve benzeri düzenlemelerde, yerel yönetimlerin yetkilerini kısıtlayıcı mahiyette ve yerinden yönetim ilkesine aykırı hükümler yer alamaz.

Hizmet İlişkisinin Esasları
Madde 7-
Merkezi yönetim, eyrel yönetimlerin sorumluluk alanlarına giren hizmetlerinin ulusal ve bölgesel düzeyde koordinasyonunu sağlar.

Merkezi yönetim tarafından yürütülmesi öngörülen hizmetlerden illerde yapılması gerekenlerin, bu kanunda sayılan istisnalar dışında valilik ve kaymakamlıklar tarafından gerçekleştirilmesi esastır. Bunlara ait ödenekler ilgili merkezi yönetim tarafından valilik emrine aktarılır.

Merkezi yönetimin görevleri arasında sayılan hizmetlere ait yatırımlardan ilgili Bakanlıkça uygun görülenler, yerel yönetimler eliyle gerçekleştirilebilir. Bu yatırımlara ait ödenekler ilgili kuruluş tarafından o yerel yönetim bütçesine aktarılır. Bu ödenekler başka amaçla kullanılamaz.

Hiyerarşik kademeler ve birim unvanları
Madde 13-
Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşların hiyerarşik kademeleri; hizmetin özelliklerinden kaynaklanan farklılıklar dikkate alınmak suretyle aşağıdaki şekilde düzenlenir.

a)Bakanlık merkez teşkilatında
1-Müsteşarlık
2-Kurul Başkanlığı
3-Genel Müdürlük
4-Daire Başkanlığı
5-Şube Müdürlüğü

b)Bağlı kuruluşlarda
Müsteşarlık şeklindeki bağlı kuruluşlarda
1-Müsteşarlık
2-Genel Müdürlük
3-Daire Başkanlığı
4-Şube Müdürlüğü

Başkanlık şeklindeki bağlı kuruluşlarda:
1-Başkanlık
2-Genel Müdürlük
3-Daire Başkanlığı
4-Şube Müdürlüğü

Genel müdürlük şeklindeki bağlı kuruluşlarda:
1-Genel Müdürlük
2-Daire Başkanlığı
3-Şube Müdürlüğü

c)Bakanlık taşra teşkilatı il kuruluşlarında:
1-Vali
2-İl Müdürlüğü
3-Şube Müdürlüğü

d)Taşra teşkilatı ilçe kuruluşlarında:
1-Kaymakam
2-İlçe Müdürlüğü
3-İhtiyaç bulunan ilçelerde şube müdürlüğü

Atama:
Madde 56-...
Müstşarların, başkanların ve genel müdürlerin görev süresi hükümetin görev süresi ile sınırlıdır. Bu şekilde görevi sona erenler özlük hakları saklı kalmak üzere bakanlık müşaviri kadrolarına atanmış sayılır.
...

Kamu kurum ve kuruluşları personelinin bakanlıklarda ve yerel yönetimlerde görevlendirilmesi
Madde 57-
Bakanlıklar bağlı ve ilgili kuruluşları personelinden ihtiyaç duyduklarını yatırım programları ve projelerinin hazırlanması gibi konularda ve uzmanlık isteyen işlerde süre ve çalışma konusu belirtilmek şartıyla ve geçici olarak bakanın onayı ile bakanlık merkez teşkilatında görevlendirebilirler. Ancak bu personelin çalışma süresi altı ayı geçemez.

İl özel idarelerinde valinin, belediyelerde ise belediye başkanının talebi halinde, yerel yönetimlerin yönetici kadrolarında merkezi yönetim personeli, süresi bir ylı aşmamak üzere görevlendirilebilir. Süresi dolan personel bir yıl daha görevlendirilebilir. Bu personel kurumlarından izinli sayılır ve asıl kadrosuyla ilgisi devam ettirilir.

Kaldırılan Hükümler
Madde 63-
27.09.1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanun, 24.10.1960 tarihli ve 108 sayılı Savunma Sekreterliklerinin Kurulmasına Dair Kanun yürülükten kaldırılmıştır.

9.5.1983 tarihli ve 3202 sayılı Köy Hizmetleri Genel müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunla kurulan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile 24.6.1983 tarihli ve 72 sayılı KHK ile kurulan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu kaldırılmıştır.

Dışişleri Bakanlığı ile TİKA hariç bakanlıkların ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatları kaldırılmış ve yurtdışı kadroları iptal edilmiştir.

Trafik Hizmetlerinin Devri
Madde 64-
13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Trafik Kanunu ile Emniyet GenelMüdürlüğüe verilmiş olan trafik hizmetlerinin denetimi, yönetimi ve düzenlemesi görevlerinin tamamı veya bir kısmı, belediye meclislerinin kararına istinaden yapılacak talep üzerine, İçişleri Bakanının onayı le belediyelere devredilebilir. Devredilen hizmetler belediyelerce genel trafik hizmetleri ile koordineli olarak yürütülür.

Devir kararları, devredilen hizmetlerin gerektirdiği personel ve teknik alt yapının tamamlanmasını sağlamaya yetecek ölçüde bir hazırlık süresi verilerek uygulanır.

Emniyet Genel Müdürlüğünün devredilen hizmetlerle ilgili personel, tesis, araç ve gereçleri de ilgili belediyelere devredilir.

Bu maddenin uygulanması ile ilgili esas ve usuller Bakanlar Kurulunca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Geçici Madde 1- Bu kanunla yerel yönetimlerin görevli ve yetkili kılındıkları hizmetlere ilişkin olmak üzere;
a)Milli eğitim, sanayi, bayındırlık, kültür, turizm, tarım, orman ve sağlığa ait görev ve yetki, personel, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malların il özel idarelerine,
b) Çevre, gençlik ve spor ile sosyal hizmetlere ait görev, yetki, personel, araç, gereç, taşınır ve taşınmaz mallardan belediye ve mücavir alan sınırları dahilinde olanların büyükşehir belediyelerinde büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde ise ilgili belediyelere, bu sınırların dışındakilerin il özel idarelerine,
devri ve tasfiyesi, bu kanunun yürürlüe girmesinden itibaren en geç altı ay içinde Bakanlar kurulu tarafından belirlenecek esas ve usullere göre gerçekleştirilir.

Geçici Madde 2- Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevleri; personel, araç, gereç, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, bunlara ait ödeneklerle birlikte İstanbul dışında il özel idarelerine, İstanbul ilinde ise bu hizmetleri il hudutları dahilinde yapmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir.
:::

Geçici Madde 3-Kaldırılan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun görevleri ile personel, araç, gereç, her türlü taşınır ve taşınmaz malları, bunlara ait ödeneklerle birlikte Sayıştay'a devredilmiştir. Bu Kanunun yayımı tarihinde Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunda çalışanlardan Kurul Başkan ve üyeleri Sayıştay Uzman Denetçi kadrolarına; başdenetçi, denetçi ve denetçi yardımcıları ise Sayıştay başdenetçi, denetçi ve denetçi uzman yardımcısı kadrolarına atanmış sayılırlar. Kurulda görevli diğer personel durumlarına uygun kadrolara atanırlar.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber