TİGEM örneğinde; Genel Müdür Vekili ataması nasıl yapılmalı?

Bu yazımızda TİGEM Genel Müdür Vekilliğine yapılan atamayı irdeleyeceğiz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Ocak 2018 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİGEM örneğinde; Genel Müdür Vekili ataması nasıl yapılmalı?

Bu yazımızda TİGEM Genel Müdür Vekilliğine yapılan atamayı irdeleyeceğiz

Bir KİT olan TİGEM'de Genel müdürün nasıl atanacağı, genel müdürün olmaması halinde genel müdürlüğe kimin vekalet edeceği 233 sayılı KHK'de açıklanmıştır.

233 sayılı KHK'nın Teşebbüs Yönetim Kurulu'nun teşkili başlıklı 6 ncı maddesi şu şekildedir:

1.Yönetim kurulu, bir başkan ve beş üyeden oluşur.

2. Genel müdür yönetim kurulunun başkanıdır ve ilgili bakanın teklifi üzerine ortak kararname ile atanır.

3. Yönetim kurulu üyelerinden; ikisi ilgili bakanın, biri Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanın, ikisi de teşebbüs genel müdür yardımcıları arasından ilgili bakanın teklifi üzerine ortak karar ile atanır.

4. Genel müdürün bulunmadığı hallerde, genel müdürün yönetim kurulu üyeleri arasından görevlendireceği genel müdür vekili yönetim kuruluna başkanlık yapar.

233 sayılı KHK'nın 6. maddesi açık bir şekilde, KİT genel müdürünün bulunmaması halinde, genel müdürün yönetim kurulu üyeleri arasından görevlendireceği genel müdür vekilinin yönetim kuruluna başkanlık yapmasını öngörmüştür.

Bu belirlemeye göre, dışardan bir KİT'e vekaleten genel müdür ataması mümkün değildir.

Ancak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, TİGEM Genel Müdürünü Bakanlık özel kalem müdürlüğüne görevlendirmiş, daha sonra da Bakanlık dışından bir genel müdür vekili görevlendirmesi yapmıştır.

Başka bir kurum olsa bu işlem doğru olabilirdi. Ama bir KİT'te yönetim kurulu başkanının nasıl görevlendirileceği, 233. sayılı KHK'da düzenlenmiştir.

Bakan Fakıbaba eğer, dışardan görevlendirdiği kişi Genel müdür olarak atamak istiyorsa, önce ortak kararname ile atanmasını sağlamalıdır. Ortak kararname çıkmadan, TİGEM'de varolan genel müdür yardımcılarından birisini yönetim kurulu başkanı olarak görevlendirilmelidir.

Bu bağlamda, dışardan genel müdür vekili görevlendirmesi, mevzuata uygun değildir. Yanlış bir işlemdir.

Dışardan yönetim kurulu başkanı olarak görevlendirilen birinin atacağı her imza yarın dava konusu olduğunda hükümsüz hale gelecek ve Devlet zarara uğrayacaktır.

Bir Sayıştay denetiminde dahi bir çok kişiye tazminat kararı çıkabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber