Cep telefonunda inanılmaz dolandırıcılık

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her geçen gün yeni bir dolandırıcılık ve sahtekârlık yöntemi geliştirilerek vatandaş mağdur ediliyor. Bu kötü niyetli insanların izledikleri yollar incelendiğinde, vatandaşın ?merak ve güven? duygusunun sömürüldüğü ortaya çıkıyor.

Fatura kabarıyor

Akıl almaz yollar deneyen dolandırıcılar son olarak cep telefonlarına dadandı. Dolandırıcılar, herhangi bir cep telefonu numarasını çaldırıp kapatıyor. Kendisini kimin aradığını merak eden vatandaş da, cevaben aramak durumunda kalıyor. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar, kendilerini polis olarak tanıtıp, suç araştırması yaptıklarını söyleyerek, vatandaşı konuşmaya tutuyor. Konuşma sürdükçe de, vatandaşın faturası kabarıyor. Buna karşılık, dolandırıcının telefonuna ?konuştukça kontür yükleyen' tarifeden kontür yükleniyor. Daha sonra dolandırıcılar, biriken kontürleri satarak paraya dönüştürüyor. Dolandırıcıların ürettiği senaryoların sonu gelmiyor. Geliştirilen son dolandırıcılık hikayesi şöyle başlıyor. Dolandırıcı konumundaki kişi, kendi cep telefonundan rastgele bir cep telefonu numarasını arayıp kapatıyor. Aranan kişi de, kendisini kimin aradığını merak edip, cevaben arıyor ve kötü niyetli kişilerin ağına düşüyor. Kendisini polis olarak tanıtan dolandırıcı, suç araştırması yaptığını ve kendisinin de bu suçla bağlantılı olarak arandığını söylüyor. Karşısındakinin polis olduğuna inanan vatandaş, mecburen konuşarak herhangi bir suça karışmadığını anlatmaya çabalıyor. Kişinin saflık derecesine göre, bin dereden su getirilerek konuşma uzatıldıkça uzatılıyor. Bazen saatlerce süren konuşma sonrasında vatandaşın cep telefonu faturasına yüklü miktarda fatura gelirken, dolandırıcının telefonu ise bedava kontörle doluyor. Cep telefonu şirketlerinin iyi niyetle geliştirdikleri ?konuştukça kontür yükleyen sistem' dolandırıcıların geçim kaynağına dönüşüyor.

> Kimse farkına bile varmıyor

Türkiye'de bunun gibi yüzlerce dolandırıcılık olayı gerçekleşiyor. Ancak kimse, dolandırıldığının farkında değil. Polisin tespitine göre, doktordan öğretmene, gazete yöneticisinden üst düzey bürokrata kadar birçok insan bu yolla dolandırılıyor ancak kimse polise müracaata gelmiyor. Hatta dolandırıldığının farkına bile varmıyor, bazıları ise dolandırıldığını kabul etmiyor.

Emniyet: Telefonla soruşturma yok...

Emniyet yetkilileri, ?Sizleri, polis adı altında arayanlara itimat etmeyin. Zaten gerçek polis, telefonla soruşturma yürütmez. Gerçek polis, sizi ya karakol ya da şubeye çağırır. Bu da en fazla 1 dakikalık bir konuşma içinde olur? deyip vatandaşı uyarıyor. Bu şekilde dolandırılanların da en kısa sürede polise müracaat etmesi isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber