Polis memuru için, açıktaki süreler, zorunlu şarkta sayılır mı?
Açığa alınan polis memurunun, açıkta geçen süreleri, zorunlu şark süresinden sayılır mı?
Açığa alınan polis memurunun, açıkta geçen süreleri, zorunlu şark süresinden sayılır mı?
SORU: Görevden uzakta geçirilen süreler zorunlu şarkta sayılır mı?
Açığa alınan ve geri görevine iade edilen polis memurlarının şark görevinde iken geçen süreleri ile alakalı olarak, hiçbir yerde ibare bulunmadığı halde EGM, geçen süreyi şark görevindin saymıyor.
CEVAP :
Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 42. ve 43. maddeleri aşağıdaki şekildedir.
"Bölgedeki Hizmet Süresinden Sayılacak Süreler"
Madde 42 - Yıllık izinler, mazeret izinleri ve yılda toplamı 30 günü geçmeyen sağlık izinleri ile görev nedeniyle yaralanma halinde tedavi ve istirahat süreleri, o bölgedeki hizmet süresinden sayılır.
Birinci bölgede görev yapmakta iken, ikinci bölgede bulunan il emniyet müdürlüklerinde görevlendirilerek buralarda kesintisiz olarak en az üç ay süreyle geçici görevle fiilen çalışan personelin çalıştığı süreler, 28 inci maddedeki usule göre personelin ikinci bölgedeki hizmet süresinden sayılır. "
"İkinci Bölgedeki Hizmet Süresinden Sayılmayacak Süreler"
Madde 43- Aşağıda belirtilen hallere ait süreler ikinci bölgedeki hizmet süresinden sayılmaz. a) Yurt içinde; öğrenim, kurs, staj ve geçici görevlendirme gibi nedenlerin birine veya birkaçına bağlı olarak toplamı 4 aydan fazla olan ve diğer bölgede geçen süreler,
b) Yurt dışında; kurs ve öğrenim, misyon koruma, barış gücü gibi görevlerde geçirilen sürelerin hiçbiri,
c) Görevden uzaklaştırılan, tutuklanan veya hüküm giyenlerin 3 ayı aşan süreleri,
d) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler.
e) Sağlık sebebiyle 42 nci maddede belirtilen istisnası saklı kalmak şartı ile sağlık izinlerinin yılda 30 günü aşan süreler,"
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137. maddesi aşağıdaki şekildedir.
"Görevden uzaklaştırma:"
Madde 137 - Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir
SONUÇ VE DEĞERLENDİRME
Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 43. maddesinde görevden uzaklaştırmalarda 3 ayı aşan sürelerin ikinci bölgedeki hizmet süresinden sayılmayacağı açık bir şekilde düzenlenmiştir.
OHAL dönemindeki görevden uzaklaştırmalar için ayrıca bir düzenleme yapılması daha sağlıklı olabilir ancak mevcut mevzuat hükümlerine göre görevden uzaklaştırmada üç ayı aşan sürelerin ikinci bölge hizmetinden sayılması mümkün değildir.
OHAL döneminde olmayan, ceza soruşturması nedeniyle görevden uzaklaştırılan emniyet memurları da memuriyete engel bir ceza almadıklarında göreve dönebilmektedir. Eğer ortada bir mağduriyet var ise aynı şekilde söz konusu emniyet memurlarının da mağdur olduğu söylenebilir. İkinci bölge hizmeti mahiyeti itibariyle fiili çalışmayı gerektiren bir hizmet olarak düzenlenmiştir.