Kamu kuruluşları paralarını sadece Ziraat ve Merkez Bankası'na yatıracak

Haber Giriş : 10 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, üst kurullar ve KİT'ler de dahil olmak üzere, parasını bu iki bankaya yatırmayan bir kamu kuruluşunun elde ettiği nemaları bütçeye gelir kaydedecek bir düzenlemeye hazırlanıyor.

Hükümet, kamu bankaları dışındaki bütün kamu kuruluşlarının parasal kaynaklarını, Merkez Bankası veya Ziraat Bankası'na Türk Lirası cinsinden yatırma zorunluluğu getirmeye hazırlanıyor.

Üst kurullar ve KİT'ler de dahil olmak üzere, parasını Merkez Bankası veya Ziraat Bankası'na yatırmayan bir kamu kuruluşunun elde ettiği nemalar bütçeye gelir kaydedilecek. Kurum parasını Merkez Bankası ile Ziraat dışında bir yere yatırılması halinde, kurum yetkilisiyle saymanlar ?şahsen ve müteselsilen' sorumlu tutulacak. Bu yaptırım, sözkonusu tutarların, devletçe, memurundan geri istenebilmesi anlamına geliyor.

Bakanlar Kurulu dün TBMM'ye bütçe kanunuyla doğrudan ilgisi olmayan maddeleri kendi yasalarına taşıyan, Anayasa Mahkemesi'nce mali konularda verilen bazı iptal kararlarının yeniden düzenleyen ve bazı yasalar ile kararnamelerde değişiklik yapan kapsamlı bir yasa tasarısı sevketti. Kamu harcamaları açısından bir dizi önemli düzenlemeler içeren tasarıyla getirilen bazı kritik değişiklikler şöyle:

PARALAR MERKEZ'E YA DA ZİRAAT'E:
Kamu kuruluşları, kendi bütçeleri veya tasarrufları altındaki bütün kaynaklarını, Merkez Bankası veya muhabiri olan Ziraat Bankası nezdinde kendi adlarına açtıracakları Türk Lirası cinsinden hesaplarda toplayacak. Madde kapsamına giren kuruluşlar şöyle sayıldı: Genel bütçeye dahil daireler kamu bütçeli idareler döner sermayeler, fonlar belediyeler, il özel idareleri, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar, özel yasayla kurulmuş kamu kurum kurul üst kurul ve kuruluşları, KİT'ler, bağlı ortaklıkları ve müessese işletmeleri. Sayılan kurumlar bütün ödemelerini bu hesaplardan yapmakla yükümlü tutuluyor.

DÖNER SERMAYELERE TIRPAN:
Kamuyla bağlantılı döner sermaye işletmelerin aylık gelirinin yüzde 15'i, bütçeye gelir kaydedilecek. İlaç ve tıbbi tüketim malzemesi hasılatının ise yüzde 5'i gelir olarak aktarılacak. Döner sermayeler her ayın payını izleyen ayın 20'sine kadar, ilgili saymanlığa yatıracak. Maliye Bakanı, bütçeye gelir kaydedilecek oranı, yüzde 30'a yükseltip, yüzde 10'a kadar indirmeye yetkili olacak.

ÜNİVERSİTELERE HARCAMA SERBESTİSİ:
?Üniversitelerin proje çalışmalarına öncülük etme' amacıyla getirilen yeni bir düzenlemeyle de AB diğer uluslararası kuruluşlarla ya da konsorsiyumlarla yürütülen projelerle ilgili olarak üniversitelerce proje karşılığı sağlanan tutarlar, idare bütçesine gelir kaydedilmeden özel hesaplarda izlenebilecek. Temin edilen tutarların ilgili idarelerin bütçelerine gelir kaydedilmeksizin özel hesaplarda izlenmesi olanağı getiriliyor. Harcamalar proje kanaklarından gerçekleştirilebilecek.

İŞSİZLİK SİGORTASI PAYI:
İşsizlik sigortası için, çalışanlardan yüzde 2, işverenlerden yüzde 3, devlet katkısı olarak da yüzde 2 oranında yapılması gereken ödemelerin 2001 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası birer puan düşürülmesine ilişkin düzenleme sürekli hale getiriliyor.

Tasarıda ihale yolsuzluğu itirafı
Tasarıyla, hizmet dışı kalan otomobil başta olmak üzere, taşınır mal satışlarında aranan kesin teminat ihale bedelinin yüzde 6'sına yükseltildi. Hükümet tasarısının gerekçesinde, bu düzenlemeyle ilgili olarak şu ilginç değerlendirme yer aldı: ?Taşınır malı satışlarında, geçici teminatın düşüklü bazı problemlere neden olmaktadır. Gerçek alıcılar yerine, ihaleyi daha düşük bedelle almak isteyenler, teminatlarını yakmak suretiyle, satıış kendi lehlerine engelleme gayreti içine girebilmektedir. Teminat oranları yükseltilerek, gerçek alıcıların ihaleye iştirakleri amaçlanmakta olup, başka amaçlarla teminat yakma gayretlerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber