Türkiye'nin ilk hızlı treninin VİP yolcusu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Nisan 2007 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara- Eskişehir arasındaki Sakarya Viyadüğü üzerinde hızlı trenle test sürüşü yaptı.

Ankara- Eskişehir arasında test sürüşlerine başlanan hızlı tren, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman'ın da katıldığı törenle gazetecilere tanıtıldı. Beylikköprü Sakarya Viyadüğü üzerindeki hızlı tren test sürüşlerinin tanıtımının yapıldığı yere Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Ankara'dan helikopterle geldi. Helikopterin inişi sırasında gazeteciler ve protokoldakiler oluşan toz bulutu arasında kaldı.

Helikopterden inen Bakan Yıldırım, hızlı tren test sürüşü başlama kurdelesını kesti. Ankara- Eskişehir arasındaki hızlı tren hattı temelinin 8 Haziran 2003 tarihinde atıldığını, 19 Şubat 2004 tarihinde de inşaatına başlandığını kaydeden Bakan Yıldırım, alt yapı çalışmalarının 23 Nisan 2007 tarihinde bitme noktasına geldiğini söyledi. 3 Nisan 2007 tarihinden itibaren hızlı tren test sürüşlerine başlandığını belirten Yıldırım, İtalya'dan test sürüşü amacıyla getirilen hızlı trenin saatte 250 kilometre hıza ulaşılıncaya kadar bu testin devam edeceğini kaydetti.

Hızlı tren yolundaki test sürüşüne Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım da katıldı.

Yıldırım, hızlı tren inşaatında 2 milyon 500 bin kamyonluk harfiyat çıkarıldığını, 7 tren, 16 nehir, 2 otoyol köprüsü, 38 karayolu üst geçidi, 47 alt geçit ile 288 menfez yapıldığını açıkladı. Yıldırım, oplam 4.3 kilometre olan 5 viyadük ile 701 metrelik 2 tünel inşaatının tamamlandığını da vurguladı.

Bakan Yıldırım, Eskişehir- Ankara sınırı yakınındaki 2 bin 370 metre uzunluğunda olan Sakarya Viyadüğü'nün, Türkiye'nin en uzun viyadüğü olduğunu söyledi. Ankara- Eskişehir arasındaki hızlı tren hattına 57 bin ton ray, 9 bin travers döşendiğini belirten Yıldırım, hızlı tren inşaatının 30 bin apartman dairesine eşit olduğunu söyledi.

İspanya'dan ilk etapta 10 hızlı tren alacaklarını söyleyen Yıldırım bunların yapımının sürdüğünü, ayrıca aynı ülke ile 2 hızlı tren daha almak için de ihale aşamasında olduklarını açıkladı. Yıldırım 10 hızlı treni önümüzdeki temmuz ayında teslim alacaklarını belirtti. Bakan Yıldırım daha sonra 2 bin 370 metre uzunluğundaki viyadükte makinist koltuğuna oturarak test sürüşü yaptı.

TAM KONFORLU HIZLI TRENİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

HIZLI tren test sürüşlerinde kum torbası taşınmayacağı belirtildi. Kum torbası yerine insan taşınacak ancak bunlar yolcu olmayacak. Her türlü teknik donanıma sahip olan hızlı trende statik ölçümler tamamlanana ve hız 250 kilometreye kadar çıkana kadar sürüşler devam edecek ve bunlar tamamlandıktan sonra yolcu taşımacılığına başlanılacak.

Hızlı trende her sette 419 yolcu taşınabilecek. Hızlı trenin ilk vagonu Business Class olacak. bu vagondaki her koltuğun önünde bir ekran, 4 farklı video ve 10 farklı müzik kanalı ile internet bulunacak. Trende lokanta yerine kaliteli bir kafeterya olacak. Ayrıca özürlüler için tuvalet ve oturma sistemi olacak.

Türkiye'de hızlı tren hattının tamamlanma süresinin Avrupa standartlarının üzerinde olduğu da belirtildi. Ankara- Eskişehir arasındaki 206 kilometrelik hızlı tren hattının 3 yıl yılda tamamlandığı kaydedildi. Hızlı trenle Ankara- Eskişehir arasının 1 saat 5 dakikaya ineceği, Ankara-İstanbul arasının ise 3 saat sürceği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber