16'sı tutuklu, 43 sanığın yargılanmasına devam edildi
Örgütün şehir yapılanmasına ilişkin 16'sı tutuklu, 43 sanığın yargılanmasına devam edildi
Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şehir yapılanmasına ilişkin 16'sı tutuklu, 43 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'ndaki duruşmada, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları hazır bulundu. Tutuklu bir sanık ise duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
İki celse arasında gelen belgeler ile bir önceki duruşmada sanık Durmuş Ali Çolak'ın avukatının, mahkeme başkanının hem soruşturma hem de kovuşturma sırasında görev yaptığını belirterek talepte bulunduğu reddihakim talebinin reddine karar verildiği okunarak, zapta geçirildi.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, 42 sanığın "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan ise 15 yıldan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. 1 sanığın, şartlar oluşmadığından tüm suçlardan beraatını isteyen cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Söz alan sanık avukatları, cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasına katılmadıklarını belirterek, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesini ve müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.
Tutuksuz sanık B.Ç'nin avukatı da cumhuriyet savcısının müvekkili hakkında verdiği tüm suçlardan beraat mütalaasına katıldıklarını belirterek, sanığın beraatını talep etti.
Söz verilen tutuklu sanıklar, avukatlarının beyanlarına katıldıklarını, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirterek, esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesini ve tahliyelerini istedi.
Tutuksuz sanıklar da esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre talep etti.
Sanıklar Cihan Coşkun ve Yusuf Ziya Memigüven'in adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 9 Nisan'a erteledi.
- İddianameden
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 959 sayfalık iddianamede, örgütün "himmet" yolu ile sağladığı gelirlerin, genel olarak mütevelli heyetleri vasıtasıyla toplandığı belirtildi.
Örgütün sohbet gruplarında yer alan kişilerden, sohbet toplantılarına düzenli katılıp verilen görevleri yerine getiren, örgütün verdiği talimatları sorgulamadan itaat eden ve maddi gücü yerinde olanların seçilerek mütevelli heyeti üyesi yapıldığının belirlendiği aktarılan iddianamede, şöyle denildi:
"Her üç mütevelli heyetinden bir mali heyet teşekkül edecek şekilde isimler seçilmiştir. Mali heyetler, yurt dışında bulunan örgüte ait yurt ve okulların yapımı için ihtiyaç duyulan paranın, hangi mütevelli heyetinden ne kadar toplanacağına karar vermektedir. Mali heyet toplantıları, dünyanın her yerinde salı günleri sabah namazından sonra gerçekleştirilmekte ve bu toplantılara mütevelli heyet sohbet hocalarının da katıldığı anlaşılmıştır."
İddianamede, "üst mütevelli ve mütevelli heyeti, il, bölge, özel sektör imamları ve il imam yardımcıları"nın da arasında bulunan 72 sanık hakkında "anayasayı ihlal" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla da 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Ayrıca, iddianamede örgüt elebaşı Fetullah Gülen için "anayasayı ihlal" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Önceki duruşmalarda aralarında örgütün elebaşısı Fetullah Gülen'in de bulunduğu firari 29 sanığın dosyasını ayıran mahkeme heyeti, sanıklara "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan ek savunma hakkı vermişti.