Teknik liseler ağ uzmanları yetiştirecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 10:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Ülkemizde ağ teknolojileri alanında yetişmiş personel açığını kapatmak amacıyla yeni bir program uygulanıyor. EğiTek Genel Müdürü Nizami Aktürk, 21 Anadolu Teknik Lisesi'nde başlayacak çalışmanın beş yıl içinde en az 200 liseye yaygınlaştırılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EğiTek), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Cisco tarafından, ülkemizde ağ teknolojileri alanında yetişmiş personel açığını kapatmak amacıyla uygulamaya alınan program, 21 Teknik Lise'de uygulanmaya başlandı.

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen basın toplantısına MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Prof.Dr. Nizami Aktürk, MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acır, Türkiye Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Aydın Kolat, Cisco Networking Academi Programı (CNAP) Dünya Direktörü Amy Chrısten katıldı.

İnternet ve veri iletişiminin çok büyük bir hızla arttığı günümüzde, bu alanda hizmet verebilecek "Ağ Teknolojileri Uzmanı" ihtiyacı da artış gösteriyor. IDC firmasının yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de 2007 yılında 40 bin 800 ağ teknolojileri uzmanı açığı var. EğiTek ve TBV tarafından "Cisco Networking Akademi Programı /Cisco Networking Academy Program (CNAP)" kapsamında hazırlanan eğitim programı ile ağ teknolojileri alanında bu ihtiyacın karşılanması hedefleniyor.

Toplantıda konuşan EğiTek Genel Müdürü Prof.Dr. Nizami Aktürk, 21 Anadolu Teknik Lisesi'nde başlayacak çalışmanın beş yıl içinde en az 200 liseye daha yaygınlaştırılacağını söyledi.

Bilişim teknolojisi eğitiminde uzmanlaşan 21 teknik lisede eğitime başladıklarını anlatan Aktürk, şöyle konuştu: "Amacımız, zaman içinde daha fazla lisede alt yapıyı tamamlamak ve öğretmenleri yaygın eğitmektir. Bu eğitimi alan öğrenciler bilişim ve ağ teknolojileri konusunda uluslar arası geçerliliğe sahip bilgiyle donanacak ve her marka ve model ağ cihazının yönetimini yapabilecek, güvenliğini sağlayabilecektir."

Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acır ise programın temel amacının öğretmenlere bilişim teknolojileri ve bilgisayar ağları konusunda uygulamaya ve çözüm geliştirmeye yönelik teorik ve pratik eğitimlerin verilmesini sağlamak olduğunu anlattı. Hüseyin Acır, CNAP eğitimlerinde, bilimsel temel bilgilerin üzerine karar verme ve problem çözme becerilerini kazandıracak eğitim yöntemlerinin uygulamaya alınmasının hedeflendiğini söyledi.

Anadolu Teknik Liseleri'nde mesleki beceri kazandırmaya yönelik bir yöntemin zaten uygulanmakta olduğunu söyleyen TBV Ankara Temsilcisi Aydın Kolat, yeni uygulamanın önemini şöyle anlattı: "Günlük hayatımızın olmazsa olmazı bilişim konularında beceri edindirme bu çağdaş girişimin en önemli aşamalarından biri. Üstelik bu beceriler eksikliği yoğun olarak hissedilen ağ teknolojileri uzmanlığı alanında kazandırıldığında önemi bir kat daha artmaktadır. EğiTek'in destekleri ile gerçekleştirilen bu program Türkiye Bilişim Vakfı'nın en önemli programlarından biridir."

Anadolu Teknik Liseleri'nde verilecek eğitimlerin içeriğini oluşturan CNAP'in Dünya Direktörü Amy Chrısten ise, Türkiye'nin Cisco için çok büyük bir öneme sahip olduğunu ve Türkiye'nin Cisco'nun yatırım programı kapsamında 8 ülkeden biri olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl Cisco CEO'su John Chambers'ın katılımıyla duyurulan protokolün bu toplantıyla hayat bulduğuna değinen Christen, şöyle konuştu: "Cisco olarak 2000 yılından beri CNAP'i Türkiye'de uyguluyoruz. Geçen 7 yıllık sürede 50 Cisco Networking Akademisi'nden 5800 üzerinde kişi mezun oldu. MEB ve TBV ile hayata geçirdiğimiz bu program CNAP için önemli bir kilometre taşıdır."

EĞİTİMLERİN KOORDİNASYONU

CNAP kapsamında EğiTek ve TBV tarafından uygulanan ağ teknolojileri eğitiminin yaygınlaştırılabilmesi amacıyla EğiTek'te bir CNAP Öğretmen Eğitimi Merkezi kuruldu. Türkiye Bilişim Vakfı tarafından EğiTek'te görev yapan öğretmenlerin İstanbul Teknik Üniversitesi CNAP Akademisi'nde Eğiticilerin Eğitimi adıyla düzenlenen özel bir eğitime katılmaları sağlandı. Eğiticilerin Eğitimi programını tamamlayan EğiTek personeli tarafından EğiTek CNAP Öğretmen Eğitimi Merkezi'nde 21 Anadolu Teknik Lisesi'nde görev yapan bilgisayar öğretmenlerine Bilişim ve Ağ Teknolojileri Uzmanlığı eğitimi verildi. Söz konusu uygulamanın yaygınlaştırılması amacıyla diğer liselerde görev yapan öğretmenler için bu alanda düzenlenecek eğitimlere de EğiTek'in koordinasyonunda devam edilecek.

CNAP NEDİR?

Dünyanın en büyük eğitim projelerinden biri olan CNAP, bilgisayar ağları konusunda teorik ve pratik uygulamalara yönelik konulardan oluşan bir eğitim programı olarak biliniyor. Tüm dünyada ağ teknolojileri konusunda yaşanan uzman sorununa bir çözüm üretebilmek ve bilişim sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Cisco tarafından geliştirilen CNAP, kar amacı gütmeyen bir program olarak dikkat çekiyor. Bilişimin temellerini, bilgisayar ağlarının tasarımını, uygulanmasını ve bakımını öğreten bu program devletler, eğitim kurumları, sivil toplum kurumları, sanayi kuruluşları ve Cisco arasında kurulan iş birlikleri ile yürütülüyor.

Bu eğitimi alanlar, uluslar arası geçerliliği bulunan CNAP mezuniyet belgesi aldıkları gibi, CompTia, CCNA (Cisco Certificated Network Associate) gibi sertifikasyon sınavlarına da hazırlıklarını tamamlamış oluyor. "Cisco Networking Akademi Programı/Cisco Networking Academy Program (CNAP)"nın uygulandığı üniversitelerde dersler öğrenciler için müfredat içinde veya seçmeli ders olarak verilebildiği gibi yetişkinler için meslek kursu olarak da uygulanıyor. Her biri 70 saat toplam 16 dönemlik öğrenim içeriği bulunan ve sınıf ortamında gerçekleşen CNAP derslerine katılanlar, internet ve telekomünikasyon alt yapılarının verimli bir şekilde yapılandırılmasında önemli rol oynayan bilişim ve bilgisayar ağı uzmanı olarak yetişiyorlar.

İçeriği uluslar arası olarak akademisyenler tarafından hazırlanan programa katu konularında beceri edindirme bu ılanların başarıları, çevrim içi sınavlar ve laboratuvar uygulama projeleri ile ölçülüyor. CNAP programında ileri düzey ve bütünleyici teknik bilişim eğitimi içerikleri de bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber