Seçim takvimi resmi gazetede yayımlandı
YÜKSEK SEÇİM KURULU KARARI
Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığından :
Karar No : 221
İtiraz No :
- KARAR -
Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuza gönderilen 04/05/2007 tarihli yazıda; aynen, "Bilindiği üzere; Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekili Genel Seçiminin yenilenmesine, seçimin 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılmasına, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 03/05/2007 tarihli 98 inci birleşiminde karar verilmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararı 03 Mayıs 2007 tarihli ve 26511 Mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milletvekili Genel Seçiminin yenilenmesi hususunu sadece Meclis kararı ile belirlemiş, ayrıca bu konuda geçmişte olduğu gibi kanuni düzenleme yapmamıştır.
O halde; XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için;
- Seçimlerin başlangıç tarihini,
- Seçime katılabilecek siyasi partilerin tespit ve ilanını,
- 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılacak Milletvekili Genel Seçiminde aday olabilmek için kanunen istifaları veya görevlerinden ayrılmaları gerekenlerin ayrılma tarihinin tespit ve ilanı,
ile 22 Temmuz 2007 Pazar günü oy vermede kullanılacak seçmen kütüklerinin tespiti ve güncelleştirilmek amacıyla seçmen listelerinin askıya çıkarılma ve indirme tarihi, ayrıca seçimlerin başlangıcından oy verme gününe kadar uyulması ve uygulanması gereken seçim takviminin hayata geçirilmesi ve bunlardan ayrı olarak 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 8. maddesi gereğince, 03 Haziran 2007 tarihinde yapılmasına karar verilen mahalli idareler ara seçimlerine devam edilip edilmeyeceği ve tüm bunların karar altına alınması hususunda komisyon çalışması yapılmasını takdirlerinize arz ederim." denilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
03/05/2007 tarihli, 26511 Mükerrer sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 03/05/2007 tarihli, 891 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Seçimlerinin yenilenmesine ve seçimin 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir.
Yüksek Seçim Kurulunun yerleşmiş uygulamalarına göre, seçim işlemlerinin ve seçim sürecinin işlemeye başladığı tarih, aynı zamanda seçimin başlangıç tarihi olarak kabul edilmekle, XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin başlangıç tarihinin 04 Mayıs 2007 Cuma günü olarak belirlenmesi uygun bulunmuştur.
Seçim sürecinin başlaması ile oy verme gününe kadar bütün ilgililerce yapılması gereken yasal işlemlerin bir takvime bağlanması zorunlu bulunmaktadır. Çünkü yasalar oy verme ile sonuçlanacak olan seçim süreci içerisinde seçim kurullarına, siyasi partilere, vatandaşlara ve tüm ilgililere sürelerle bağlı olarak görevler vermiş, yetki ve haklar tanımış, ayrıca Yüksek Seçim Kuruluna, seçim yasalarının kimi seçim iş ve işlemlerine ilişkin olarak tespit ettiği süreleri gerektiğinde kısaltarak uygulayabilme olanağı vermiştir. Bu nedenle, 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılacak olan XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili seçim sürecinde yasalarda yapılması gerekli görülen iş ve işlemleri kapsamak ve bunların zamanında ve düzenli bir biçimde yürütülmesini sağlamak amacı ile hazırlanan ekli "Seçim Takvimi" kabul edilmiştir.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 18. maddesinde; "Hakimler ve Savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yüksek Öğretim Kurulu, Radyo Televizyon Üst Kurulu Üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ile aday olmak isteyen belediye başkanları ve subaylar ile astsubaylar, aday olmak isteyen siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, genel ve ara seçimlerin başlangıcından 1 ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak 7 gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler." hükmüne yer verilmiş olup, buna göre 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılacak XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde aday olabilmek için kanunen istifaları veya görevlerinden ayrılmaları gerekenlerin 08 Mayıs 2007 Salı günü saat:17.00'ye kadar ayrılma isteğinde bulunmaları gerekmektedir.
S O N U Ç:
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Seçimin başlangıç tarihinin 04 Mayıs 2007 tarihi olarak kabul edilmesine,
2 - 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılacak olan XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili işlemlerin ekli "Seçim Takvimi"nde gösterilen tarihler esas alınarak yürütülmesine,
3 - 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde aday olabilmek için kanunen istifaları veya görevlerinden ayrılmaları gerekenlerin 08 Mayıs 2007 Salı günü saat: 17.00'ye kadar ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğine,
4 - Ekli Takvimin bu karar metnine dahil olduğuna,
5 - Takvimde belirli genel nitelikteki işlemlerle tarihlerinin sırası geldikçe Başkanlık duyurusu halinde TRT aracılığı ile yayınlanmasına,
6 - Anayasanın 67 nci maddesinde öngörülen yasal düzenleme yapılıncaya kadar, yurt dışında oturan vatandaşlarımızın gümrük kapılarında oy kullanabileceklerine,
7 - Seçimin başlangıç tarihinden sonra idari yapıda meydana gelen sınır değişikliklerinin bu seçimde dikkate alınmayacağına ve 03 Haziran 2007 Pazar günü yapılacak olan muhtar ve ihtiyar meclisi-heyeti üyeliği seçimleriyle, plebisitlerin genel seçim tarihine az bir zaman kala değişik yerlerde seçim yapılmasının uygun olmayacağı ve seçim ekonomisi dikkate alınarak 22 Temmuz 2007 Pazar günü birlikte yapılacağına,
8 - Kararın Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletilmek üzere Adalet Bakanlığına gönderilmesine,
9 - Kararın ve eki Seçim Takvimi'nin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ve siyasi partiler genel başkanlıkları ile il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmesine ve Resmî Gazete'de yayımlanmasına,
10 - Ayrıca, karar örneğinin iç mail yoluyla tüm İl ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına gönderilmesine,
04/05/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Başkan Başkanvekili Üye Üye
Muammer AYDIN Ahmet BAŞPINAR Hasan ERBİL Mehmet Rıza ÜNLÜÇAY
Üye Üye Üye Üye
Necati SÖZ Cenker KARAOĞLU Hüseyin EKEN Mehmet KILIÇ
Üye Üye Üye
Bahadır DOĞUSOY Ali EM Kırdar ÖZSOYLU
22 TEMMUZ 2007 PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN XXIII. DÖNEM
MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE UYGULANACAK
S E Ç İ M T A K V İ M İ
NOT: 1 - Seçimle ilgili kanunlarda öngörülen bazı süreler, 2839 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak kısaltılmıştır.
2 - Bu takvimde geçen "siyasi partiler" deyimi, Yüksek Seçim Kurulu'nca seçime katılabilecekleri ilan olunan siyasi partileri ifade eder.
3 - Takvimde son günü belirtilen süreler, aksine bir açıklama yoksa, belirtilen gün Saat: 17.00'de sona erer.
4 - Seçim takviminin kesintisiz uygulanması gerekmekte olup, resmi tatil günleri de seçim takvimi açısından normal çalışma günleri gibi değerlendirilecektir.
5 - Seçime katılabilecek siyasi partilerin ilçede teşkilatı bulunmaması halinde bu takvime göre ilçe seçim kurulunca yapılacak bildirimler ve yazışmalar partinin il başkanlığına yapılır.
6 - 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 47. maddesi gereğince, her türlü belgede gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının yazılması zorunludur.
04 Mayıs 2007 SEÇİMİN BAŞLANGIÇ TARİHİ
Cuma
1 - Seçime katılabilecek siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu'nca ilanı
(298 S.K. 14/11).
2 - Seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesi ve ilanı (2839/4, 5).
05 Mayıs 2007 Muhtarlık Bölgesi Askı Listelerinin dökümüne başlanılması.
Cumartesi
06 Mayıs 2007
Pazar
Siyasi partilerden hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını Yüksek Seçim Kurulu'na bildirmelerinin istenilmesi (2820 S.K. 37).
08 Mayıs 2007
Salı
Aday olabilmek için yasa gereği istifaları veya görevlerinden ayrılmaları gerekenlerin görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmalarının son günü (2839 S.K. 18).
09 Mayıs 2007
Çarşamba
1 - Siyasi partilerin;
a) Hangi seçim çevrelerinde önseçim,
b) Hangi seçim çevrelerinde aday yoklaması yapacaklarını,
Yüksek Seçim Kurulu'na bildirmelerinin son günü (2820 S.K. 37).
2 - Muhtarlık Bölgesi Askı Listelerinin (taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listesi dahil) güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılması.
10 Mayıs 2007
Perşembe
1 - Siyasi partilerin, önseçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin önseçimde oy kullanacak partili üyeleri gösteren listelerin, ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesine başlanması hususunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenilmesi (2820 S.K. 42).
2 - Siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslar ile aday tespiti yapacaklarının Yüksek Seçim Kurulu'nca ilgili ilçe seçim kurullarına bildirilmesi.
3 - Önseçim ilçe seçim kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanması (Önseçim ilçe seçim kurullarında görev alacak siyasi partili üyelerin, aday adayı olmayacak kişilerden bulunması gerektiği hususu siyasi partilere hatırlatılacaktır.) (2820 S.K. 41).
11 Mayıs 2007
Cuma
Önseçim İlçe Seçim Kurulu oluşturulması çalışmalarının bitirilmesi ve kurullarda görev alanlara tebligatların yapılması.
12 Mayıs 2007
Cumartesi
1 - Önseçim yöntemiyle aday belirleyecek siyasi partiler üye listelerinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, ilgili ilçe seçim kurullarına gönderilmesinin son günü ve bu hususun Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesi (2820 S.K. 42).
2 - Siyasi partilerin üye kayıt defterlerini önseçim ilçe seçim kurullarına vermelerinin son günü.
13 Mayıs 2007
Pazar
Siyasi partiler kayıtlı üyelerinin tamamı dışında başka bir usulle aday yoklaması yapacaksa, bu halde oy kullanacak üyelerin seçmen listelerini üye kayıt defterleriyle birlikte ilgili önseçim ilçe seçim kurulu başkanlığına vermelerinin son günü (Siyasi partilerin bu listeleri dört nüsha olarak hazırlayıp vermeleri gereklidir.) (2820 S.K. 42/6).
15 Mayıs 2007
Salı
Siyasi partilerin;
1 - Önseçim yöntemi ile aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gönderilen listelerin,
2 - Siyasi partilerin önseçim dışında bir yöntemle aday yoklaması yapacakları seçim çevrelerine ilişkin olarak ilçe seçim kurulu başkanlıklarına verdikleri listelerin,
Askıya çıkarılması (2820 S.K. 42/7, Saat: 08.00).
3 - Askıya çıkan listelere itirazların başlaması.
17 Mayıs 2007
Perşembe
Önseçim ve aday yoklaması ile ilgili olarak 15 Mayıs 2007 Salı günü askıya çıkan listelerin indirilmesi ile listelere yapılacak itirazın son günü.
19 Mayıs 2007
Cumartesi
1 - Bu listelere yapılacak itirazların önseçim ilçe seçim kurulunca kesin olarak karara bağlanmasının son günü.
2 - Önseçim sandık kurullarının oluşum çalışmalarına başlanması (Bildirilecek partili üyelerin aday adayı olmayacak kişilerden bulunması gerektiği hususu hatırlatılacaktır.) (2820 S.K. 41).
20 Mayıs 2007
Pazar
1 - Siyasi partiler önseçim ya da aday yoklaması seçmen listelerinin kesinleştirilmesi.
2 - Partili üye seçmen kartlarının yazımına ve tamamlananların partili üyelere dağıtımına başlanması (itiraz üzerine listeden çıkarılanlara ait olanlar iptal edilmek kaydı ile) (2820 S.K. 42/7).
3 - Siyasi partilerin genel başkanlıklarının; partilerinin aday adayı listelerini ve seçim çevrelerini Yüksek Seçim Kurulu'na ve ilgili il ve önseçim ilçe seçim kurullarına ayrı ayrı bildirmeye başlamaları (2820 S.K. 40/6).
21 Mayıs 2007
Pazartesi
Muhtarlık Bölgesi Askı Listelerinin askıdan indirilmesi.
22 Mayıs 2007
Salı
1 - Önseçim sandık kurullarının oluşumunun tamamlanması ve bu oluşumda görev alanlara bildirim yapılması (2820 S.K. 41).
2 - Yüksek Seçim Kurulu'nca, hangi siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde önseçim ya da aday yoklamasına katılacaklarının ilanı (2820 S.K. 41/son).
3 - Siyasi partilerin önseçim ya da aday yoklaması yaptıkları seçim çevrelerinde gösterecekleri merkez adayı listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na bildirmelerinin son günü (Siyasi partilerin bu listeleri düzenlerken İl'ini, seçim çevresini, aday listesi sırasını belirtmeleri gereklidir.) (2820 S.K. 37).
23 Mayıs 2007
Çarşamba
Yüksek Seçim Kurulu'nca, siyasi partilerin bildirdikleri merkez adayı listelerinin ilgili önseçim ilçe seçim kurulu başkanlıklarına gönderilmesi.
24 Mayıs 2007
Perşembe
Muhtarlık Bölgesi Askı Listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.
25 Mayıs 2007
Cuma
Önseçim yapacak siyasi partilerin, aday adayları listelerini ve bunlarla ilgili oy pusulalarını çoğaltarak, yeteri kadar zarf ile birlikte ilgili önseçim ilçe seçim kurullarına teslim etmelerinin son günü (2820 S.K. 46/1).
26 Mayıs 2007
Cumartesi
1 - Önseçim ilçe seçim kurullarınca, önseçim ya da aday yoklaması oy pusulalarının ve zarflarının mühürlenmesi.
2 - Önseçim ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca, önseçim sandık kurulları başkanlarına gerekli seçim araç ve gereçlerinin teslimi ve önseçim sandık kurulları başkanlarının göreve hazır duruma getirilmeleri.
27 Mayıs 2007
Pazar
1 - ÖNSEÇİM ? ADAY YOKLAMASI
2 - Önseçim sandık kurullarının sayım ? döküm işlemlerini tamamlamaları ve düzenleyecekleri tutanakları ilgili önseçim ilçe seçim kurullarına iletmeleri.
3 - Önseçim ilçe seçim kurullarının ilçe birleştirme tutanaklarını düzenlemeleri ve il seçim kurullarına iletmeleri.
4 - Muhtarlık Bölgesi Askı listelerindeki değişikliklerin işlenerek kesinleştirilmesi.
5 - Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu'nca kur'a çekilmesi ve ilanı (2839 S.K. 26).
28 Mayıs 2007
Pazartesi
1 - Sandık atamalarının yapılması.
2 - Önseçim sandık kurulu tutanaklarına karşı önseçim ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlarla bu itirazların karara bağlanmasının son günü (2820 S.K. 50).
3 - Önseçim ilçe seçim kurullarının birleştirme tutanaklarına karşı ilgili il seçim kurullarına itirazın son günü (298 S.K. 129).
4 - İl seçim kurullarının önseçim birleştirme tutanaklarını düzenlemeleri.
29 Mayıs 2007
Salı
1 - Sandık seçmen listelerinin çoğaltılması.
2 - İl seçim kurullarının önseçim ilçe seçim kurullarının birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazları karara bağlamalarının son günü.
3 - İl seçim kurullarının birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kurulu'na yapılacak itirazların son günü.
30 Mayıs 2007
Çarşamba
1 - Sandık kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanılması.
2 - Seçmen bilgi kağıtlarının yazımına ve dağıtımına başlanılması.
3 - Yüksek Seçim Kurulu'nun il seçim kurulları kararlarına karşı yapılan itirazları karara bağlaması ve bu kararların il seçim kurullarına bildirilmesi.
31 Mayıs 2007
Perşembe
Aday listelerinde il seçim kurullarınca ya da Yüksek Seçim Kurulu'nca itiraz üzerine verilen kararlar ve istifalar sonucu meydana gelen eksilmelerin il seçim kurullarınca tamamlanması (2820 S.K. 51).
01 Haziran 2007
Cuma
İl seçim kurullarınca önseçimle belirlenmiş milletvekili adaylarına ait listelerin Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilmesi. (Belli bir seçim için parti adaylarının Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesinden sonra, önseçim ve adaylarla ilgili itiraz ve şikayetler dikkate alınmaz. Daha önce yapılmış olan itiraz ve şikayetler üzerine başlamış olan işlemler durdurulur.) (2820 S.K. 51/son).
03 Haziran 2007
Pazar
Yüksek Seçim Kurulu'nca, önseçim milletvekili adaylarına ilişkin listenin tasdikli birer örneğinin ilgili partilerin genel başkanlıklarına teslim edilmesi.
04 Haziran 2007
Pazartesi
1 - Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına alındı belgesi karşılığında cd ve kağıt ortamında en geç Saat: 17.00'ye kadar, vermelerinin son günü (2839 S.K. 20).
2 - Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun son günü (Adaylar yatıracakları güvencenin makbuzlarını başvurularına eklemek zorundadırlar.) (Saat: 17.00'ye kadar) (2839 S.K. 21).
3 - İl seçim kurullarınca bağımsız milletvekili adaylarının Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesinin son günü.
4 - Yüksek Seçim Kurulu'nca siyasi partilerin verdikleri aday listelerinin hemen incelenmeye ve saptanacak eksikliklerin ilgili siyasi parti yetkili organlarına derhal tamamlanmasının bildirilmeye başlanması (yazı ve alındı belgesi karşılığında) (2839 S.K. 13, 14).
5 - Gümrük kapılarındaki oy verme işlemlerinde görev alacak ilçe seçim kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanması (298 S.K. 94).
05 Haziran 2007
Salı
Sandık kurullarının oluşum işlemlerinin tamamlanması ve oluşumda görev alanlara bu hususun bildirilmesine ve seçim işlerinde görevlendirileceklere ilişkin eğitim çalışmalarına başlanmasına (298 S.K. 24/1).
08 Haziran 2007
Cuma
Siyasi partilerin aday listelerindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü (2839 S.K.15).
09 Haziran 2007
Cumartesi
1 - Milletvekili geçici aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'nca incelenmesi ve bu listelerin ilgili il seçim kurulu başkanlıkları ile radyo, televizyon ve Resmi Gazetede yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilmesi (2839 S.K. 20).
2 - Gümrük kapıları ilçe seçim kurullarının oluşturulmasının tamamlanması.
10 Haziran 2007
Pazar
1 - Milletvekili geçici aday listelerinin radyo, televizyon ve Resmi Gazetede yayımlanması (2839 S.K. 20/2).
2 - Geçici aday listelerinin (bağımsız adaylar dahil) il seçim kurulları tarafından mahallinde alışılmış usullerle ilanı (2839 S.K. 20).
3 - Geçici adayların ilgili il ve Yüksek Seçim Kurulu'nca doğrudan incelenmeye alınması, bu adaylara karşı yapılacak itirazların başlaması ve incelenmesi (2839 S.K. 22-23).
4 - Gümrük kapılarında görev yapacak sandık kurullarının oluşturulması çalışmalarına başlanması.
11 Haziran 2007
Pazartesi
Geçici aday listelerine karşı ilgili il seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü (298 S.K. 125., 2839 S.K. 22).
12 Haziran 2007
Salı
1 - Gümrük kapıları sandık kurullarının oluşturulmasının tamamlanması ve ilgililere tebliği.
2 - Geçici adayların ilgili il seçim kurullarınca incelenmesinin son günü.
3 - Geçici aday listelerinde il seçim kurullarının incelemeleri sonucunda meydana gelen noksanlık ve aykırılıkların; il seçim kurullarınca ilgili adayla, siyasi parti il başkanlığına ve ilgili siyasi parti genel merkezine de iletilmek üzere Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesinin son günü (298 S.K. 125., 2839 S.K. 23).
13 Haziran 2007
Çarşamba
İl seçim kurullarının milletvekili geçici aday listelerine yapılan itiraz üzerine verdikleri kararlara karşı Yüksek Seçim Kurulu'na yapılacak itirazların son günü (2839 S.K. 22).
15 Haziran 2007
Cuma
1 - Milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulu'nca karara bağlanmasının son günü.
2 - Milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesinin son günü.
3 - İstifa, itiraz veya inceleme üzerine adaylıktan çıkarılanlar nedeniyle ortaya çıkan aday eksilmelerinin tamamlanması hususunun Yüksek Seçim Kurulu'nca siyasi partilere bildirilmesi.
17 Haziran 2007
Pazar
Aday listelerinde meydana gelen eksikliklerin ilgili siyasi partilerce tamamlanarak Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesinin son günü.
19 Haziran 2007
Salı
1 - Yüksek Seçim Kurulu'nca milletvekili kesin aday listelerinin seçim çevreleri itibariyle ilan edilmek üzere;
a) İl seçim kurullarına,
b) Resmi Gazete, radyo ve televizyonda yayınlanmak üzere ilgili mercilere,
gönderilmesi (2839 S.K. 24).
2 - Seçim çevrelerine ilişkin kesin aday listelerinin ve Örnek: 44 sayılı basılı evrak örneğinin il seçim kurullarına gönderilmesi.
3 - Yüksek Seçim Kurulu'nca birleşik oy pusulası basımına; basım tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına başlanması.
4 - Gümrük kapılarında kullanılacak oy pusulalarının basımı ve diğer araç ve gereçlerle birlikte ilgili seçim kurullarına gönderilmesine başlanması.
20 Haziran 2007
Çarşamba
1 - Milletvekili kesin aday listelerinin (bağımsızlar dahil) radyo, televizyon, Resmi Gazete ve İllerde ilanı (2839 S.K. 24).
2 - İl seçim kurullarınca milletvekili seçimine katılan siyasi partilerin adayları ile bağımsız adayları gösteren Örnek: 44 sayılı listelerin mahalli imkanlarla bastırılması veya fotokopi yolu ile çoğaltılması, bitirilenlerin ilçe seçim kurullarına teslimine başlanması.
3 - Bağımsız adayların oy pusulalarını il seçim kurullarına vermelerinin son günü (2839 S.K. 26/d).
25 Haziran 2007
Pazartesi
Gümrük kapılarında oy verme işlemlerine başlanması.
08 Temmuz 2007
Pazar
Seçimlere katılan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda için başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kur'aya katılacak temsilcilerin Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesinin son günü (298 S.K. 53).
10 Temmuz 2007
Salı
Siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda sıralarının belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulu'nca ad çekilmesi (298 S.K. 54).
11 Temmuz 2007
Çarşamba
1 - İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasının bitirilmesi (298 S.K. 68).
2 - Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi. (Görevliler 12/07/2007 Perşembe günü akşamına kadar herhangi bir nedenle dağıtamadıkları seçmen bilgi kağıtlarını ilçe seçim kurulu başkanına iade ederler (Örnek: 16). Bütün bunlara rağmen seçmen bilgi kağıtlarını herhangi bir şekilde 12/07/2007 Perşembe gününe kadar alamayanların ilçe seçim kurulu başkanlığından almaları hususu ilçe seçim kurulu başkanlığınca ikişer gün ara ile iki kere ilan edilir. Alınmayan seçmen bilgi kağıtları da oy verme gününde sahipleri tarafından istenildiğinde verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim olunur.)
12 Temmuz 2007
Perşembe
SEÇİM PROPAGANDASI VE YASAKLARIN BAŞLANGICI
(298 S.K. 49, 64, 65, 66.)
15 Temmuz 2007
Pazar
Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması (298 S.K. 52).
16 Temmuz 2007
Pazartesi
Görevlilerle ilgili eğitim çalışmalarının tamamlanması.
17 Temmuz 2007
Salı
Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listelerinin kesinleştirilmesi.
18 Temmuz 2007
Çarşamba
İlçe seçim kurulları başkanlıklarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlıklarına teslimi ve göreve hazır duruma getirilmeleri.
21 Temmuz 2007
Cumartesi
Seçim propagandasının sonu (Saat: 18.00)
(298 S.K. 49.).
22 Temmuz 2007 OY VERME GÜNÜ
Pazar
Seçim yasaklarının sona ermesi (Saat: 24.00).