Taşeron hizmet süreleri lojmana hak kazanmada dikkate alınır mı?
Taşeron hizmet süreleri her ne kadar bir kamu kurumunda geçmiş olsa da, şirket nezdinde geçtiği için, lojman hesaplamasına esas kamu kurumu hizmeti olarak değerlendirilemez.
SORU: 9 sene Sağlık Bakanlığında taşeron olarak görev yaptım. 2016 yılında KPSS ile Kamu İktisadi Teşekküllerinden birine tekniker olarak atandım. Taşeron olarak SGK'lı çalışma süremi hizmet birleştirme yaptım ve geçmişte de tekniker olarak çalıştığım için 3/4'nü fiili hizmet süreme tamamını ise emeklilik hizmet süreme eklettim. 6,5 yıl geçmiş yıllarda yaklaşıkta 1,5 yıl atandığım kurumda çalıştığım için fiili hizmet sürem yaklaşık 8 yıl, eklilik hizmet süremde yaklaşık 10 sene görünmektedir. Size sorum hizmet birleştirmesi yaptığım süre kamu lojmanları puan hesaplamasında değerlendirilir mi? Lojman puanı hesaplama yönetmeliğinde kamuda geçen her yıl için puan verilir deniliyor. Kurumum sadece atandığım kurumda geçen sürelerimi lojman puanı hesaplamasına dahil ediyor ama fiili hizmet sürem şuan 8 yıl, kademem 6/1', yani her türlü haktan yararlanmama rağmen lojman puanında yararlanamıyorum. Bunun ile ilgili internetten araştırma yaptım sağlıklı bir sonuç alamadım. Sorumu yanıtlarsanız sevinirim. İyi çalışmalar..
CEVAP: 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'nun 2. maddesi aşağıdaki şekildedir.
"Kapsam:
Madde 2 - Bu Kanun;
a) Genel bütçeye giren daireler, katma bütçeli kurumlar, il özel idareleri,
belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara
bağlı döner sermayeli kuruluşlar,
b) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları, sermayesinin tamamı
bu kamu teşebbüslerine ait müesseseler, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası
iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarına ait olan bağlı ortaklıklar,
c) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hariç olmak üzere, özel kanunlarla
veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan bankalar ile kamu kurum
ve kuruluşları,
d) Kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, beden terbiyesi bölge müdürlükleri,
Tarafından yurt içinde ve yurt dışında inşa ettirme, satın alma, kiralama suretiyle
temin olunan ve bu kurum ve kuruluşlar personelinin yararlanması için ayrılan
kamu konutlarını kapsar. Ancak kiralama zaruri hallerde ve kısıtlı olarak
yapılabilir. Bunun uygulaması yönetmelikte belirtilir."
4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. maddesinin 8. ve 9. fıkraları aşağıdaki şekildedir.
"Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kurum ve kuruluşları
ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin en az yüzde ellisine
sahip oldukları ortaklıklarda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu veya diğer kanun
hükümleri çerçevesinde, hizmet alımı amacıyla yapılan sözleşmeler gereğince,
yüklenici aracılığıyla çalıştırılanlar, bu şekilde çalışmış olmalarına dayanarak;
a) Bu kurum, kuruluş ve ortaklıklara ait kadro veya pozisyonlara atanmaya,
b) Bu kurum, kuruluş ve ortaklıklara ait işyerlerinin kadro veya pozisyonlarında
çalışanlar için toplu iş sözleşmesi, personel kanunları veya ilgili diğer mevzuat
hükümlerine göre belirlenen her türlü mali haklar ile sosyal yardımlardan
yararlanmaya, hak kazanamazlar."
Diğer taraftan, 4857 sayılı Kanunun 2. maddesi; kurumlarda hali hazırda taşeron olarak çalışmakta olanların bu hizmetlerine dayanarak kadrolu ve sözleşmelilere ait hakları talep etmelerini engellemeye yönelik bir düzenleme olarak değerlendirilmelidir. Keza madde gerekçesinde: "Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kurum ve kuruluşları ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin en az yüzde ellisine sahip oldukları ortaklıklarda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu veya diğer özel kanun hükümleri çerçevesinde yapılan hizmet alımları neticesinde yükleniciler tarafından istihdam edilenler; hizmet alımını yapan kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıklarının, kendilerinin asıl işvereni olduğunu iddia ederek bu kurumların asli kadrolarına atanmayı talep etmekte veya bu kurumlarda uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesi ya da personel kanunundan yararlandırılma talebinde bulunmaktadırlar. Yapılan düzenlemeyle, kamu kurum ve kuruluşları ile bunların ortaklıklarının, hizmet alımı amacıyla sözleşme yaptıkları yükleniciler veya işverenler tarafından istihdam edilenlerin asli işvereni olmadığı hususuna açıklık getirilmektedir." denmektedir.
Lojmandan yararlanmak isteyen hali hazırda kurum personeli olduğu için, 4857 sayılı Kanunun 2. Maddesinin bu kişi için engel teşkil etmeyecektir.
Diğer taraftan, Memurun geçmişteki taşeron hizmetlerinin lojman puanında sayılması konusu ise:
Kamu Konutları Yönetmeliğinin Kamu Konutlarının Türleri başlıklı 5 inci maddesinin (c) bendinde " Sıra tahsisli konutlar; Yönetmeliğe ekli (4) sayılı cetvelde gösterilen puan durumu dikkate alınarak 9 uncu maddede belirtilen usul ve esaslara göre tahsis edilen konutlardır." olarak tanımlanmıştır.
(4) Sayılı Cetvel ise şu şekildedir:
"Sıra Tahsisli Konutların Puanlama Cetveli
b) Personelin 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda geçen hizmet süresinin her yılı için (+ 5) puan,"
Personelin 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda geçen hizmet süresinin her yılı için (+ 5) puan, ibaresi kapsamına bütün kamu kurum ve kuruluşları girmektedir.
Ancak sistemimizde taşeron personelin görev yeri her ne kadar kamu kurumları olsa da personel aslen hizmeti yürütmekle sorumlu şirketin personeli sayılmaktadır. Yani bu hizmetler şirkette geçmekte sigorta primlerini şirket yatırmaktadır. Kurumlarla doğrudan bir iş ilişkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu hizmetlerin özel sektör hizmeti olarak sayılması gerektiği, kamu kurumlarında geçen hizmet süresinden sayılamayacağını düşünmekteyiz.
Sonuçta, Yönetmelik eki puanlama cetveli değişmediği sürece, memurların taşeron personel olarak geçen hizmet sürelerinin lojman puanı hesabında dikkate alınmasının mümkün değildir.