AK Parti ve Anavatan'da cumhurbaşkanını halkın seçmesi için 367 alârmı
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öngören Anayasa değişikliği paketinin ilk tur oylaması yapıldı.
Cumhurbaşkanı Sezer, veto yetkisini sık sık kullanıyor.
Referandum gerektiren 330-367 arasında oylarla kabul edilen paketin ikinci turu yarın gerçekleştirilecek. Düzenlemede ısrar eden AK Parti, 'veto' ihtimalini de göz önüne alarak yeni bir eylem planı hazırladı. İlk hedef perşembe günkü oylamaya tam kadro katılmayı sağlamak. Parti yönetimi, milletvekillerini tek tek arayarak oylamaya mutlaka gelmelerini istedi. Zaman'ın sorularını cevaplayan grup başkan vekilleri Sadullah Ergin ve İrfan Gündüz, "Bu turda 367'yi aşacağımıza inanıyoruz." dedi. İddialı konuşan Anavatan Grup Başkan Vekili Süleyman Sarıbaş da, yarın fire vermeyeceklerini savundu. Sarıbaş, "20 milletvekilimizle Genel Kurul'a tam kadro katılıp 'evet' oyu kullanacağız. Türkiye'ye demokrasi armağan etmek istiyoruz." şeklinde konuştu. AK Parti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ihtimali sebebiyle de Meclis'i 30 Mayıs'a kadar açık tutmayı planlıyor. Değişiklik Köşk'ten dönerse ikinci kez kabul edilerek Çankaya'ya gönderilecek. Sezer, referandum yolunu tercih ederse 22 Temmuz'da halkın önüne iki sandık konulacak.
Anayasa Mahkemesi Köşk seçimlerini kilitleyince gözler AK Parti ve Anavatan'ın birlikte çıkarmaya çalıştığı Anayasa değişiklik paketine çevrildi. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, 5+5 sistemine geçilmesi ve milletvekili genel seçimlerinin 4 yıla indirilmesi gibi köklü reformlar içeren 7 maddelik paketin ilk tur oylaması önceki gün yapıldı. İkinci tur yarın yapılacak. Bu oylama öncesi AK Parti ve Anavatan Partisi yönetimleri milletvekillerini tek tek arayarak tam kadro Meclis'te hazır bulunmalarını istedi. Perşembe günü, üçte iki çoğunluğa karşılık gelen 367 sayısının aşılması hedefleniyor.
Anayasa değişikliğinin Meclis'ten çıkması durumunda ipler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eline geçecek. Sezer'in 15 gün bekletip veto etme yetkisi bulunuyor. AK Parti, Sezer'in bu yetkiyi kullanacağına kesin gözüyle bakıyor. Meclis'e iade durumunda, komisyon ve genel kuruldan hızlı bir şekilde paketin geçirilmesine çalışılacak. Anayasa değişikliği ikinci kez Çankaya Köşkü'ne gönderilecek. Yapılan hesaplamalara göre 1 Haziran'dan önce paket ikinci kez Sezer'in önünde olacak. Eğer, gelişmeler bu şekilde olursa Cumhurbaşkanı Sezer, ikinci kez reddedemeyeceği Anayasa değişikliğini 15 gün bekletip referanduma sunacak. Yasaya göre, referandum için 120 günlük süre gerekiyor. AK Parti, genel seçimlerin yapılacağı 22 Temmuz tarihinde halkın önüne çifte sandık koymak için bu yasayı da değiştirmeyi planlıyor. Bu sürenin 40 güne indirilmesi planlanıyor. Sezer'in bu yasayı da veto etmesi halinde 22 Temmuz'a kıl payı yetişebileceği öne sürülüyor. Muhtemel referanduman 'evet' oyu çıkarsa yeni cumhurbaşkanı 60 gün sonra halk tarafından seçilecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eylül ayına kadar görevini sürdürecek. AK Parti, birçok zorluğu bulunan bu planı hayata geçirebilmek için Meclis'i en azından 30 Mayıs tarihine kadar çalıştırma kararında.
Bu arada, 25 yaş düzenlemesinden seçimin iptal edilebileceği kaygısıyla vazgeçmek zorunda kalan AK Parti, bağımsız adayların isminin pusulada yer almasına ilişkin düzenlemeyi Anayasa değişiklik paketine eklemeyi düşünüyor. İlk tur görüşmelerinde verilen bir önerge böyle bir düzenleme yapmanın önünü açtı.
AK Parti, ilk turda yaşanan firelerden Anavatan içindeki CHP kökenli vekilleri sorumlu tutuyor. Buna karşılık ilk turda 5 AK Partilinin karşı oy verdiği iddia ediliyor. Oylamaya AK Parti'den annesi ölen Edirne Milletvekili Necdet Budak ile mazeretli 5 parlamenter katılmamıştı. Yarınki oylama için mazeret söz konusu değil. Parti yönetimi, bütün milletvekillerini tek tek arayarak oylamaya katılmalarını istedi. Bağımsız milletvekilleri Hamza Albayrak, Ümmet Kandoğan, Mehmet Eraslan ve Süleyman Bölünmez de Anayasa değişikliğine tam destek veriyor.