Siyasi partiler kadın aday yarışında
Partiler Meclis'e daha fazla kadın vekil seçtirebilmek için sloganlarını belirledi. AK Parti: Her ilden bir kadın Meclis'e. CHP: Ancak kadınlarla. DYP: Seçimi kadınlar kazanacak!
Siyasetteki erkek egemen anlayışı değiştirmek için yapılan "bıyıklı kadın" eylemleri, Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenen Cumhuriyet mitinglerinde yüzbinlerce kadının gövde gösterisi, yaklaşan genel seçim öncesi tüm siyasi partilerde "kadın rüzgârı" estiriyor. Seçim dönemlerinde karınca gibi çalışarak kapı kapı dolaşıp oyları artıran kadınlar, partilerin aday listelerinde bu kez daha fazla yer bulacaklar. AK Parti'de "Her İlden Bir Kadın" sloganı ile düğmeye basıldı. 2002 seçimlerinde olduğu gibi türbanlı aday gösterilmeyecek. Erkek milletvekilleri de genel merkezin çabalarını destekliyor. Ağrı il yönetiminden ilk kadın aday adayı çıktı. AK Parti, Doğu ve Güneydoğu'da kadınların aday adayı olması için bastırıyor.
AKP: VİTRİN DEĞİL VİZYON SAHİBİ
AKP MKYK'nın kadın üyeleri Fatma Şahin ve Ayşe Böhürler dünkü MKYK toplantısında "Kadın aday adaylarının başvurusunu beklemeden gerekirse biz teklif götürelim" görüşünü ortaya attı. MKYK üyeleri kadın adaylar konusunda kriterlerini şöyle belirledi: "Vitrin için aday yapılmasın. Vizyon sahibi bilgili kadınlar aday yapılsın." Toplantıda Böhürler, Prof. Nilüfer Göle'nin aday yapılmasını önerdi. Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, SABAH'a "4 yıldan beri tabanda kadını güçlendirerek parlamentoya taşımaya çalışıyorduk. 22 Temmuz'da bunun sınavını vereceğiz. Adıyaman İl Başkanlığı'nda 11 kadın var. İstanbul'da 70 milletvekili var. İstanbul'dan 15'inin kadın olması için çalışıyoruz"dedi. MKYK Üyesi Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, ise özellikle tiyatro sanatçılarının Meclis'te olmalarını istediğini söyledi. Öyüş, "Özgüven sahibi, cesur kadınlara ihtiyacımız var" diye konuştu.
CHP: EN İDDİALI BİZİZ
CHP de kadınlara yönelik en iddialı parti olduğunu savunuyor. Kadın Kolları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Güldal Okuducu, yetkili kurullarda yüzde 25 kadın kotası bulunduğunu hatırlatarak, "Tek sıkıntımız Meclis'te temsil. Onu da aşacağız" dedi. CHP'nin sloganı; "Laik-Demokratik Bağımsız Türkiye, Ancak Kadınlarla."
DYP: POZİTİF AYRIMCILIK
Demokrat Parti adını alarak Anavatan ile birleşmeye hazırlanan DYP de kadınlara listelerinde öncelik verecek. Kadın ve Aileden Sorumlu DYP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Timur Gürgan, "Seçimi kadınlar kazanacak" sloganıyla hazırlandıklarını, kadınların aday adaylığı başvuru ücretini düşük tuttuklarını söyledi. DYP erkek aday adaylarından 2 bin, kadınlardan ise 500 YTL alıyor. Partiler arasında pozitif ayrımcılığı uygulamada gösteren ilk parti olduklarını belirten Gürgan, "Seçilme ihtimali yüksek yerlerden, olabildiği kadar çok kadın aday DP'nin listesinde olacaktır. Hedefimiz: Türk kadınının yüzü gülecek" dedi.
ANAVATAN'DAN % 33 KOTA
Kadın ve gençlere MKYK üyeliği için yüzde 33 kota getiren Anavatan bunu bu seçimde uygulayacak. Kadın adaylardan başvuru ücreti alınmayacak. Kadın ve Gençlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çebi, "Hedefimiz Meclis'te daha fazla kadın bulunması. Anavatan kadınların iktidarı olacaktır. Artık 'Sadece seçen değil, karar veren, yöneten kadın' diyoruz" dedi.
MHP: BİZDE DAHA FAZLA MHP
Kadın Kolları Başkanı Hediye Akdere kadın aday adayı başvurusunda patlama yaşadıklarını belirterek, "Üniversiteler, bürokrasi ve iş hayatından, beklediğimizin çok üstünde bir başvuru geldi. Diğer partilerden daha fazla kadın aday bulundurma kararı aldık. Kotayı biz ayrımcılık sayıyoruz. Cinsiyetine ya da başörtülü olup olmamasına bakmayacağız. Biz aday adaylılığı ücretini de yine kadın-erkek ayırmadan düşük tutarak 500 YTL olarak belirledik" dedi.
Giyimleriyle Genel Kurul'a renk kattılar
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihinin en hareketli günlerini yaşıyor. Köşk seçimiyle başlayan sürecin ardından bir anda ülkenin gündemini değiştiren Genelkurmay bildirisi en büyük etkisini Meclis'te gösterdi. Erken seçim kararı alan Meclis, bir yandan da anayasa değişikliğini görüşüyor. Genel Kurul salonunda arka arkaya yapılan oylamalar, hararetli tartışmalar vekillerin hızını alamayıp birbirlerinin üstüne yürümeleri ortamın gergin havasını yansıtıyor. Ancak Meclis'in kadın vekilleri bu havayı bir anda değiştirdi. Giyimleri ve davranışlarıyla Meclis'i yumuşatan kadın vekiller, havaların ısınmasıyla gardıroplarını yeniledi.
Kadın milletvekilleri önceki gün rengârenk giysileri ile Genel Kurul'a bahar esintisi getirdi. Vekillerin kıyafetleri şöyle: İnci Özdemir: Kahverengi kareli ceket, siyah etek. Nimet Çubukçu: Siyah takım. Ayhan Zeynep Tekin: Beyaz ceket, siyah etek. Zeynep Gürel: Krem takım. Özlem Çerçioğlu: Kırmızı ceket, siyah etek. Ayşe Gülsün Bilgehan: Krem ceket, siyah etek. Oya Araslı: Siyah takım. Gaye Erbatur: Sarı takım. Fatma Şahin: Lacivert üzerine beyaz çizgili takım. Zeynep Armağan Uslu: Ateş kırmızısı takım. Serpil Yıldız: Bir günde iki ceket değiştirdi. Sabah siyah giydi, öğleden, sonra fıstık yeşili ceket. Gülseren Topuz: Açık kahve takım.
ERDOĞAN'DAN YEŞİL IŞIK
Yaşananlar Başbakan Erdoğan'ı ve kurmaylarını partiyi daha fazla merkeze çekme arayışına itiyor. Bunun için de, AK Parti'nin "merkez parti" olma yönündeki karakterini güçlendirecek adımların atılması bekleniyor. Partisinin neredeyse her toplantısında kadınları siyaset yapmaya çağıran Erdoğan'ın listelere azımsanmayacak oranda kadın aday koyacağına kesin gözüyle bakılıyor. Partideki genel kanı, 25-30 arasında kadının TBMM'ye gireceği. Eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, son bir aylık süreçte yaşananlardan şüphesiz ders çıkarılacağını, partinin yeni konseptle yoluna devam edeceğinin işaretini vererek "Hazırlanacak milletvekili listesiyle de bu mesaj verilecektir. Bu mesaj sadece içeriye değil, dışarıya da verilecektir. Kanımca en fazla kadını da TBMM'ye AK Parti sokacaktır. 25'i aşkın kadın milletvekili olabilir." TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger de, kadınların ezildiğini, kadınların önünün açılması gerektiğini vurgularken, AKP'nin TBMM'ye en az 25-30 kadın taşıyacağını savunuyor.