Bilgisayar kas ve iskelet hastalıklarına yol açıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Özcan, kas ve iskelet hastalıklarının en çok iş gücü ve para kaybına yol açan hastalıklar olduğunu kaydetti.

''İş Yaşamında Kas ve İskelet Hastalıklarından Korunma ve Ergonomi Sempozyumu'', Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Oditoryumu'nda başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emel Özcan, iş yaşamında insan vücudunun en çok etkilenen yerlerinin kas ve iskelet yapısı olduğunu belirtti.

Bunun çalışanların birinci derecede sorunu olduğunu kaydeden Özcan, kas ve iskelet sisteminde en çok etkilenen bölgenin bel olduğunu ve ağrıyla başlayan sürecin sakatlanmalara kadar gidebildiğini söyledi. Özcan, şöyle konuştu:

''Bu global bir sorun. Kas ve iskelet hastalıkları en çok iş gücü ve para kaybına yol açan hastalıklardır. Bunlar aynı zamanda en kolay korunulabilecek hastalıklar. Gelişmiş ülkeler bu hastalıklardan korunmaya çalışıyorlar. Ülkemizde ise bu konuda hemen hemen hiç veri yok.''

Türkiye'de bu eksiklik göz önüne alınarak, İÜ bünyesinde Kas İskelet Hastalıkları ve Ergonomi Biriminin oluşturulduğunu anlatan Özcan, birimin amacının veri elde etmek, bu hastalıkların verdiği hasarı azaltmak ve toplum bilinci oluşturmak olduğunu sözlerine ekledi.

BİLGİSAYARLA ÇALIŞMANIN ROLÜ

Sempozyumun ilk oturumunda konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazmi Bilir de dünyada çalışanlarda görülen kas ve iskelet hastalıkları konusunda ilk tespiti 17. yüzyılda Bernardo Ramazzini'nin yaptığını ve katiplerde bu hastalığı gözlemlediğini anlattı.

Kas ve iskelet hastalıklarının nedenlerinin tekrarlayan hareketler, birikimli travmalar, uygun olmayan duruş ve zorlanmalar olduğuna işaret eden Bilir, ''Bu sorunun çok artmış olması, bilgisayarın yaşamımıza girmiş olmasından da kaynaklanıyor. Bilgisayarı çok kullananlarda baş, boyun ve bilek zorlanmaları görülüyor'' dedi.

Bilir, bu grup hastalıkların ilk evresinde hastalarda ''dinlenince geçer'' düşüncesi oluştuğu için hastalığın gözden kaçırıldığını, son evrede ise uykuya engel olabilecek kadar şiddetli ağrılar geliştiğini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim İşsever de Türkiye'de meslek hastalığı görülme oranının, AB üyesi ülkelerin ortalamasına yakın olduğunu bildirdi.

İşsever, bu grup hastalıklardan korunmak için sağlık eğitimi verilmesi, çalışma hızının yavaşlatılması, teknik olanaklardan yararlanılması, periyodik muayene yapılması gibi önlemlerin alınabileceğini söyledi.

Sempozyum, yarınki oturumların ardından sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber