Oy pusulasını Sezer'in kararı şekillendirecek
Cumhurbaşkanı, bağımsızların oy pusulasında yer almasını öngören Anayasa değişikliğini onaylarsa, pusulaların boyu 2 metreyi aşacak
Erken genel seçimde kullanılacak birleşik oy pusulası, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kararına göre şekillenecek. Sezer'in bağımsız adayların da birleşik oy pusulasına yazılmasına ilişkin kanunun ilk genel seçimde uygulanmasına olanak tanıyan Anayasa değişikliğini onaylaması halinde, seçmenin önüne uzunluğu 2 metreyi aşabilecek pusulalar konulacak.
Milletvekili Seçimi Kanunu'nda 17 Ekim 2006'da değişiklik yapan TBMM, seçimlere bağımsız katılacak adayların isimlerinin birleşik oy pusulasına yazılmasını düzenledi. Anayasa'nın 67. maddesine göre, seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, ancak değişiklik tarihinin üzerinden bir tam yıl geçtikten sonra uygulanabiliyor. Bu amaçla, TBMM Genel Kurulu'nda 11 Mayıs'ta kabul edilen Anayasa değişikliği paketine bir madde eklendi.
Pusula uzayacak
Sezer, söz konusu değişikliği onaylarsa, 22 Temmuz seçiminde bağımsız adayların ismi birleşik oy pusulasına eklenecek.
Partilerden sonra bağımsız adayların isimleri pusulada yer alacak. Bir sütun içine alınacak her adayın yanına mühür basılabilmesi için 2 santimetre çapında bir daire konulacak. Sütunlar arasında da yarım santimetre boşluk bırakılacak. Pusulanın boyu, bağımsız aday sayısına göre uzayacak.
YSK: Zarfı büyütürüz
YSK Başkanı Muammer Aydın, pusulanın uzamasıyla ilgili olarak, "Devletimiz her şeyi halleder. Bu çok zor bir iş değil. Büyük zarf, büyük oy pusulası yapar, düzenler" dedi. YSK, diğer bir çözüm formülü olarak da oy pusulaların üzerindeki yazıların ve pusulanın ebatlarının küçültülmesini tartışıyor.