Erken seçim liderlerin işine yaradı... Listelere "lider" damgası
TBMM'nin olabilecek en erken tarihte seçime gitme kararı alması, 23. dönem meclisinin parti teşkilatları yerine, büyük oranda liderlerden vize almış isimlerden oluşmasına neden olacak.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mümkün olan en hızlı seçim takvimini uygulamaya koyması nedeniyle "ön seçim" için yeterli zaman bulunmaması, parti teşkilatlarından bu yönde gelen talepler karşısında genel merkezleri rahatlattı.
Partiler ön seçime girecek aday listelerini 25 Mayıs'ta YSK'ya, YSK ön seçim sonuçlarından oluşan tasdikli aday listelerini 3 Haziran'da partilere, partiler de aday listelerini bir gün sonra akşam saat 17.00'a kadar YSK'ya bildirecek.
Bu süreç nedeniyle teşkilatların büyük bölümünde ön seçime gidilmesi zor olduğundan, 3 Kasım 2002 seçimlerinde olduğu gibi adayları büyük oranda Ankara'dan belirlemek isteyen genel merkezler, teşkilattan gelen ön seçim taleplerini "takvimi" gerekçe göstererek geri çevirebilecek. Bu da listelerin hazırlanmasında liderlerin etkisini arttıracak.
İşbirliği yoklaması
Aday listelerinde genelde "merkez" ağırlığı olan sağ partilerin yanı sıra, her seçimde tabandan gelen "ön seçim" talebi ile sıkıntılı günler geçiren CHP Genel Merkezi de, bu seçime rahat giriyor.
Zaman sıkışıklığı nedeniyle CHP sadece 6 ilde ön seçim kararı aldı. Aydın, Muğla, Mersin, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep dışındaki illerin listelerini, büyük oranda Genel Başkanı Deniz Baykal ile kurmayları belirleyecek.
Cumhuriyet mitinglerinden yükselen "birleşin" çağrısı karşısında seçim işbirliği için DSP ile görüşmeleri sürdüren CHP, "milletvekili sayısı" konusundaki pazarlık nedeniyle listeler üzerindeki çalışmayı erken başlattı. DSP'ye hangi ilden kaç milletvekilliği verileceği konusunda sürdürülen pazarlık da, adayların merkezden belirlenmesi yolunda teşkilatı ikna için ikinci gerekçeyi oluşturdu.
"Vekil" listeleri
Hızlı takvim nedeniyle aday adayı olma konusunda kulis yapmak için yeterli zaman bulunmaması da, "vekil" ağırlıklı listeler oluşmasını gündeme getirdi. Bu dönem TBMM'ye girebilen iki parti olan AKP ve CHP'nin listelerinde, liderlerin isteğiyle doğrudan seçilebilecek yerlere konulacak bürokrat, sanatçı ya da bilim adamları dışında, teşkilattan gelecek isimlere fazla yer kalmayacak.
Teşkilattan önerilecek isimleri değerlendirecek zaman olmaması, aday olmayı düşünen bürakrotların genel merkezden zamanında onay alıp istifa edememesi gibi nedenlerle, listelerin daha çok mevcut milletvekillerinden oluşması bekleniyor.