Yabancı, Türkiye'nin potansiyeline inanıyor

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile etkin, hızlı karar alan ve reform odaklı bir yönetim modelinin geleceğini söyleyen Enerji Bakanı Berat Albayrak, "Yatırımcılar her türlü çarpıtmaya rağmen Türkiye'nin potansiyelini görüyor" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Mayıs 2018 06:40, Son Güncelleme : 11 Mayıs 2018 06:40
Yabancı, Türkiye'nin potansiyeline inanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ekonominin yarısının finansal diğer yarısının da psikolojik göstergeler olduğunu belirterek, "Yatırımcılar her türlü çarpıtmaya, her türlü tezvirata rağmen Türkiye'nin potansiyelini görüyor ve inanıyor. Bugün Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı firmalar mevcut işlerini daha da derinleştirmek için yatırımlarını artırıyor" dedi. Albayrak, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, 16 yıldır her anlamda büyük bir değişim ve restorasyon süreci geçirdiğini ve Türk ekonomisinin de bu süreçte bütün kamburlarından kurtularak hızlı bir toparlanma ve büyüme süreci ortaya koyduğunu söyledi.

YATIRIM 200 MİLYAR $'I AŞTI

Türkiye'nin ekonomik başarısının ardında istikrar, güçlü liderlik ve güvenin bulunduğuna işaret eden Albayrak, "Türkiye ekonomisi bu sayede üç buçuk, dört kat büyüdü. Çift haneli büyüme rakamları ile dünya rekoru kırdı. Yüksek büyüme oranları ile Avrupa Birliği ve OECD ülkelerini fersah fersah geride bıraktı. Yerli ve yabancı yatırımlar her yıl katlanarak arttı. Sadece 2002-2017 arasında uluslararası doğrudan yatırımlar Mayıs 2018'de 200 milyar doları da aşarak büyük bir başarı hikayesi ortaya koydu" diye konuştu.

ENERJİDE %40 ARTIŞ OLDU

YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğrudan yatırımları artıracak politikalara ağırlık vermesinin her zamankinden daha fazla önem taşıdığına dikkat çekti ve ekledi: "Uluslararası yatırım açısından enerji 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 40'lık artış yakaladı. Sektöre yaklaşık 1 milyar dolarlık uluslararası yeni yatırım yapıldı. Bu rakamların içinde mevcut şirketlerin yaptığı yatırımlar yok. Onlarla toplam miktar çok daha yüksek olacak."

ENERJİ VE MADENCİLİĞİN PAYI YÜZDE 14.3

2017'deuluslararası doğrudan yatırımlarda enerji ve madenciliğin payının yüzde 14.3 olduğunu dile getiren Berat Albayrak, "2016'ya göre elektrik, gaz ve buhar alt sektörlerindeki uluslararası doğrudan yatırım oranı yüzde 40 artışla yaklaşık 1 milyar dolara ulaştı. Madencilik ve taş ocağı alt sektörlerindeki yatırımlar ise 3 kat artışla yaklaşık yarım milyar dolara yükseldi" şeklinde konuştu.

TEKNOLOJİ ODAKLI DÖNÜŞÜM YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından süper teşvik paketinin açıklandığını anımsatan Albayrak, "Orada da hayata geçecek projelerin yarıya yakını enerji projeleri idi. 135 milyar TL'lik yatırım bedeline sahip projelerin nihai amacı ekonominin teknoloji odaklı dönüşümünü desteklemek. Yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek yatırımlar en önemli hedeflerimizden" dedi.

REKOR MALİYETLER YAKALADIK

Albayrak, geçen yıl kilovatsaat başına 6.99 dolar/cent gibi rekor bir maliyetle düzenledikleri güneş enerjisi ihalesini Koreli Hanwha'nın ve rüzgar enerjisi ihalesini ise kilovatsaat başına 3.48 dolar/cent ile Alman Siemens'in kazandığını anımsattı.

YABANCININ PAYI YÜZDE 50'YE ULAŞTI

Akaryakıt dağıtım sektöründe dünyanın en büyük 10 şirketinden dördünün uzun yıllardır faaliyetlerine devam ettiğine işaret eden Albayrak, sektördeki yabancı menşeli şirketlerin pazar payının yaklaşık yüzde 50'ye ulaştığını söyledi.

TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN OLDU

Buyıl halka arzı gerçekleştirilen Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım şirketlerinden biri olan EnerjiSA'nın halka arzına beklenenin 5 katı talep geldiğini hatırlatan Albayrak, "Dünyada ticaret savaşlarının yaşandığı bir dönemde, Türkiye güvenli liman olmaya devam ediyor" dedi.

?RÜZGAR ENERJİSİNDE DE YERLİ ÜRETİM

Geçenyılın sonlarına doğru Ankara'da Türkiye'nin ilk entegre yerli güneş paneli üretim fabrikasının temellerini attıklarını kaydeden Albayrak, yakında rüzgar enerjisinde de yerli üretim yapan bir fabrikanın devreye gireceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber