İki farklı ilden, aynı ile nakil olan eşler, tam harcırah alabilir mi?

Eşi A ilinden kendisi ise B ilinden C iline nakil olan memurlar, tam harcırahı hangi durumda alır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Haziran 2018 00:11, Son Güncelleme : 03 Haziran 2018 18:20
İki farklı ilden, aynı ile nakil olan eşler, tam harcırah alabilir mi?

Eşi A ilinden kendisi ise B ilinden C iline nakil olan memurlar, tam harcırahı hangi durumda alır?

SORU: İyi geceler.

Harcirahla alakalı şöyle bir sorunla karşılaştık. Eşim a ilinden ben de b ilinden farklı tarihlerde ayrılış yaparak c iline tayin olduk. Eşim, eş durumu tayini yaptı. Bana yol harcirahı olarak tam yatmasına rağmen eşimin kurumundaki mutemet görevlisi, eşime yarım yatacağını söyledi. Sitenizde 2011 tarihli bir bimer cevabı var ancak ne yasada ne de genel tebliğlerde bununla alakalı hüküm bulamadık. Sorunumuzu çözecej bir belge var mıdır elinizde?

Teşekkürler.

CEVAP:

6245 sayılı Harcırah Kanununun "Tarifler" başlıklı 3. maddesinin (g) bendi aşağıdaki şekildedir.

"g. Memuriyet mahalli:

Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri;"

6245 sayılı Harcırah Kanununun 45. maddesi bendi aşağıdaki şekildedir.

"Yurtiçinden yer değiştirme masrafı:

Madde 45 -Yurtiçinde yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin;

a. Kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı,

b. Harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtiçi gündeliğinin on katı (Bu miktar yurtiçi gündeliğinin kırk katını aşamaz),

c. Her kilometre veya denizmili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi,

Olarak hesaplanır.

(...) (1) 13, 15, 16 ve 17 nci maddelerde yazılı olup aile fertlerinin memur veya hizmetli ile birlikte olmaksızın başka bir mahalle gitmeleri veya bu mahalden dönüşleri dolayısıyla harcırah verilmesi kabul edilen hallerde, aile fertlerine verilecek yer değiştirme masrafı, bunlardan birisinin memur veya hizmetli olarak nazarı itibara alınması suretiyle hesaplanır.

Bu maddeye göre harcıraha müstehak memur veya hizmetlinin eski görev mahallinden yeni görev mahalline atanan memur veya hizmetli eşine (c) bendi uyarınca hesaplanacak miktarın yarısı ödenir."

DEĞERLENDİRME

Harcırah Kanuna göre her devlet memuru yurt içi yer değişikliğinde yer değiştirme masrafını tam olarak alır. Bunun istisnası ise aynı görev mahallinden aynı görev mahalline tayin edilen eşlerden birine harcırahın yarısının ödenmesidir. Bu noktada memurun görev mahallinden ne anlaşılması gerektiği önem kazanmaktadır. Eğer görevli olduğunuz il eşinizin görev yaptığı ilden farklı olmakla birlikte aynı ilde ikamet ediyorsanız o vakit eşinizin harcırahın yarısını alması gerekir. Ancak eşiniz ile hem görevli olduğunuz il farklı hem de ikametgahınız farklı ise o vakit her ikinize de harcırahın tam olarak ödenmesi gerekir.

Eş durumu harcırahında kurumlar hata yapıyor Eş durumu tayinlerinde harcırah nasıl hesaplanır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber