MS hastalığı canı nasıl isterse öyle ortaya çıkıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha çok kadınlarda görülen MS hastalığı erken ilaç tedavisi ile gelişimini azaltıyor.

Türkiye MS Derneği'nce İstanbul'da düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mefkure Eraksoy, MS' nin bir akıl hastalığı olmadığını, kişiden kişiye bulaşmadığını, kalıtsal olmadığını ve tedaviyle tamamen ortadan kaldırılamadığını anlattı.

?20-40 yaşlarındaki en önemli özürlülük nedenlerinden biri olan MS hastalığı daha çok kadınlarda görülüyor? diyen Prof. Dr. Eraksoy, hastaların yüzde 15'inin 10 yıl içinde tekerlekli sandalyeye bağımlı hale geldiğini ifade etti.

Sanayileşmiş ülkelerde daha sık görülen hastalığın nedeninin kesin olarak bilinmediğini belirten Eraksoy, ?Hastalık canı nasıl isterse öyle ortaya çıkıyor. Yani bulantı ya da vücudun çeşitli yerlerinde uyuşma ya da elektriklenmeyle belirti verebileceği gibi çift görme, kusma, dengesizlik gibi belirtiler de gösterebiliyor. O nedenle diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor? diye konuştu.

Bu belirtilerden birinin 24 saatten uzun sürmesi ve bunu izleyen günlerde buna diğer belirtilerin de eklenmesi halinde bir uzmana başvurulmasını öneren Prof. Dr. Eraksoy, ?Son bir yıl içinde yapılan çalışmalar, klinik belirtilerin ortaya çıktığı ilk dönemde ilaç tedavisine başlamanın, klasik MS hastalığının gelişmesini anlamlı şekilde azalttığını ortaya koydu? dedi.

MR ve bel suyu incelemesiyle hastalığın yüzde 50'sini erken evrede yakalayabildiklerini kaydeden Eraksoy, hastalığın migreni olanlarda yüzde 25 daha sık görüldüğünü bildirdi.

Mefkure Eraksoy, stresin de MS'yi tetiklediğini sözlerine ekledi.

KAMPANYAYA DESTEK

Türkiye MS Derneği Başkanı Şule Özkaner de derneğe kayıtlı 1050 hastaları bulunduğunu ve bunlar için Şişli'de bir rehabilitasyon merkezi yaptırdıklarını söyledi.

Gelecek yıl açılması planlanan merkez için maddi kaynağa ihtiyaç bulunduğunu belirten Özkaner, bu konuda 3 GSM şirketi ile anlaştıklarını ifade etti. Özkaner, duyarlı herkesi ?5776?ya boş mesaj göndererek, bu merkezin yapımına bir tuğla koymaya çağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber