Ayakkabınızı öğleden sonra alın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz aylarında ayakta geçirilen süre iki kat artıyor. Dr. Orhan Dericioğlu, ayakkabıların öğleden sonra alınmasını tavsiye ederken, yanlış ayakkabının tırnak batması, yürüme bozukluğu, mantar, nasır gibi sorunlara yol açacağını söylüyor. Ayrıca sonradan açılır diye dar ayakkabı da alınmamalı.

Sıcak nedeniyle yaz aylarında ayakkabılar çorapsız giyilebiliyor. Halbuki çorapsız ayakkabı mantar ve kokuya sebep oluyor.

Vücudun tüm yükünü taşıyan ayaklarımız için ayakkabı seçimi insan sağlığı açısından yazın çok daha büyük önem taşıyor. Uzmanlara göre yaz mevsiminde kışa oranla ayakta geçirdiğimiz süre artıyor. Ayaktaki sorunların büyük bir kısmı da yanlış ayakkabı tercihinden kaynaklanıyor. Bu yüzden uzmanlar, moda ve dış görünüşten çok ayağı rahat ettirecek ayakkabının tercih edilmesini tavsiye ediyor. Yazın hava alabilen ve terlemeyi önleyen rahat ayakkabıların giyilmesi gerektiğini belirten uzmanların, başka bir önerisi de ayakkabının öğleden sonra satın alınması. Uzmanlara göre bunun nedeni ise 'insan hacminin gün boyu genişlemesi'.

Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Orhan Dericioğlu, yazın günlerin daha uzun olduğunu ve güzel hava sebebiyle ayakta geçirilen sürenin iki kat arttığını belirterek, ayakkabı seçiminde bu unsurun göz önüne alınması gerektiğini ifade ediyor. Dericioğlu, yanlış ayakkabı seçiminin yürüme bozukluğu, tırnak batmaları, mantar oluşumu, acılı nasır, parmaklarda şekil bozuklukları, çabuk yorulma, bacak ve bel ağrılarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Seçilen ayakkabıların kan dolaşımını engellememesine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Dericioğlu, sıkılığı ayarlanabildiği için bağcıklı ayakkabıların tercih edilmesini öneriyor. Ortopedik ayakkabı seçiminin ise bedenin rahat taşınması ve omuriliği desteklemesi sebebiyle faydaları olduğunu, ayrıca yorulmayı geciktirdiğini anlatan Dericioğlu, ayakkabıların doğal malzemelerden yapılmış olmasına da dikkat edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Ayakkabının sabah saatlerinde değil, gerçek beden ağırlığının yerine oturduğu zaman olan öğleden sonra alınmasını tavsiye ettiklerini dile getiren Dericioğlu, şu bilgileri verdi: "Sonra açılır diye, sıkan ayakkabı kesinlikle almayın. Sağ ve solu birlikte deneyin, mağaza içerisinde biraz yürüyün. En uzun parmağınızla ayakkabının ucu arasında biraz boşluk olmasına dikkat edin. Özellikle ayakkabının içinde ayakla temas eden bölümlerinde sentetik malzemeler kullanılan ayakkabıları almayın. Sentetik malzemeler hava geçirmeyeceği için ayak sağlığına büyük zarar verir. Ayağınızın şekline göre seçim yapın. Yüksek topuklu, dar kalıplı ve ucu sivri ayakkabılardan uzak durun. Mesleğinize uygun ayakkabı tercihi yapın."

Çorapsız ayakkabı giymeyin

Çorapsız giyilen ayakkabı, ayak teri ve ciltteki yağın derinin gözeneklerini kapatması nedeniyle koku ve mantar oluşumuna yol açabiliyor. Özellikle şeker hastaları asla çorapsız ayakkabı giymemeli. Çünkü ayakta oluşan yaralar, şeker hastalarında tedavi edilemiyor ve bazen ayak tamamen kaybedilebiliyor. Çorap tercihi de pamuklu ve yumuşak olmalı. Dar, dikişli ve lastikli çoraplar giymeyin ve çoraplarınızı her gün mutlaka değiştirin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber