Milletvekili seçilemeyecek bürokratı hapis bekliyor

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 20 Mayıs 2007 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müsteşarlar Birinci, Ünüvar ve İsen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda bürokrat, yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle yargılanıyor. Eğer 22 Temmuz'da milletvekili seçilemezlerse hapse girecekler

YARGI kararlarına uymadıkları için haklarında dava açılan müsteşarların yargılamaları sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2006 yılında 53 bürokrat hakkında yargılama talep ettiği öğrenildi. Bakanlıklar ise bürokratlarına dokundurtmak istemedi.

Seçimde aday adayı olmak için görevlerinden istifa eden kamu görevlileri arasında, haklarında ?yargı kararlarına uymadıkları? gerekçesiyle yargılanan müsteşarlar da yer alıyor. AKP'den aday gösterilmesi beklenen müsteşarlar, milletvekili seçilmeleri halinde dokunulmazlık zırhına bürünecekler ve dosyaları rafa kalkacak.

Yargılanan müsteşarların milletvekilliğine aday aday olmalarının etik olup olmadığı tartışılırken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na 2006 yılında 183 üst düzey memur için şikayet dilekçesi verildiği öğrenildi.

Bakanlar izin vermedi

Bu başvuruları incelemeye alan başsavcılığın şikayetlerden 72 ihbarı işleme koymadığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu başvurulardan 53 bürokrat hakkında ön soruşturma için ilgili bakanlıklardan onay verilmesini istedi. Başsavcılığın talebini inceleyen bakanlıklar 41 bürokrat hakkında soruşturmaya izin vermedi.

Geriye kalan 11 bürokratın soruşturulması için ise halen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na cevap verilmediği öğrenildi. 41 bürokrat hakkında ön soruşturma yapılması talebinde 33 dosyaya bizzat bakanların olur vermediği belirtildi. Geriye kalan dosyaların ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelendiği öğrenildi.

Tek tek ceza alıyor

Başsavcılık soruşturma istediği bürokratlar hakkında onay beklerken, haklarında çok sayıda dava açılan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen'in davaları ise Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde tek tek sonuçlanıyor. AKP'den aday olmaları beklenen üç müsteşar, geçtiğimiz günlerde görevlerinden ayrıldılar.

Birinci hakkında, yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle toplam 6 dava açıldı. Bunlardan ilkinde 5 ay hapse mahkum edilen Birinci'nin cezası ertelendi. Yargıtay Başsavcılığı, cezaların ertelenmesine yönelik kararları, ?Birinci'nin suç işleme eğilimi bulunduğu? gerekçesiyle temyiz etti. Son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek.

İdare Mahkemesi, eski Bakü Kültür Müsteşarı Nafiz Şahin'in, İsen'in onayıyla APK Uzmanlığı'na atanmasını hukuka aykırı buldu. Şahin, bu kez de Hakkari Kültür Müdürlüğü'ne atandı. İdare Mahkemesi, bu işlemi de hukuka aykırı buldu. Açılan davada, 4. Ceza Dairesi ?5 ay hapis? kararı verdi. Ceza paraya çevrilerek ertelendi. Kararın temyiz incelemesini Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK) yapacak.

Cezası ertelenmişti

Ünüvar da yargı kararlarını yerine getirmedikleri iddiasıyla yargılandığı Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde cezaya çarptırıldı. Daire, geçtiğimiz günlerde, genel seçimde aday olmak için Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden istifa eden Necdet Ünüvar'ın Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Gürbüz Yüksel'in görevden alınmasından sonra, görevine iadesine ilişkin yargı kararını yerine getirmediği iddiasıyla yargılandığı davayı sonuçlandırdı. Ünüvar'a, ?görevde yetkiyi kötüye kullanmak' suçundan 5 ay hapis, 5 ay kamu hizmetlerinden men cezası verildi. Daire, hapis cezasını adli para cezasına çevirerek, verilen cezaları erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber