CHP-DSP ittifakına yasa engel mi?
Seçimlere birlikte girme kararı alan CHP ile DSP'nin seçim ittifakının, Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olduğu iddiası, siyasi kulislerde tartışma yarattı.
Hukukçular ise, işbirliğinin önünde engel olarak gösterilen Siyasi Partiler Kanunu'nın 90. maddesinin önceki seçimlere birlikte giren partilere uygulanmadığını hatırlattı. Önceki seçimlerde de partiler arasında ittifak yapıldığını belirten hukukçular, iddiayla ilgili VATAN'a şu görüşleri dile getirdiler:
Prof. Hikmet Sami Türk (Anayasa hukukçusu): Kanunun özüne baktığımızda böyle bir iddia öne sürülebilir. Geçmişte de bu uygulamalar oldu. Bu madde YSK tarafından uygulanmadı. Hatta bunun yaptırımı da var. Aynı yasanın 117. maddesinde, 6 aydan az olmamak üzere hapis cezası öngörülüyor. DSP, seçimle katılmama kararı verdi ama CHP ile varılan mutabakat gereğince bazı adayları CHP listesinden aday olarak gösterecek. O nedenle de görünüşte bir ortak liste sözkonusu değil. YSK'nın bugüne kadarki uygulaması ve bundan önceki siyasi parti iş birliklerindeki tablo, adayların kendi partilerinden istifa ederek aday gösterilmesi biçiminde olmuştur. Şimdi bunun tersinin yapılması, etik bakımından doğru olmasına rağmen, bu noktada pürüz çıkmaması için dikkatli olunması gerekir.
Vural Savaş (Yargıtay Onursal Başsavcısı): Bu ittifakı asıl değerlendirecek YSK'dır. DEP ile SHP arasında geçmişte böyle bir şey oldu. SHP, 13 ilde bütün milletvekilliklerinin hiçbirini veto etmeden DEP'e bıraktılar. BBP de aynı ittifakı yapmıştı. Yerleşmiş uygulama da böyle. Bu ittifakın da aynı çerçevede değerlendirileceği kanısındayım.
Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu (Anayasa Hukukçusu): Bu madde, yıllardır böyle anlaşılmadı. İlk defa da yapılmıyor. 1991, 1995 seçimlerinde de hep oldu. CHP- DSP ittifakında da, böyle bir uygulama var. Yasada sözü edilen resmi ittfak olduğu için partiler 'dolambaçlı bir yol'izliyor. Şimdiye kadar olan uygulamalara YSK da izin verdi. SPK'nın 90. maddesi engel olarak görülmedi. Bugün de görülebileceğini sanmıyorum.