Sözleşmeli personelin ücretsiz doğum izni hakkı var mı?

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın Ek 1 maddesine göre 4/B'li sözleşmeli personelin ücretsiz doğum izni hakkı bulunmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Haziran 2018 00:24, Son Güncelleme : 21 Haziran 2018 13:35
Sözleşmeli personelin ücretsiz doğum izni hakkı var mı?

SORU:Merhabalar. 45/A ya göre atanan 4+2 ye tabi 4b lilerin doğumdan sonra ücretsiz izin hakkı var mıdır? Teşekkürler

CEVAP: 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Sözleşmeli sağlık personeli istihdamı" başlıklı 45/A maddesinin 1. 3. ve 4. bendleri aşağıdaki şekildedir.

(1) Bakanlık ve bağlı kuruluşları, merkez teşkilatları hariç olmak üzere ve öncelikle personel istihdamında güçlük çekilen yerlerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca ilgili mevzuatı gereği kura ile ataması öngörülenler dışında 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamında yer alan unvanlarla vize edilmiş pozisyonlarda bu maddede öngörülen şartlarla sözleşmeli personel istihdam edebilir.

(3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli sağlık personeli dört yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilir.

(4) Sözleşmeli sağlık personelinden dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.

Değerlendirme:

663 sayılı KHK'nın 45/A maddesine göre istihdam edilen kamu personeli ilk 4 yıl 657/4-B maddesine takip eden iki yıl ise 657/4-A maddesine tabidir. Ancak iki konuda farklı hükümler uygulanır. Birincisi zorunlu olarak bulunduğu yerde görev yapma ikincisi ise aile birliği konusudur. Bir başka deyişle bulunduğu yerde 4+2 yıl zorunlu olarak görev yapması ve aile birliğine ilişkin hükümler dışında bu personellere ilk dört yıl 657/4-B ve takip eden iki yıl 657/4-A hükümleri uygulanır.

Ancak 657/4-B'li personelin haklarını düzenleyen "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"ın Ek-1 maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Ek Madde 1- Yeniden Hizmete Alınma

Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır. Ancak yeniden hizmete alınacak sözleşmeli personelin;

a) Sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış bulunması,

b) Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl; askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin ise terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması,

gerekmektedir. Kurumlar, yazılı talebi takip eden en geç otuz gün içinde ilgilileri istihdam ederler.

Bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir."

Buna göre 657 sayılı Kanunun 4/A maddesine göre istihdam edilen personelin sahip olduğu doğum sonrası ücretsiz izin hakkı 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilen personele tanınmamakla birlikte, doğum sebebiyle sözleşmesi feshedilenler doğum izninin bitiminden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları durumunda yazılı taleplerinden itibaren 30 gün içerisinde yeniden istihdam edilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber