Açığa alınan memur, talep eden yoksa, sıra tahsisli lojman kalmaya devam edebilir mi?

657 sayılı Kanun ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununa göre, 5 yıllık süresini dolduran memur, açığa alınmış olsa da, eğer başkaca talep eden birisi yoksa, lojmanda kalamaya devam edebilir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Haziran 2018 10:05, Son Güncelleme : 20 Haziran 2018 14:50
Açığa alınan memur, talep eden yoksa, sıra tahsisli lojman kalmaya devam edebilir mi?

SORU : Açığa alınan (ihraç edilmemiş) memurum. Sıra tahsisli lojmanda 5 yıllık oturma sürem doldu. Ancak bulunduğum yerde ki lojmanda boş daire var. Ayrıca 5 yıllık süresi dolduğu halde 6-7-8 yıldır oturan memur var. Hem uzun süredir oturan olması hem 657 sayılı Kanun ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununa göre, 5 yıllık süresini dolduran memur, açığa alınmış olsa da, eğer başkaca talep eden birisi yoksa, lojmanda kalamaya devam edebilirde boş lojman olmasına rağmen açıkta olduğum için ben de yeniden lojmanda oturmaya devam edebilir miyim. Yoksa çıkarılır mıyım. Çıkarılırsam bunun mevzuatta yeri var mı?

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 187. ve 213. maddeleri arasında "Sosyal Haklar ve Yardımlar" başlıklı altıncı bölümünde memurlara tanınan sosyal hak ve yardımlar düzenlenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun söz konusu bölümünde yer alan "Devlet memurları için konut" başlıklı 193. maddesi aşağıdaki şekildedir.

"Devlet memurlarının lüzum ve zaruret görülen yerlerle kiralık konut ihtiyaçları, İmar ve İskan Bakanlığınca tespit edilerek Bakanlar Kurulunca onanacak programlar gereğince, genel ve katma bütçelere her yıl konulacak ödeneklerle tesis edilecek fondan karşılanır. Bu madde hükmü özel kanunlarla düzenlenir."

2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun "Konuttan çıkma" başlıklı 7. Maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekildedir.

"b) Sıra tahsisli konutlarda oturanlar; beş yıllık oturma süresinin bitiminden itibaren onbeş gün veya yararlanacak başka biri olmaması nedeniyle oturmaya devam etmesine izin verilmiş ise çıkması için idarece yapılan tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde, emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne sebeple olursa olsun memuriyet sıfatı kalkanlar ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde konutlardan çıkmak zorundadırlar."

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Görevden uzaklaştırılan veya görevinden uzak kalan memurların hak ve yükümlülüğü" başlıklı 141. maddesinin 1. fıkrası aşağıdaki şekildedir.

"Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler."

DEĞERLENDİRME

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 141. maddesinde açığa alınan memurların sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam edeceği düzenlendiğinden lojmandan çıkartılmamanız yerinde olacaktır. Zira yararlanacak başka biri olmadığı halde lojmandan çıkarılmanız sosyal haklarınızın engellenmesi sonucunu doğuracaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber