Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü
Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı...
Ülkemiz onlarca sahile, koya, şelaleye ve göle sahip ama biri var ki hepsinden çok farklı. İçinde bulundurduğu mineraller, zeminindeki killi toprak nedeniyle çok farklı bir renge sahip. Sahilinde ise magnezyum açısından çok zengin beyaz bir kayaç yapısı hakim. Doğa zaman içerisinde bu kayaçları minik taşlara çevirmiş. Ne taş ne de kum diyebiliriz. Ama ne kadar sıcak olursa olsun ayakları yakmayan özelliği ve yumuşaklığı ile harika bir yürüyüş imkanı da sağlıyor. Sahilin normal taşlarla çevrili bir köşesi ve beyaz olan 2 yeri var. En güzel yeri ise köyün içinden geçilerek inilen yer. Turkuaz suların, beyaz sahillerin güzelliği yerli Maldivlerde!
SALDA GÖLÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Salda hakkındaki en ilginç bilgiyle başlamak lazım. Gelecekte yaşama ihtimalimizin olduğu Mars'taki kayaç yapısına sahip, dünya üzerindeki iki yerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Öyle ki buraya dünya çapında bir çok bilim adamı araştırma için geliyor.
Salda Gölün'de çamur banyosu yapabilirsiniz. Bölgenin bir çok yerinde yerlerde kil bulunmakta. Bildiğimiz çamurdan daha farklı tabi. Bir çok cilt hastalığına da iyi geldiği biliniyor. Özellikle Göl'ün (köyün içinden gidilen kısım) sol kısmındaki tarafta harika kil bölgeleri bulunmakta.
Çoğunlukla durgun olan suda yüzmek ise ayrı bir keyif. Turkuaz bir gökyüzünde
yüzüyor hissi var. Gölün kaldırma kuvveti deniz gibi olmadığı için yine de dikkat
edilmesi gerekiyor. Sahil koruma alanı olduğu için herhangi bir şezlong, şemsiye
gibi hizmetler yok. Sadece bir iki teyzemizin yaptığı gözlemelerin satıldığı
ufak bir konteynırdan bozma kafe var.
Belediyenin Tesisi'nin bulunduğu harika düzenlenmiş bir kamp alanı mevcut. Hafta sonu yer bulma şansınız çok düşük. Çok erkenden gitmeniz gerekiyor. Benim gibi hafta içi gitme şansınız varsa, sakin sakin gölün keyfini çıkarabilirsiniz. Kamp alanının hemen arkasında duş ve tuvaletler mevcut. Ayrıca daha önce hiçbir kamp alanında görmediğim bir hizmet var. Her 3 ağaçta, bir priz yapılmış. Kamp alanı sadece 2 lira. Sadece kontrol için kimliklerinizi veriyorsunuz. Hemen kamp alanının bitişiğinde bulunan tesiste ise yiyecek-içecek adına her şey mevcut ve çok hesaplı. Çadırınız yoksa bungalov veya çadır kiralayabiliyorsunuz.
SALDA GÖLÜ ÇEVRESİNDE KONAKLAMA, YEME- İÇME
Göl çevresinde son bir -iki yılda konaklama alanları da açılmaya başladı. Pansiyon ve otelleri, doğaya zarar vermeyecek şekilde düzenlemişler. Buraya gelen insanların konaklaması da önemli bir problem tabi. Hem güzelim doğaya zarar vermemek hem de görüntü kirliliği yaratmamak önemli. Bölgedeki konaklama fiyatları gecelik 70-250 lira arasında değişiyor. Her ne kadar hafta gezisi için uygun olsa da, iki gün yeterli olan göl gezisini hafta içi yapmanızı öneriyorum.
Göl çevresinde 5 km kadar geride bulunan Yeşilova ilçesinde her türlü market ve diğer ihtiyaçlarınız için alışveriş yapabilirsiniz. Göl çevresindeki en popüler yemek yeri ise Doğanbaba istikametine giderken yolun sağında girişi olan "Pideci Sami". Bölgede üzerine lezzet yok dersek haksızlık etmiş olmayız.
SALDA GÖLÜNE NASIL GİDİLİR ?
Kara Yolu;
Salda Gölü, Burdur ili Yeşilova ilçesi sınırları içerisindedir. Burdur-Denizli-Antalya üçgeninin hemen ortasında sayılır. Yeşilova'ya uzaklığı 5 km, Burdur'a uzaklığı 60 km, Denizli'ye uzaklığı 100 km ve Antalya'ya uzaklığı 160 km'dir.
Hava Yolu;
Salda Gölü çevresindeki en yakın havalimanları Denizli ve Isparta havalimanlarıdır. Uçakla gelme planı olanlara Denizli'yi öneririm .Yol üstünde Pamukkale'ye de uğrayıp Denizli'yi de gezmiş olursunuz.
Bu eşsiz deneyim için şimdiden iyi geziler.