MHP'nin ekonomisine Kadir Boy damgası
Eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) 22 Temmuz'daki genel seçimlerde iş dünyasına yönelik yüzü olacak. Bugüne kadar ekonomi politikalarıyla öne çıkmayan MHP, eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy'u İstanbul 1'inci bölgeden milletvekili aday adayı gösterdi. 4.5 yıl boyunca sürdürdüğü İstanbul Defterdarlığı görevinin ardından atandığı Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı'ndan istifa ederek siyasete giren Kadir Boy, işe görev süresi boyunca edindiği deneyimler doğrultusunda bir rapor hazırlayarak başladı. "İş dünyasının düşünce şeklini biliyorum" diyen Boy, vergi ve teşvik sistemi başta olmak üzere kamu maliye politikaları alanında ihtiyaç duyulan reformlar ışığında hazırladığı yeni stratejinin herkesi şaşırtacağını savunuyor.
Boy'un reform stratejisi KOBİ'lere vergi denetiminin kaldırılması, onun yerine tüm mücadelinin gümrük kapılarındaki büyük çaplı kaçakçılığa yönlendirilmesi, İstanbul'da hayata geçirilen Büyük Vergi Mükellefleri Dairesi gibi farklı hizmetlerin her mükellef kesimine yönelik uygulanması, düzenli vergi ödeyenlere teşvik ve ödüllendirme sistemi getirilmesi gibi önerileri içeriyor.
Türkiye'de ekonomi politikaları iflas ettiği ve kamu maliyesi sağlıksız bir yapıya geldiği için siyasete girme kararı aldığını söyleyen Boy, "Şu anki ekonomi kırılganlık, kriz, iflas üçgeninde dolaşıp duruyor. Yüksek faiz, çarpık kur ve kamu maliyesi politikası devam ettiği sürece özel sektör büyük iflaslarla karşı karşıya" dedi.
İstanbul'da yaşadığı tecrübe sırasında iş dünyasının en büyük sorunlarının ne olduğunu gördüğünü ve bu sorunlara yönelik çözümlerin partisinin temel ekonomi politikalarını oluşturacağını ifade eden Boy, mücadele edilmesi gereken öncelikli alanları kayıtdışılık, vergi ve kur politikası olarak açıkladı.
Ekonomide toplu iflaslar olabilir
Kamu maliyesinin sağlıksız bir yapıya ulaştığını vurgulayan Boy, "4.5 yıldır uygulanan kamu maliyesi politikasında 2 temel direk dalgalı kur ve faiz dışı fazla sağlıksızlığın temeli. Adı dalgalı kur olmasına rağmen hiç dalgalanmayan bir kur sayesinde ithalat haddinden fazla patlamış. 5 sene öncesine göre ihracatın ithalatı karşılama oranı 5-6 puan düşmüş. Patlayan ithalat cari açığı patlatmış. Döviz hak ettiğinin çok altında kasten seyrettirilirken bir taraftandan da enflasyonun çok üstünde yüksek reel faizler verilmiş" diye konuştu.
Mevcut ortamın özel sektörü yabancı kaynaklara ittiğini, bankalar hariç özel sektörün borçlandığı döviz miktarının 80 milyar dolara ulaştığını kaydeden Boy, şöyle devam etti: "Bu borcun 45 milyar dolarlık kısmı açık pozisyon. 45 milyar dolarlık özel sektörün batması, 10 tane Tüpraş demek. 1 tane Tüpraş'ı bile Türkiye'nin en büyük holdingi bile özkaynağı ile alamazken 10 tane Tüpraş ayarındaki patlamada ekonomideki toplu iflası siz düşünün."
Vergide hukuk kalmamıştır
Kamu maliyesi politikaları denildiğinde akla ilk olarak verginin geldiğini söyleyen Boy, 4.5 yılda 42 defa değiştirilen vergi kanunlarının adil, basit ve uygulanabilir olmaktan çıktığını söyledi. Vergi politikasında bugün gelinen noktada yerli sermayenin yabancı sermaye yanında hor görüldüğü bir yapıya gelindiğini söyleyen Boy, "Yerli sermayenin menkul kıymetten elde ettiği gelir yüzde 10 vergilendirilirken yabancı sermeye sıfır vergiyle nema elde ediyor. Eşitlik adalet derken yerli-yabancı sermayeyi ayrı tutamazsınız. Özelleştirilen şirketler bir kuruşluk bile vergiye tabi tutulmuyor. Özelleştirilen şirketlerin cebine bonus konuldu. Vergide hukuk kalmamıştır. Eşitlik adalet derken yerli-yabancı sermayeyi ayrı tutamazsınız" diye konuştu. Boy, Kurumlar Vergisi'nde gidilen 10 puanlık indirimin kamu maliyesine faturasının ise 2.5 milyar YTL olduğunu söyledi.
Devletin gücü perişan ediliyor
Vergi konusunda bir diğer yanlışın denetim anlayışında olduğunu söyleyen Boy, KOBİ'lere kapıdan vergi denetiminin kalkması, onun yerine gümrük kapılarındaki büyük çaplı kaçakçılıkla mücadeleye yoğunlaşılması gerektiğine işaret etti. "Sokağa denetim yapmaya gerek yok" diyen Boy, basit usul vergiye tabi 900 bin esnaftan alınan verginin toplam vergi gelirlerindeki payında ancak binde 3 olduğunu, bunu tahsil için enerji ve vakit kaybetmemek gerektiğini vurguladı. Boy, "Bu mükellef grubunda denetim yapmanın hiçbir faydası yok. Denetim memurunu sokağa döküp devletin gücünü sokakta perişan etmek yerine, kayıtdışı ekonominin en baş mimarı gümrük kapılarında büyük çapta kaçakçılık yoluyla gelen bir malla mücadele edilmeli. Ekonominin kaçağın büyük olduğu noktalarda işin kaynağını kesmeye yönelik politikalara ihtiyacı var" dedi.
Bu kesimin vergi kaçırmasını önlemek için ise zamanında ve tam vergi ödeyenlerin ödüllendirilmesi, belli kriteri aşan her türlü mükellef grubunun ayağına İstanbul'da kurulan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi gibi ek hizmet götürülmesi, belli ödevleri yerine getirdikten sonra küçük mükelleflere de ayrıcalıklar sağlanması gibi özendirici teşvikler uygulanması gerektiğini söyledi.