Yüzde 40 engelli olan hangi hizmet süresiyle emekli olur? 15, 16, 18 yıl mı?
2011 yılında ilk defa memur olan ve memur olmadan önce engelli olan kişi 5510 sayılı Kanun gereğince engellilik oranına göre emekli olur.
SORU: Ben 15.12.1979 doğumlu %40 engeli olan (vergi indirimi raporum da var) bir bireyim. İlk işe giriş tarihim SSK'lı olarak 28.01.2002'dir. 3506 gün sigortam var. Daha sonra 20.12.2011 tarihinde işimden istifa edip devlet memuru oldum ve hizmet birleştirmesi yaptırdım. Hali hazırda görevime devam ediyorum. Mevzuat değişiklikleri ve sonrasında memur olmam sebebiyle 15 yılda mı, 18 yılda mı, 19 yılda mı veya daha farklı çalışma senesiyle mi emekli olabileceğim hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum.
CEVAP: Durumunuzu değerlendirmemiz;
-2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmet süresi olmayanlar için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanır.
-Genel olarak göreve girmeden önce çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilenlere malullük aylığı bağlanamadığından, sosyal güvenlik kanununda malullük aylığı şartlarından farklı olarak engelliliklerinden dolayı yaşlılık aylığı bağlanmasına fırsat veren hükümler konulmuştur.
5510 Sayılı Kanunda bulunan engellilik kuralları:
5510 sayılı Kanun kuralları içerisinde özel olarak engelli aylığı olarak bir aylık şekli yoktur.
Ancak, memur olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yukarıda belirttiğimiz şekilde malül sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malüllük aylığından yararlanamayanlar, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanmasını talep edebiliyorlar.
Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca memurun çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücündeki kayıp oranının;
- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verilen memurların, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
- % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verilen memurlar için ise, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla herhangi bir yaş grubunu tamamlama şartı aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanılır.
Diğer koşullar ve ek bilgiler:
- Engellilikten emekli olmayı isteyenlerin mutlaka bu talepte bulundukları tarihte memur olarak çalışıyor olmaları gereklidir.
- Memurun, memurluktan önce işçilik esnaflık süreleri varsa bu süreler yukarıda belirtilen hem sigortalılık süresinin başlangıcında, hem de prim ödeme gün sayılarında dikkate alınır.
- Engellilik oran durumunun son tespit yeri Sosyal Güvenlik Sağlık Kuruludur.
Bu bağlamda sonuç değerlendirmemiz olarak;
28/1/2002 + 18 yıl 28/01/2020 tarihinde 18 yıllık sigortalılık sürenizi doldurursunuz.
28/01/2020 tarihinde 4680 gün SGK. Primleri yatmış hizmetiniz de olduğunda engelli aylığı yani yaşlılık aylığı için müracaat edebileceğinizi değerlendirmekteyiz.