Adnan Oktar'ın kitabı olumsuz görüşe rağmen eklenmiş
Halen tutuklu bulunan Adnan Oktar'ın Fransa'da yasaklanan 'Yaratılış Atlası' isimli kitabı bakanlığın olumsuz görüş bildirmesine rağmen, Kırklareli halk kütüphanesine girmiş.
Merkeze çekilen eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un, Adnan Oktar'ın 'Yaratılış Atlası' isimli kitabını bakanlığın "olumsuz" yazısına rağmen halk kütüphanesine aldıran ilk bürokrat olduğu ortaya çıktı. "Yaratılış Atlası" isimli kitap, 2006 yılında Bilim Araştırma Vakfı fahri başkanı Adnan Oktar tarafından "Harun Yahya" mahlasıyla yayınlandı. Yaratılışı anlatan 3 ciltlik kitap, Fransızca ve İngilizce'ye tercüme edilip bazı Avrupa ülkelerindeki liselere gönderildi. Uzmanların yaptığı incelemeler sonunda çok sayıda bilimsel hatanın olduğu anlaşışılan Oktar'ın kitabı, yoğun tepki alınca Fransa'da Milli Eğitim Bakanlığı'nca yasaklandı.
Ancak boş durmayan Oktar ve müritleri, "Yaratılış Atlası" isimli kitabı, o dönem Türkiye'deki birçok bürokrat, iş adamı, gazeteci, halk kütüphanesi müdürüne de ücretsiz gönderdi.
Büyük tartışma yarattı
Oktar'ın kitabı kütüphanelerden içeriye alınmazken, buna gerekçe olarak MEB tarafından daha önce Oktar'a ait 22 kitabın uygunsuz bulunduğu vurgulandı. Ancak o dönemde Kırklareli Valisi olan Hüseyin Avni Coş ise, Harun Yahya imzalı kitabın Kırklareli Halk Kütüphanesi'ne alınması için Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a mektup yazarak, yoğun uğraş verdi.
25 Eylül 2006 tarihli "Sayın Bakanım" diye başlayan mektupta "Yaratılış Atlası" isimli kitabın halk kütüphanesine konulmasının faydalı olacağı görüşüne yer verilerek, kitabın Kırklareli Valiliği İl Yayın İnceleme Komisyonu kararıyla halk kütüphanesine bağış olarak alındığı açıklandı.
Coş'un girişimleri sonucu Oktar ile ilgili yasak ilk kez delinirken, beraberinde büyük tartışmalar başladı. Bakan Atilla Koç'un Vali Coş'un mektubuna cevap vermediği anlaşılırken, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Semra Atınç imzasıyla Valiliğe gönderilen yazıda ise, kitap için olumsuz görüş bildirildi.
O kitap Meclis'e geldi
Kitap tartışması, dönemin Kırklareli milletvekili Mehmet Kesimoğlu tarafından da Meclis'e taşındı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunulan yazılı soru önergesinde "Oktar'ın yazdığı kitabın Vali Coş tarafından halk kütüphanesine alındığı doğru mudur? Doğruysa konuyla ilgili soruşturma var mıdır? Coş'un, Oktar ve grubuyla geçmişe dayanan ilişki veya diyaloğu oldu mu? İl Yayın İnceleme Komisyonu'nun aldığı karar metni tam olarak nasıldır?" şeklinde sorular yöneltildi.
Şirin soru önergesi verdi
Yine eski milletvekili Emin Şirin ise 12 Nisan 2007 tarihli yazılı soru önergesinde; "Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle yargılanan Adnan Hoca lakaplı BAV Başkanı Adnan Oktar'ın kitaplarını, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün 'olumsuz' yazısına rağmen Halk Kütüphanelerine alan Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş hakkında tahkikat açılması düşünülmekte midir?" diye sordu. Yaşanan tartışmalar sonrası o dönem gazetecilere bir açıklama yapan Vali Hüseyin Avni Coş ise, kitabın kendisine çok profesyonelce hazırlanmış, bilimsel bir kitap gibi geldiğini, kütüphanede bulunmasının da faydalı olabileceğini düşündüğünü belirten açıklamada bulundu.
Mert İnan