Kültür Bakanlığı'nda bir garip İlhan Berk ihalesi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Haziran 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün ünlü şair İlhan Berk'i anlatan bir kitabın basımında usulsüzlük yaptığı iddia edildi. İddialar Bakanlık Teftiş Kurulu raporunda dile getirildi. Rapora göre kitabın ihalesi, Genel Müdür Bayram Bilge Tokel'in odasında Ahmet Kot adlı firmanın sahibine verildi.

GÜZEL Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün şair İlhan Berk'i anlatan kitabın basımında usulsüzlük yaptığı iddiaları bakanlık Teftiş Kurulu raporunda dile getirildi. Bütçe Şube Müdür Vekili Serpil Doğan Kılıç, müfettişlere, kazanan firma sahibinin ihaleye genel müdürün odasında hazırlandığını anlattı.

Kılıç, 5 Eylül 2006 tarihindeki ifadesinde eski Genel Müdür Bayram Bilge Tokel'in basımı gerçekleştiren Yazıevi İletişim Hizmetleri firmasının sahibi Ahmet Kot ile odasında görüşürken kendisini çağırdığını ve ihale konusunda Kot'u özel olarak bilgilendirmesini istediğini söyledi. Kılıç odada yaşananları şöyle aktardı:

"2004 yılında tarihini tam hatırlayamadığım bir gün genel müdürümüzün sekreteri 'Genel müdürümüz sizi çağırıyor' diye bana telefon etti. Genel müdürün odasına gittiğimde, içeride kendisinin Ahmet Kot olduğunu sonradan öğrendiğim bir kişinin oturduğunu gördüm. Genel müdürümüz, 'Ahmet Bey'in İlhan Berk adlı bir kitap çalışması var. Bu kitabın 2004 yılı içerisinde basımını yapacağız. Kitabın bedeli 42 milyardır. Ahmet Bey daha önce hiçbir ihaleye katılmadığı için kendisine yardımcı olacağız. Hiçbir sorun olmadan ihalenin yapılmasını istiyorum' dedi. Bunun üzerine Ahmet Kot'a bir ihalede neler yapılması gerektiği konusunda ayrıntılı bilgi verdim. Daha sonra da genel müdürün talimatıyla bu bilgileri kendisine faksla gönderdim."

Kılıç'ın ifadesinde bahsettiği ve teftiş kurulunda yer alan Ahmet Kot'a gönderilen notta ise "Üç firmadan ayrı ayrı teklif mektubu alınacak. Teklif mektuplarının içerikleri farklı yazılacak. Teklif mektuplarında belirtilen fiyatlar da ayrı ayrı olacak, en düşük teklifi veren firma basımı yapacak olan firma olacak. Teklif mektubundaki fiyatlar birbirinden çok farklı olmayacak. Teklif mektupları, öncelikle fakslanacak, sonra asıl nüshalar genel müdürlüğümüze ulaştırılacak" bilgileri yer aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Faruk Şahin, "Genel Müdür Tokel ile ilgili bu konuda ne ceza verildi" sorumuza "Bakanın dışında teftiş kurulu adına kimse konuşamaz. Bakan izin verirse konuşabiliriz. Yine Bakan bey talimat verirse yine konuşabilirim. Aksi takdirde kendim de yasaları çiğnemiş olurum" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber