Türk doktorun müthiş buluşu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 08 Haziran 2007 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in mucize ilacı, diyabet ve astım hastalığını engelledi.

HARVARD Üniversitesi Genetik ve kompleks hastalıkları başkanı Gökhan Hotamışlıgil ile Bristol-Meyers Squibb araştırmacısı Dr. Rex Parker ile ortaklaşa yaptığı geliştirdiği bir ilaç farelerde kalp ve diyabet hastalıklarını önledi. Buluşun kısa bir zamanda İnsanlara da uygulanabileceği belirtiliyor.

Nature dergisinde yer alan araştırmada, kandaki yağ moleküllerine saplanan ve onlara öncülük ederek hastalıklara yol açan aP2 isimli proteinin durdurulması için geliştirilen ilacın labaratuvar çalışmalarında olumlu sonuçlar elde edildi. İlaç ayrıca Diabet ve kal hastalıkları semptomlarını da tersine çevirdi.

Türk bilimadamı Gökhan Hotamışlıgil, ilacın obez statüsündeki ve yüksek kolesterole sahip farelerde bile diyabet, kalp hastalıkları ve diğer metabolik rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmesinin sağladığını ve semptomları tersine çevirdiğini ifade ederek ?Bir taşta iki kuş vurduk? dedi.

Diyabet ve obezite üzerine araştırmalar yapan Hotamışlıgil, ?İnsanlar yağlı gıda tükettiğinde aP2 geni insulin hormonu etkisini azaltıyor ve damarlarda plaklaşmaya yol açtıyor. Bu geni engellemek için yaptığımız genetik çalışmalarda başarısız olduk. 'Madem genetik olarak engelleyemiyoruz, o zaman ilaç engelleyebilir miyiz'diyerek yola çıktık ve başarılı olduk? dedi. Hotamışlıgil, ?Nasıl yaptığımız önemli değil. Sonuçta artık fareler diyabet, kalp hastalıkları ve astıma yakalanmıyor. Bu muhteşem bir şey. Söz konusu ilaç insanlar üzerinde de aynı etkiyi yapacaktır? dedi.

7 hastalığa neden olan 15 gen bulundu

200 bilim adamı 17 bin kişinin DNA'sını inceledi, 7 hastalığa neden olan 15 geni tespit etti. Bu buluş sayesinde bir çok hastalığı önleyecek ilaçların üretim şansı doğdu.

OXFORD Üniversitesi öncülüğünde 200 bilim adamının katılımıyla kalıtsal rahatsızlıklarda genlerin rolü hakkında şimdiye dek yapılan en kapsamlı çalışmada, genetik bozukluklara yol açan 15 geni tespit edildi. Belirlenen 15 gen mutasyona uğradığında dünya üzerindeki en yaygın 7 hastalığın da kaynağını oluşturuyor. Araştırmayı genetik bilminde yeni bir gündoğumu olarak nitelendiren Donnely, ?İnsanların hastalığa yakalanma riskleri konusunda daha iyi tahminler yapabileceğiz. Özellikle risk grubundaki kişileri daha sık tarama testleri yaptırmaya teşvik edebilir, belki yaşam biçimlerini değiştirmelerini, neler yaptıklarına neler yediklerine dikkat etmelerini isteyebiliriz. Ve daha da önemlisi hastalıkları önleyecek genetik ilaçlar geliştirebiliriz? dedi.

İŞTE O HASTALIKLAR

MANİK DEPRESİF PSİKOZ: Dünyada 100 milyon kişide görülen bir akıl hastalığı

KORONER KALP RAHATSIZLIĞI: 2020 yılında kanseri geride bırakarak dünyanın ilk sıradaki ölüm nedeni olacak.

CROHN'S HASTALIĞI: Dünya genelinde 60 milyon kişide görülen bir bağırsak rahatsızlığı... Bağışıklık sistemini çökertiyor.

HİPERTANSİYON: Dünyada 1 milyar kişi risk grubunda yer alıyor.

ARTİRİD (RA): Eklemleri etkiliyor. Bağışıklık sistemini çökertiyor. Özellikle 60 yaş ve üstünde görülüyor. Dünyada 100 milyon kişi RA hastası...

TİP 1 DİYABET VE TİP 2 DİYABET: Dünya genelinde 300 milyon kişi diyabet hastası...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber