Kılıç, ILO'ya şikayet etti: Sendikal hareket, baskı altında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2007 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 96. Çalışma Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'de sendikal hareket, örgütlenme yönünden çok ciddi sorunlarla ve baskılarla karşı karşıyadır" dedi.

Kılıç, Türk çalışanların, savaşı ve terörü; insan haklarının, demokrasinin, işçi hak ve özgürlüklerinin düşmanı olarak gördüğünü ifade etti.

Türkiye'de yıllardır devam eden dış destekli bölücü terörden toplumun huzurunun kaçtığını ve gerilim yarattığını belirterek, "Buradan savaş taraftarı olan ve terörü destekleyen tüm ülkeleri ve politikacıları kınıyor, tüm dünyada barışın egemen olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Türkiye'de çalışma hayatının sorunlarına da değinen Kılıç, şunları kaydetti:

"Dünyada ve Türkiye'de küreselleşme sürecinin sosyal devleti tahrip ettiğini, ulus devleti tehdit ettiğini, sendikal hak ve özgürlükleri yok ettiğini, hepimiz bu kürsüden dile getiriyor ve bu soruna çözüm arıyoruz. Bu yıl da üzülerek söylüyorum ki, ülkemde küreselleşmenin olumsuz etkileri yoğunlaşarak devam etmektedir. Hükümetimizin Avrupa Sosyal Şartı'nın adil ücret, örgütlenme hakkı, toplu pazarlık ve grev hakkını düzenleyen 4, 5 ve 6. maddelerine ilişkin çekinceleri devam etmektedir. Ulusal mevzuatımızın ILO'nun 87, 98 ve 151 sayılı sözleşmelere uygun hale getirilmesi konusunda somut adımlar atılmamaktadır."

Kılıç, sosyal devleti tahrip eden IMF ve Dünya Bankası kaynaklı politikaların bedelini çalışan kesim, dar ve sabit gelirlilerin ödediğini ifade ederek, aynı politikalar nedeniyle yoksulluk, gelir dağılımı dengesizliği, işsizlik ve örgütsüzlüğün arttığını anlattı. Küreselleşmenin daha adil hale getirilebilmesi için evrensel bir duruş sergilenmesi ve yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini savunan Kılıç, "Küreselleşme insanileştirilmeli, sosyalleştirilmeli ve hukukileştirilerek ehlileştirilmelidir" dedi.

Demokrasinin temelinin, örgütlü toplum ve hukukun üstünlüğü olduğunu vurgulayan Kılıç, "Türkiye'de sendikal hareket, örgütlenme yönünden çok ciddi sorunlarla ve baskılarla karşı karşıyadır" dedi.

Demokrasi ve insan onuru kavramlarının önemli ve vazgeçilmez unsurları olan ifade, inanç, örgütlenme ve teşebbüs özgürlüğü ile insan onuruna yakışır iş olgusunun çalışma hayatına uyarlanması için mücadelenin şart olduğunu söyleyen Kılıç, "4857 Sayılı İş Kanunu, yeniden ele alınmalı, iş güvencesinin kapsamı ve etkinliği artırılmalıdır. 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 2822 Sayılı Grev ve Lokavt Kanunu, sosyal tarafların talepleri dikkate alınarak, hak kaybına neden olmayacak ve çalışma barışını bozmayacak biçimde bir an önce çıkarılmalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber