Adli ve İdari Hâkim ve Savcı Adaylığı Sınav Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı
MADDE 1 ? 9/9/1991 tarihli ve 20986 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Adlî ve İdarî Yargıda Hâkim ve Savcı Adaylığı Yazılı Sınav, Mülâkat ve Atama Yönetmeliğinin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 7 ? Yazılı sınava girebilmek için gerekli şartlarının mevcut olup olmadığının tespiti açısından başvuru formu en kısa sürede Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünce incelenir.
Başvuru formundaki soruların bir veya birkaçını cevapsız bırakanlar ile şartları taşımadığı tespit edilenlerin başvuruları reddedilir ve bu durum kendilerine bildirilir.
Yazılı sınava girme şartlarını taşıyanlara ilişkin gerekli bilgiler, protokolde belirtilen sürede ve istenilen koşullara uygun olarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine iletilir. Fotoğraflı sınava giriş ve kimlik belgesi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince ilgililere gönderilir."
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 11 ? Yazılı yarışma sınavı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından, katılanların öğrenim konularına ilişkin bilgileri ile genel yetenek ve genel kültür bilgilerini değerlendirmek amacıyla yapılır.
Yazılı sınavın yerleri, konuları, soruların konulara göre dağılımı, sınavın yürütülmesinde gözetilecek hususlar, tarihi, süresi, puanlama ve değerlendirme, kazananların belirlenmesi, sınav sonucunun Bakanlığa ve adaylara bildirilme şekli, açıklanma süresi ve sonuca itiraz gibi yazılı sınava ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi arasında yapılacak bir protokol ile tespit edilir. Ayrıca, sınavı yapan kurum tarafından talep edilen masraf, başvuru sırasında adaylardan alınır."
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yazılı sınavın değerlendirilmesi ve mülâkata çağrılacakların belirlenmesi
MADDE 21 ? Yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden asgarî yetmiş puanın altına düşülmemek kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilânında belirtilen kadro sayısının % 50 fazlası mülâkata çağrılır. Bu şekilde çağrılan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata alınır."
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 24 ? Yazılı sınav sonuçları ilgilinin bildirdiği adresine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gönderilir. Ayrıca Bakanlık binasında ve internette ilân edilir."
MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 25 ? Yazılı sınava katılanlar sınav sonucunun kendilerine tebliğ tarihinden itibaren on gün içerisinde bir dilekçe ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine itiraz edebilirler. İtirazın, Adalet Bakanlığını ilgilendirmesi halinde sonucu Bakanlığa bildirilir. Ayrıca sonuç herhalde ilgililere duyurulur."
MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mülâkat kurulunun oluşumu
MADDE 27 ? Mülâkat Kurulu; Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürü ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği iki üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.
Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunda Yargıtay ve Danıştay mensubu birer üye bulunması halinde bu üyeler Mülâkat Kurulunda asil üye olarak görevlendirilir.
Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunda Yargıtay ve Danıştay mensubu üye sayısı birden fazla ise, Yargıtay kontenjanı için Yargıtay mensupları arasından, Danıştay kontenjanı için Danıştay mensupları arasından; Yargıtay veya Danıştay mensubu üyelerden birinin ya da her ikisinin bulunmaması halinde ise Yönetim Kurulunun diğer üyeleri arasından gizli oyla seçim yapılır.
Asil üyelerin hukukî veya fiilî sebeplerle katılamaması halinde; Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürünün yerine vekalet edenler, Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulundan katılacak üyelerin yerine ise, Yönetim Kurulunun kendi üyeleri arasından her biri için ayrı ayrı gizli oyla belirleyeceği yedek üyeler Mülâkat Kuruluna katılır."
MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mülâkat, amacı ve yapılış şekli
MADDE 28 ? Mülâkat, Mülâkat Kurulu tarafından ilgilinin yazılı sınava tabi olduğu konulardaki bilgisinin ölçüldüğü, yetenek, kültür ve çağdaş yaşam anlayışı, muhakeme, ifade ve bir konuyu kavrayıp özetleme yeteneği ile genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakati açısından değerlendirildiği, dış görünüşü itibarıyla yadırganacak bir halinin bulunup bulunmadığının tespiti için yapılan bir sınavdır.
Mülâkat Kurulunun tüm üyelerinin ayrı ayrı yapacağı bu değerlendirme;
a) Alan bilgisi düzeyi elli puan,
b) Yetenek, kültür ve çağdaş yaşam anlayışı on puan,
c) Muhakeme gücü on puan,
ç) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade etme yeteneği on puan,
d) Genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakati on puan,
e) Dış görünüşü itibarıyla yadırganacak bir halinin bulunup bulunmadığı on puan
olmak üzere toplam yüz puan üzerinden yapılır ve her aday için bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK- 3 formuna kaydolunur."
MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 29 ? Bu Yönetmeliğin 21 inci maddesinde belirtilen adaylar mülâkata çağrılır.
Mülâkata çağrılacakların başvuru formunda belirtilen adresine yazılı yarışma sınav sonucu ile bildirildiği takdirde mülâkat yeri ve zamanını içeren sınav sonuç belgesi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince gönderilir."
MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "yazılı sınav kurulu" ibaresi "yazılı sınav puanı" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 33 ? Doktora yapanlar ile Adalet Bakanlığı hesabına burs verilmek suretiyle yüksek öğrenimlerini tamamlayanlar sadece ilân edilen boş kadrolara başvurabilir.
Birinci fıkrada belirtilen kimseler, 31 inci maddede belirtilen mülâkat başarı listesine alınmadan bunlar için ayrı bir başarı listesi düzenlenir."
MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başvuru evrakının imhası
MADDE 39 ? Sınavı kazanamayanların veya atamaları yapılmayanların geri alınmayan başvuru evrakı, atamalarının yapılmadığının kendilerine duyurulmasını takip eden altıncı ayın sonunda imha edilir.
Adaylığa atamaları yapılmayanların birinci fıkrada belirlenen süre içerisinde talepte bulunmaları halinde başvuru ile ilgili belgeleri iade edilir."
MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ve 22 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmış ve aynı Yönetmeliğe Ek-3 eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 1 ? 15/10/2006 tarihinde yapılan idarî yargı hâkim adaylığı yazılı yarışma sınavını kazanan adaylardan mülâkata alınacakların tespitinde, ilgililerin kazanılmış hakları saklı tutulur. Bu adaylar hakkında Yönetmeliğin 21 inci maddesindeki oran beş kat olarak uygulanır.
MADDE 13 ? Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 14 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.