Öğretmenlerin 'Küresel Isınma' duyarsızlığı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Haziran 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir'de, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Fen lisesi öğrencilerinin 46 okulda gerçekleştirdiği bin 336 öğretmen ve Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanının katıldığı, ?Küresel Isınma' konulu ankette bazı yanıtlar şaşkınlık yarattı.

?Küresel ısınma ile ilgili neler yapıyorsunuz?' sorusuna, ankete katılanların yüzde 13'ü, ?Yapılması gerekenlerin tamamını öğrendim, eksiksiz uyguluyorum?, yüzde 2'si ?İşim çok önemli, bu tür şeylerle ilgilenemiyorum?, yüzde 78'i, ?Elektrik ve su tasarrufu uyguluyorum', yüzde 7'lik kesim ise, ?Ne yapılması gerektiğini bilmiyorum? yanıtını verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni Ayla Pazarcık, 9-D sınıfında öğrenim gören 24 öğrenciden küresel ısınma konusunda anket hazırlamalarını istedi. Öğrenciler, 4 ay süreyle derslerinden arta kalan zamanda, 46 okulda, bin 336 öğretmen ve milli eğitim personeliyle anket yaptı. Ankete katılanlara, küresel ısınma ile ilgili neler yaptıkları, elektrik ve su faturaları ile ilgili sorular yöneltildi. ?Küresel ısınma ile ilgili neler yapıyorsunuz?' sorusuna, ankete katılanların yüzde 13'ü, ?Yapılması gerekenlerin tamamını öğrendim, eksiksiz uyguluyorum?, yüzde 2'si ?İşim çok önemli, bu tür şeylerle ilgilenemiyorum?, yüzde 78'i, ?Elektrik ve su tasarrufu uyguluyorum', yüzde 7'si ise, ?Ne yapılması gerektiğini bilmiyorum? yanıtını verdi.

FATURALAR ÇELİŞKİYİ ORTAYA KOYDU

Anketin kültür seviyesinin yüksek olduğu okullarda yapılmasına rağmen, elektrik ve su sarfiyatı konusunda çelişkili sonuçlar ortaya çıktı. ?Yapılması gerekenleri öğrendim ve tamı tamına uyguluyorum? cevabını veren 4 kişilik ailelerin, yüzde 48'inin aylık elektrik faturası 31- 50 YTL gibi ideal bir değerde çıkarken, yüzde 4'lük bölümünün ise, 81 YTL den fazla olduğu gözlendi. Kalan yüzde 48'lik kesimin ise, 50 ile 81 YTL arasında elektrik faturası ödedikleri ortaya çıktı. Su kullanımında ise, yüzde 96'lık kesim, ideal değerlerde sarfiyat yaparken, yüzde 4'lük bölümün 56 YTL'nin üzerinde fatura ödedikleri belirlendi.

DAMLATAN MUSLUKLARINIONARMAYANLAR VAR

Ankete katılanların, yüzde 53'ü elektronik eşyarı kumandayla değil, fişini çekerek kapattıklarını, yüzde 72'si de tasarruflu ampulleri tercih ederek, küresel ısınmaya karşı önlem aldıklarını ifade etti. öğrencilerin, ?Damlatan musluk ve sifonları kaç gün içinde tamir ettiriyorsunuz?' sorusuna ise, her 100 kişiden 82'si 1-2 gün içinde cevabını verdi. Yüzde 3'lük kesimin verdiği, ?Tamir ettirmem' cevabı ise şaşırttı. Öğrencilerin anket sonuçları, Balıkesir Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun konuşmacı olduğu ?Küresel Isınma' konulu konferansta, yorumu kendilerine bırakılmak üzere izleyicilere sunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber